Чому місячні довго йдуть і як їх зупинити?

2020

Зміст:

  • Фізіологічні причини тривалої менструації
  • Патології, що викликають кровотечу
  • Що робити
  • Лікування при коричневих виділеннях
  • Чому місячні йдуть довго, без обстеження не скаже ні один гінеколог. Затяжне кровотеча може виникнути під впливом зовнішніх факторів або з’явитися в результаті патологічних процесів в організмі. Методика корекції вибирається у відповідності з причинами, буває консервативної і хірургічної.

    Фізіологічні причини тривалої менструації

    Менструальна кровотеча у здорової жінки має однакову тривалість. У перші дні виділення можуть бути рясними і помірно болючими, що також не вважається відхиленням від норми. У жінок з підвищеним згортанням крові можуть спостерігатися місячні зі згустками і слизом, але вони не повинні доставляти дискомфорту. Нормальна тривалість менструальної кровотечі становить від 3 до 7 діб. Якщо одноразово коричневі виділення продовжуються до 8-9 днів, то приводу для паніки немає. Однак регулярні затяжні менструації можуть негативно вплинути на стан здоров’я і навіть призвести до анемії.

    Частими причинами, чому місячні йдуть довго, стають міома матки і ендометріоз

    Причини тривалих виділень:

    • Перехідний вік. У перший рік при становленні менструального циклу у дівчаток у нормі можу бути збої. Кровотечі приходять невчасно, можуть бути дуже скупими чи рясними.
    • Прийом лікарських засобів. Менструації мають велику тривалість, і виділення мажуть на протязі 5-10 діб при використанні деяких медикаментів. Найчастіше таку реакцію викликають гормональні препарати. Цей побічний ефект завжди вказується в анотації до лікарської речовини.
    • Використання внутрішньоматкового контрацептиву. Спіралі, що захищають від вагітності, часто викликають таку реакцію організму. Менструації стають не тільки довгими, але і рясними.
    • Порушення менструального циклу. Місячні довше, ніж зазвичай, можуть бути на тлі затримки. Приводу для паніки немає, якщо наступна менструація приходить вчасно і не супроводжується довгими виділеннями.
    • Наслідки аборту. При перериванні вагітності кровотеча за тривалістю перевищує звичайну менструацію. Зазвичай про таких реакціях організму лікар попереджає пацієнтку заздалегідь.
    • Період після пологів. Протягом 1.5-2 місяців після пологів у жінки виділяються лохії. Вони не мають нічого спільного з місячними, але деякі пацієнтки називають їх довгої менструацією.

    Вплинути на тривалість менструальних виділень можуть стрес, зміна клімату, різке схуднення, зміна раціону харчування та інші фактори, які не відносяться до патологічних причин.

    Патології, що викликають кровотечу

    Якщо виділення не закінчуються більш 9-11 діб, це свідчить про патологію. Такий стан вимагає диференціальної діагностики, оскільки може бути симптомом різних патологій. У перелік обов’язкових досліджень входять:

    • УЗД малого тазу;
    • загальний і біохімічний аналіз крові;
    • коагулограма;
    • мазок з піхви на ступінь чистоти;
    • ПАП-тест;
    • кольпоскопія шийки;
    • пайпель-біопсія ендометрію;
    • МРТ матки.

    При необхідності виконують вишкрібання з наступним вивченням отриманого біоптату або призначають гістероскопію. Найчастіше поставити діагноз не становить праці.

    чем обычноЯкщо тривалість кровотечі на 1-2 дні більше, ніж зазвичай, приводу для паніки немає

    Патологічна кровотеча викликають такі захворювання:

    • Ендометріоз матки. Патологія характеризується поширенням функціонального шару матки в товщу міометрія. У жінок з’являються виділення до і після менструального кровотечі, присутні згустки.
    • Міома матки. Доброякісна пухлина міометрія при великих розмірах викликає деформацію органу і довготривалі місячні.
    • Пухлини яєчників. Регулярний цикл забезпечують статеві залози. При появі новоутворень їх робота порушується.
    • Ендокринні порушення. На менструальному циклі відображаються захворювання щитовидної залози, надниркових залоз, гіпоталамуса і гіпофіза.
    • Гормональний збій. Довгі кров’янисті виділення викликає надлишок чоловічих гормонів, недолік прогестерону.

    Після сорока років у жінок часто виникають збої в циклі. Це стан говорить про наближення до менопаузи. Довгі менструації на тлі затримки є приводом для обстеження.

    Що робити

    Якщо кровотеча рясне, жінка часто починає панікувати і не знає, як зупинити виділення. Перше, що необхідно зробити при різкому погіршенні самопочуття, викликати швидку допомогу. Поки бригада медиків їде на виклик, треба прийняти горизонтальне положення і прикласти до нижньої частини живота холод. До появи лікарів не можна приймати лікарські засоби, оскільки вони можуть утруднити діагностику.

    Якщо менструації тривалі повторюються не один цикл, але не викликають серйозного погіршення самопочуття, необхідно відвідати гінеколога. Після проведеного обстеження лікар поставить діагноз і призначить відповідну схему корекції.

    Лікування при коричневих виділеннях

    Для зупинки менструальної кровотечі та надання екстреної допомоги використовуються гемостатики. Вони стимулюють формування тромбів у судинах, з допомогою яких купірується кровотеча. Приймати гемостатики можна тільки при відсутності протипоказань.

    Другим етапом корекції виконується етіотропне лікування. В залежності від причин, що викликали кровотеча, підбираються препарати. Часто жінкам призначаються оральні контрацептиви. Вони пригнічують вироблення власних гормонів, знижують активність яєчників і забезпечують регулярні менструальноподібні виділення.

    При довгому кровотечі може знадобитися хірургічне втручання. Дана методика лікування застосовується найчастіше при проблемах з ендометрієм. Під час вискоблювання усувається функціональний шар матки. Надалі жінці виписують антибіотики для профілактики інфекційних процесів, ін’єкції для підвищення скоротливої активності м’язового шару і препарати гормонального походження.

    Менструації повинні йти регулярно, але не рясно. Тривалість кровотечі і тривалість перерви між менструаціями дозволяє оцінити роботу репродуктивних органів.

    Читайте далі: борова матка лікувальні властивості і протипоказання