Чому молочні або корінні зуби у дитини стали жовтими

1227

Зміст:

  • Як виглядають здорові зуби
  • Причини зміни кольору
  • Чому з’являється наліт
  • Як боротися з проблемою
  • Методи профілактики
  • Стоматологи рекомендують привчати дитину до догляду за порожниною рота з того моменту, як з’явилися перші молочні зуби. Це привчає до ритуалу чищення, який з часом перетворюється в корисну звичку. Але іноді батьки помічають у дитини жовті зуби. Зміна кольору або появі нальоту є не тільки косметичним дефектом. Іноді це може бути передвісником патології.

    Як виглядають здорові зуби

    Терміни прорізування зубів індивідуальні, але перший різець з’являється в середньому в 5-6 місяців. Молочний зуб виглядає сліпуче білим, але його структура відрізняється від корінних. Перші зубки не мають коренів, їх поверхня нерівна, тому більш сприйнятлива до негативних факторів.

    Жовті зуби у дитини можуть бути результатом неправильного харчування

    Зміна зубного ряду починається з 5 років. Першими випадають різці, на їх місці виростають постійні зуби, які можуть відрізнятися за кольором від сліпучо-білих. Стоматологи стверджують, що для емалі існує велика кількість відтінків жовтого кольору, який можна вважати нормальним забарвленням. Він визначається генетично, залежить від:

    • особливості ембріонального розвитку;
    • харчування матері;
    • кольору зубів у батьків;
    • перенесених захворювань в період виношування.

    Змінити природний колір неможливо за допомогою зубних паст, спеціальних методів відбілювання. Але в дорослому житті вони можуть стати темніше під впливом харчування, міцного чаю і кави, куріння.

    Причини зміни кольору

    Жовті зуби у дитини можуть бути пов’язані з патологічними станами не тільки порожнини рота. Вроджене зміна кольору може проявитися вже на молочних зубах. У період внутрішньоутробного розвитку під дією інфекцій, інтоксикацій, формування ясен і зачатків зубів може пройти з відхиленнями, що призведе до появи неприємного відтінку. Але спадковість не належить до провідних факторів.

    Причини жовтизни можуть бути пов’язані з перенесеними захворюваннями.

    У маленьких дітей до 1 року так здатний проявитися резус-конфлікт з матір’ю, який не завжди протікає в легкій формі. В деяких випадках він призводить до гемолітичної анемії та підвищення білірубіну крові. Ця речовина надає шкірі жовтуватий відтінок і може вражати зачатки перших зубів. Тому після одужання до 5-6 місяців з’являються перші різці з ненормальним забарвленням.

    Білий колір забезпечує емаль. Її витончення призводить до просвічуванню нижнього шару тканин, тому відтінок може здаватися сіруватим. У цьому стані з’являються додаткові симптоми. Дитина починає болісно реагувати на холодну і гарячу їжу. Це пов’язано з двома механізмами:

    • холодна їжа або напої викликають спазм судин, що живлять коронку;
    • гаряче призводить до різкого розширення судин.

    Для зуба чутливі обидва процесу, т. к. микрокапилляры погано змінюють просвіт в щільних тканинах.

    Патологія травної системи, хвороби печінки і жовчного міхура, перенесений гепатит опосередковано здатні вплинути на колір зубного ряду. Зміна може бути однією з побічних ефектів медикаментозної терапії. Так зуби реагують на прийом тетрацикліну, деяких інших антибіотиків.

    У дитячому віці причиною може стати травма. Перші зуби погано прикріплені, тому при сильному ударі може відбутися порушення живлення або відколеться верхній шар тканин. Це призведе до потемніння або появи коричневого відтінку.

    Діти рухливі, багато бігають і падають протягом дня. Отримати пошкодження зуба вони можуть у будь-який момент, і це залишиться непоміченим.

    Карієс здатний вражати навіть перші молоді зуби. У дітей до 3 років можуть відзначатися перші симптоми патології. Ураження зуба пов’язане з інфекцією, у вогнищах найчастіше виявляється зеленящий стрептокок. Але розвиток карієсу не завжди являє собою невелику дірочку на коронці. У дитячому віці він може проявлятися у вигляді зміни кольору зовнішньої сторони емалі. Спочатку вона стає каламутною, можуть з’являтися борозенки, плями на зубах. Пізніше з’являються вкраплення коричневого кольору, які поступово поширюються на всю поверхню. Причиною каріозного ураження є:

    • недостатня гігієна порожнини рота;
    • велика кількість солодкого і мучного в раціоні;
    • вживання перед сном солодощів, питво пакетованих соків, молока.

