Як проходить криза середнього віку в жінок

539

Зміст:

  • Причини кризи середнього віку в жінок
  • У скільки настає переломний момент
  • Симптоми початку складного періоду
  • Скільки триває криза
  • Як пережити важкі часи
  • Криза середнього віку в жінок настає у зв’язку з переоцінкою життєвих цінностей і фізіологічними змінами. Наскільки безболісно пройде цей період залежить від фізичного і психічного здоров’я жінки. Варто розібратися, як полегшити кризовий стан, щоб воно не переросло в депресію.

    Причини кризи середнього віку в жінок

    У представників сильної статі момент перегляду життєвих цінностей виражений більш яскраво. Але це не означає, що у жінок такого періоду немає. В тій чи іншій мірі кризу переживають всі люди.

    Самотність і алкоголь посилюють кризу середнього віку у жінок.

    Причини кризового стану мають біологічну, психологічну і соціальну природу. До них відносять:

    • вікові зміни зовнішнього вигляду, що призводять до зниження самооцінки і відчуття незатребуваності у самотніх жінок;
    • настає клімакс і пов’язані з ним гормональні зрушення – перепади настрою, «припливи»;
    • оцінка себе в сімейних відносинах, нереалізованість у ролі дружини і мами;
    • незадоволеність в соціальній сфері – спілкуванні, матеріальне благополуччя;
    • стереотипи суспільства і порівняння з більш успішними або привабливими дамами.

    Гостріше переживають кризовий період жінки, схильні до самокритики і залежні від думки оточуючих. Також важко проходить період у неодружених і бездітних дам.

    У скільки настає переломний момент

    Чітких вікових критеріїв не існує. Зазвичай до психологічного «екватора» жінки підходять після 40 років. Але ця межа індивідуальна, все залежить від емоційної зрілості, здоров’я, соціальних факторів. Так, прискорити настання кризового періоду може післяпологова депресія при пізній вагітності, втрата роботи, розлучення і інші моменти, здатні викликати апатію або відчай.

    Іноді переоцінка цінностей настає і після 30 років, хоча, стосувалося б, у цьому віці жінка перебуває на піку життєвих сил.

    Наступний переломний момент припадає на період після 50-ти. Але ця криза проходить м’якше. Жінка вже звикла до вікових змін у зовнішності, змирилася, що частина задуманого в молодості реалізувати вже не вдасться. Завдяки цьому знаходяться сили ставити інші цілі, відкривати нові горизонти.

    Але в цей період, званий «нова ідентичність», підстерігає інша небезпека. Жінка ще непогано виглядає і вже не боїться небажаної вагітності. Є спокуса завести роман на стороні і зруйнувати усталену сім’ю, що робити зовсім не варто. Скороминуща інтрижка здатна перекреслити всі життєві досягнення і привести до глибоких переживань.

    Симптоми початку складного періоду

    Ознаки підступає кризи можна підрозділити на чотири великі групи:

    • фізіологічні;
    • емоційні;
    • когнітивні;
    • поведінкові.

    У першу з них входять вікові зміни в зовнішності – поява зморшок, сухість шкіри, ламкість волосся і нігтів, набір ваги. Сюди ж відносять і гормональні дисфункції, пов’язані з пременопаузой – «припливи, зниження лібідо.

    симптомыСимптомом кризи часто буває надмірна дратівливість.

    Зміни в емоційній сфері проявляються різноманітно. Може виникати відчуття тривоги, страх втрати сім’ї і смерті, відчуття, що потрібно встигнути взяти від життя все. Інший полюс емоцій – апатія, моральна втома, депресія, відчуття безперспективності і безглуздості буття. Також жінка частіше дратується, може раскричаться або розплакатися «на рівному місці».

    До когнітивної симптоматиці відносяться думки про розлучення, бажання змінити обстановку, пошук сенсу життя, переоцінка поглядів. Все це змінює поведінку жінки – вона частіше вступає в конфлікти, може піддатися впливу залежностей. Наприклад, знімати тугу алкоголем, змінити коло спілкування, стати релігійної або, навпаки, захопитися містикою.

