Чому, коли кидаєш курити, набираєш вагу і чи можна уникнути

1084

Зміст:

  • Чому, коли кидаєш курити, набираєш вагу
  • Скільки це триває
  • Як уникнути набору ваги
  • Відмова від сигарет є сильним стресом для організму. Відновлення триває довго, стабілізація процесів життєдіяльності відбувається практично непомітно для колишнього курця. Очевидним стає тільки зміна харчової поведінки.

    Чому, коли кидаєш курити, набираєш вагу

    Куріння запускає ряд хімічних реакцій в організмі. Вдихуване тютюновий дим містить ацетон, смоли, вуглекислий газ, нікотин і безліч хімічних сполук, що провокують смерть клітин. Обмін речовин порушується, страждають мозок, стравохід, бронхи і легені. Організму складніше працювати у звичному ритмі без сигаретного допінгу.

    Чому, коли кидаєш курити, набираєш вагу і як з цим боротися?

    Причини набору зайвої ваги можуть бути самими різними. В першу чергу, відмова від постійної звички — сильний подразник для психіки. Непереборне бажання взяти в руки сигарету призводить до нервозності. Заспокоюються люди по-різному: комусь достатньо просто покрутити щось у руках, іншим необхідно заїсти виниклу проблему.

    Викурена сигарета підвищує рівень дофаміну в крові і приносить насолоду. Центри задоволення найпростіше стимулюються солодощами, висококалорійною їжею або алкогольними напоями. Разом з втратою контролю апетиту це призводить до постійного вживання шкідливої їжі.

    Великий вплив на набір ваги надають радіоактивні елементи — радій, полоній, калій. Хоча в димі подібних з’єднань мало, але вони мають властивість накопичуватися в організмі. Випромінюється радіація спалює білки і жири, що дозволяє тримати вагу на одному рівні. При відмові від куріння ізотопи залишають організм, їх дія припиняється, енергетичні витрати знижуються.

    Коли припиняється токсичну дію, починають відновлюватися нюх і смакові рецептори. Навіть звичні страви здаються смачніше й пахучіше, що спонукає людину вживати більше їжі.

    Під час паління тютюновий дим потрапляє в легені, бронхи і шлунок. З-за високої температури приходить відчуття наповнення і зігрівання. Слизова оболонка шлунка не може розпізнати дим. З’являється відчуття удаваної ситості. Поки клітини намагаються побороти отруєння токсинами і отрутами, симптоми голоду відступають.

    Кислоти, метанол, миш’як і ацетон поступово наповнюють клітини, обмінні процеси між суміжними мембранами порушуються. Організм постійно відчуває отруєння і намагається позбутися від нього. Токсичні компоненти виводяться разом з жирами. Чим більше людина курить, тим швидше працюють обмінні процеси, виводять шкідливі речовини. Метаболізм прискорюється, процес схуднення відбувається швидше.

    Скільки це триває

    Передбачити напевне, скільки триватиме набір ваги і яка кількість кілограмів набере колишній курець, не можна. Кожен організм індивідуальний і по-своєму реагує на зміни.

    Вплинути можуть різні фактори:

    • спадковість;
    • вихідні фізичні та психологічні дані;
    • вік;
    • тривалість куріння;
    • кількість щоденних сигарет;
    • інші шкідливі звички;
    • харчові пристрасті.

    Чим довше і більше чоловік курив, тим складніше йому справлятися з наслідками відмови. Згодом тіло звикне до нового ритму життя і буде функціонувати як до пристрасті до сигарет.

    Як уникнути набору ваги

    При відмові від куріння їжа стає самим доступним способом зняти стрес і отримати задоволення. Уникнути швидкого набору ваги допоможе суворий контроль раціону. Рекомендується дробове харчування: стандартний раціон розбивається на 5-6 прийомів їжі, допустимий інтервал між ними — 3-4 години.

    Перший час доведеться обмежувати продукти з високим вмістом цукру і жирів. Під заборону потрапляють снеки, борошняні вироби, солодощі, випічка, смажене і гостре. Найпридатніші перекуси — сухофрукти, овочі, дієтичні хлібці. Якщо потреба в солодкому болісна, підходять цукерки чи шоколад на основі стевії.

    Якщо самостійно впоратися з проблемою не виходить, краще звернутися до психолога. Він купірує безконтрольні неврози з допомогою м’яких седативних препаратів.

    Хороший спосіб зайняти час і розігнати метаболізм — фізичні навантаження. Відмова від сигарет поступово підвищує витривалість, покращує кровообіг і позитивно позначається на диханні, що дозволить займатися спортом без швидкої стомлюваності і неприємних відчуттів. Навіть звичайна тривала прогулянка стимулює вироблення додаткової енергії і спалює зайві калорії.

    Важливу роль у всьому відіграє психологічний настрій. Не можна зациклюватися на проблемі. Панічні думки про їжу і зайвій вазі призведуть до неврозу, який найпростіше глушиться новою порцією важкої їжі. Головне завдання кидає шкідливу звичку — підібрати оптимальну заміну сигареті. З часом відмова від куріння почне приносити тільки позитивні відчуття.

    Читайте в наступній статті: як кинути курити при вагітності