    Може мати місце і комбінація причин.

    Чому з’являється наліт

    Зміна кольору може забезпечувати жовтий наліт. Його поява гарантовано в разі недотримання гігієни порожнини рота. Маленька дитина не може самостійно очистити поверхню зубів. Якщо батьки не контролюють цей процес або не допомагає йому, то з кожним разом залишки їжі вичищаються все гірше. Вони нашаровуються і стають живильним середовищем для мікроорганізмів.

    Спочатку наліт практично непомітний, але поступово він утворює валики краю з’єднання з десною. При зниженні імунітету, травмах або високої активності бактерій може виникати запальна реакція. Тоді наліт стає причиною стоматиту.

    желтый налетЛікар допоможе видалити жовтий наліт

    У старшому віці, якщо дитина 8-10 років неправильно доглядає за порожниною рота, від нальоту страждають корінні зуби. Відбувається його кальцифікація, він ущільнюється і вже не відділяється від поверхні коронки звичайними методами. Так формується зубний камінь.

    Відсутність навичок догляду за порожниною рота в повній мірі проявляється в дорослому житті. Зубний камінь може розростатися до такого стану, коли ранить ясна або щоки.

    У маленьких дітей після 4 років може з’явитися наліт Прістлі. Він має коричневий відтінок, який забезпечують особливі типи бактерій. Найчастіше з появою корінних зубів проблема йде.

    Як боротися з проблемою

    Жовті зуби у дитини є сигналом для батьків переглянути ставлення до гігієни і харчування. Але спочатку необхідна консультація стоматолога, він підкаже, що робити в конкретній ситуації. На огляд можна вести малюка будь-якого віку. Лікар рекомендує правильний догляд допоможе підібрати лікувальну чи профілактичну зубну пасту.

    Якщо з’явилася пляма на зубі, необхідно детальне вивчення патології. За анамнезом стоматолог встановить можливий провокуючий фактор. Найчастіше винна інфекція або травма. Якщо це прояв карієсу на молочному зубі, то повністю очистити верхній шар тканин неможливо, це посилить чутливість до холодного і гарячого. Тому для запобігання розповсюдження інфекції проводять сріблення.

    Іони срібла – це природний антисептик. Вони здатні зв’язуватися з бактеріальною стінкою і викликати її руйнування.

    Якщо на зубах з’явився щільний наліт, але ознак карієсу ще немає, лікар може провести процедуру видалення нальоту і каменю, очистити і підсушити зуби, а потім покрити їх коронки фторлаком. Він утворює захисну плівку, яка володіє наступними властивостями:

    • антибактеріальний ефект;
    • захист від карієсу;
    • зниження чутливості зубів;
    • збільшення терміну служби пломби;
    • продовження терміну служби зубів.

    Дітям процедуру можна проводити з 2 років. Лак для фторування гіпоалергенний, не має негативного впливу на організм. Але процедуру потрібно повторювати кожні 6 місяців.

    Методи профілактики

    У дитячому віці батьки повинні займатися профілактикою стоматологічних захворювань. Для чищення перших різців використовують спеціальні накладки на палець з м’якими силіконовими щетинками. Зубна паста немовлятам не потрібна, достатньо механічного очищення.

    Після року пропонують дитячі щітки. Вони меншого розміру, ніж дорослі і жорсткість щетини не дозволить поранити ясна. Зубна паста для цього віку випускається зі зниженим вмістом фтору. Доглядати за порожниною рота треба 2 рази на добу. Але можна пропонувати провести чистку і після кожного прийому їжі, щоб уникнути появи жовтого нальоту.

    Профілактика включає правильно складений раціон.

    Щодня необхідно пропонувати в їжу цілі яблука, сиру моркву, груші і будь-які інші овочі і фрукти з жорсткою волокнистою структурою. Вони допомагають механічно очищати порожнину рота, змінюють кислотність на невідповідну для розмноження бактерій. Після останнього прийому їжі ввечері потрібно почистити зуби і пополоскати рот. Пити ввечері солодкий компот, сік чи молоко шкідливе, як і їсти перед сном цукерки або печиво. Частки вуглеводів залишаються в роті і забезпечують харчування для бактерій, здатних викликати карієс.

    При зміні структури або кольору зубів у дитячому віці необхідно звернутися до стоматолога. Найчастіше це пов’язано з інфекцією або порушеннями гігієни. Якщо неправильно доглядати за порожниною рота, це може призвести до появи вогнища хронічної інфекції у вигляді каріозних порожнин.

    Також цікаво почитати: лямблії у дітей