    Скільки триває криза

    Перехідний період зазвичай триває кілька місяців, але може розтягнутися і на 2-3 роки. Тут головне пам’ятати, що криза обов’язково закінчиться. Після того, як важкий час проходить, жінка відчуває полегшення і прилив сил.

    Так відбувається, якщо тільки криза не ускладнений депресією. Це вже хвороблива форма, яка сама зникає рідко. Основними ознаками патологічного стану є:

    • відчуття безглуздості життя;
    • неминуще почуття провини;
    • головні болі;
    • проблеми зі сном і травленням;
    • сильна тривога, аж до панічних атак.

    Ті, хто потерпають від депресії, втрачають інтерес до улюблених занять і сексуальним відносинам. Деякі навіть перестають міняти одяг, митися. У важких випадках жінки від безвиході починають думати про суїцид, і це дійсно може сумно закінчитися. Депресію потрібно лікувати. За допомогою слід звертатися до клінічного психолога або психотерапевта. Лікар призначить необхідну терапію у відповідності зі ступенем тяжкості стану.

    Як пережити важкі часи

    Відчувши незвичну симптоматику, жінка повинна визнати, що підійшла до психологічного «екватора». Прийняти цей факт допомагає об’єктивізація негативу. Особливо тривожні моменти слід описати у щоденнику, намалювати, спробувати розібратися: чи дійсно хочеться розлучитися або звільнитися або ці думки навіяні кризою. Не варто соромитися плакати, якщо хочеться – сльози змиють найважчі почуття.

    во сколькоВ якому віці почнеться кризовий період і як важко він буде проходити залежить від способу життя жінки

    Що можна зробити для полегшення стану:

    • Виявити основну мучающую проблему і розглянути її з усіх сторін. Напевно виходів із ситуації кілька. Проаналізуйте кожен з них – до чого він може призвести.
    • Сфокусуйте увагу на свої досягнення – уміннях, позитивних якостях, досягнутих цілях. Запишіть плюси нового стану.
    • Складіть позитивний план на майбутнє. А щоб його виконання не здавалося неможливим, розділіть великі цілі на підзадачі.
    • Частіше спілкуйтеся з близькими, рідними, друзями. Кризові періоди набагато складніше переживати поодинці.
    • Змініть раціон, відмовившись від швидких вуглеводів і фастфуду. У цей період краще зробити акцент на плодах жовтого і зеленого відтінку, бобових, рибі. Але і шоколад, якщо дуже хочеться, буде на користь.
    • Будьте активні. Щоденне фізичне навантаження бадьорить і дозволяє відволіктися від проблем. До того ж фізкультура покращує зовнішній вигляд – підтягує шкіру і м’язи, дозволяє контролювати масу тіла.

    Підняти настрій допоможуть музика, хороший фільм, ароматерапія, садівництво. Можна завести нове хобі – це відволіче від гнітючих думок і познайомить з новими людьми.

    Ні в якому разі не поспішайте з активними діями і не приймайте необдуманих рішень. Якщо все піде не так, як мріялося, кризова ситуація посилиться. Також не варто топити тугу в алкоголі. Навпаки, відмова від згубних звичок дозволить зберегти психологічну та фізичну молодість.

    Криза середнього віку в жінок дозволяє оцінити прожитий час з позиції отриманого досвіду і підвести проміжні підсумки. Але це тільки середина життя. Попереду багато нового й дивовижного.

    Усвідомлений підхід до переломного моменту дозволить внести правильні корективи в життєві плани.

    Якщо самостійно трансформувати негативні відчуття в позитивні не виходить, варто проконсультуватися з психологом або записатися на тематичних семінар, тренінг. Подібні заходи допомагають сформувати нові цілі і вирішити поточні проблеми, поділитися наболілим і знайти спокій.

    Читайте в наступній статті: гіпертиреоз у жінок