Що дарують на хрестини хлопчика або дівчинку бабуся, батьки, хрещений батько

1839

Зміст:

  • Що дарують на хрестини
  • Що прийнято дарувати восприемникам малюка
  • Подарунки від старших родичів
  • Після народження дитини хрестини стають одним з перших важливих подій у його житті. Як правило, обряд проводять на сороковий день після пологів. У малюка з’являються його духовні воспріємників – хрещена мати та батько, які будуть піклуватися про нього і оберігати все життя.Таїнство відкриває двері в духовний світ і долучає немовляти до Господа. Під час хрещення дитина отримує нове ім’я та заступництво ангела-хранителя, а також на нього сходить божа благодать.Зазвичай на урочистості запрошуються тільки близькі люди, охочі дитині тільки добра. Що дарують на хрестини – здавна дитині дарували певні символічні подарунки.Хресні батьки стають духовними наставниками на все життя

    Воспріємників – це хрещені батьки, ролі яких прирівнюється до ролі біологічних батьків. Вони в усьому допомагають своїми хрещениками та беруть активну участь у їх майбутньому житті.

    Що дарують на хрестини

    Після проведення таїнства всі запрошені родичі і близькі друзі приносять особливі дари. Які подарунки дарують хрещеникам – як правило, це щось незвичайне:

    • срібну начиння – чашечку або ложечку;
    • натільний хрестик;
    • іконки ангела-хранителя або іменну ікону малюка;
    • ризку;
    • одяг з натуральної тканини з православної вишивкою.

    Кожну із подарованих речей можна успішно застосовувати в повсякденному побуті. Срібний посуд добре знезаражує воду, якщо налити її туди і витримати там пару годин. Ручку ложки можна прикрасити блакитний або рожевою емаллю і зробити напис на ній з ім’ям дитини або молитвою. Запрошені можуть заздалегідь домовитися про те, хто і яку дарує ікону – хлопчику варто подарувати іменну ікону Миколи Чудотворця, покровителя всіх немовлят. Дівчаткам підносять ікону Пресвятої Богородиці.

    Підносячи в дар ікону, дитині також можна подарувати дитячу Біблію – такі дари часто роблять бабусі. Ця книга стане першою книжкою малюка. Частим пам’ятним подарунком на хрестини стає мірна ікона, виконана у зростання малюка при народженні.

    Для майбутнього духовного розвитку дитини дарують Старий і Новий Завіт. У старовину дарували малюкам оберігають ляльки-мотанки, які переходили з покоління в покоління, оберігаючи рід. Раніше такі ляльки були в кожній хаті, символізуючи довге життя, жіночу силу, зв’язок поколінь, багатство і охороняючи енергетику будинку.

    Важливо правильно розмістити таку ляльку: вона повинна дивитися на двері, щоб у разі, якщо прийде недобра людина, його погана енергетика йшла на ляльку.

    За обрядом, якщо хрестять дитину, то вона отримує подарунки, вибрані або традиційно виготовлені власноруч хрещеною матір’ю. Це може бути красива білосніжна рушник або відріз (крижма), прикрашена вишитим церковною символікою, натільна сорочка або чепчик.

    Рушник можна придбати в церковній крамниці або зшити і вишити своїми руками. Рушник виготовляють з натуральної ніжної тканини і всіляко прикрашають його, щоб підкреслити урочистість моменту, коли зберуться гості. Після занурення немовля в купель, його загортають в крижму. Рушник не перуть, висушують і зберігають як оберіг. Якщо крижма представлена відрізу тканини, то його використовують в майбутньому для приданого похресниці.

    Крижму зберігають на все життя, під час хвороби дитини можна вкутувати його в неї або ж просто протирати малюка, тим самим рятуючи його від хвороб.

    Під час хрещення малюк знаходиться на руках у хрещеної матері, тому весь хрестильний комплект приносить вона, а хрещений батько дарує хрестик. Метал для натільного хрестика можна вибрати будь-який. Якщо хрестик набувається в церкві, то немає необхідності в його освяченні.

    Якщо хрестять немовля, то замість ланцюжка хрестик надягають на м’яку ниточку, щоб не поранити ніжну шкіру шиї малюка. У разі, коли запрошені не знають, що саме подарувати на хрестини, можуть просто передати конверт з грошима батьків на потреби малюка.

    Що прийнято дарувати восприемникам малюка

    Після хрещення малюк набуває духовних наставників, а його мама і тато нових родичів. Тому в знак поваги батьки малюка повинні оцінити турботу восприємників про їх чаді. За традицією, хрещений батько оплачує сам обряд, робить церковні підношення і влаштовує свято на честь цієї знаменної події.

    Так як восприемнику довелося пройти через матеріальні витрати, мама і тато малюка повинні компенсувати це і дарують щось, пов’язане з матеріальним благополуччям хрещеного батька, наприклад, шкіряний гаманець, «грошове» дерево, пам’ятний кулон.

    Деякі символічні дари передбачаються для близьких: хресної за обрядом дарують щось, що відноситься до добробуту в домі, щастя в родині. Це може бути комплект постільної білизни, чайний сервіз, святкова скатертина і т. д. Якщо хрещена не заміжня, то їй дарують полотняний мішечок з насінням квітів, які вона виростить в себе в саду і це тягне радісні зміни в її життя в майбутньому. Також здавна серветка під свічку, яку запалювали при хрещенні, вважалася обов’язковим подарунком хресної.

    Подарунки від старших родичів

    Бабуся може також вишити хрестильницю сорочку і подарувати онуку чи онуці. Іноді старші родичі дарують пам’ятні золоті або срібні вироби – наприклад, дівчинці – золоті сережки. Іграшки теж можна підносити дітям в якості пам’ятного дару, але потрібно мати на увазі, щоб вираз обличчя ляльки, наприклад, було позитивним і не лякало малюка. Дідусь може подарувати срібну статуетку тварини з гравіюванням дати хрещення або народження хлопчика, або дерев’яну конячку, на якій дитя буде їздити, коли підросте.

    Хрестини дуже пам’ятна подія в житті немовляти, але так як він ще дуже малий і нічого не згадає, близькі родичі або друзі можуть подарувати в якості подарунка фото — або видеосессию. Якщо хрестять старших хлопців, то близькі можуть подарувати солодощі або іграшки, одяг або предмети для відпочинку. Також хлопцям постарше можна подарувати шкіряний браслет або пам’ятний брелок.

    По завершенні обряду дитині видається свідоцтво, в якому вказані дата хрещення, ким було проведено обряд і день іменин дитини.

    Також рекомендуємо почитати: хрещення дитини