Чому на руках і ногах нігті ростуть вгору і як це виправити

2132

Зміст:

  • З яких причин нігті ростуть вгору
  • Що робити
  • Лікування в домашніх умовах
  • Деформація нігтьових пластин – тривожний знак, який може свідчити про патологічних процесах в організмі, нестачі вітамінів і мінералів або місцевому інфекційному процесі. Якщо нігті ростуть вгору – слід з’ясувати причину дефекту і негайно приступити до його виправлення.

    З яких причин нігті ростуть вгору

    Зустрічається кілька видів загину нігтя, в залежності від ступеня ураження. Так, нігтьова пластина може бути загнута по всій поверхні або тільки в зоні вільного краю, або зовнішніх куточків; деформація може спостерігатися тільки на одному пальці або на всіх.

    Якщо нігті ростуть вгору – варто відвідати лікаря

    Помітивши деформації нігтя, слід визначити, чому відбувається загин нігтьової пластини. Причин може бути безліч, від найшкідливіших до серйозних, які потребують негайного медичного втручання.

    До основних причин деформації нігтів на пальцях відносять:

    • Травму нігтьової пластини, внаслідок якої було пошкоджено підстава, зона росту. Це міг бути сильний удар, недбало виконане обрізання кутикули.
    • Дефіцитні стани в організмі. Нестача вітамінів і мікроелементів, захворювання травної системи, при яких поживні речовини погано або зовсім не засвоюються.
    • Застосування неякісних косметичних засобів, лаків, ацетонсодержащих рідин.
    • Нехтування захисту рук при виконанні робіт з хлоркою, побутової та автохімією, агресивними речовинами.
    • Неправильний догляд. Так нігті на ногах слід обрізати по прямій лінії, не зрізуючи кутів. А слід використовувати гострі ножиці, які не будуть загинатися і кришити пластину. На руках же, навпаки, рекомендується зрізати ніготь з закругленням.
    • Неякісна, тісне взуття, яка не пропускає повітря, може служити причиною деформації нігтів на ногах.
    • Грибкові ураження. Інфікування призводить до деформації нігтя і, при відсутності лікування, може приводити до повної його втрати.
    • Патології органів і систем організму. У цьому випадку деформація нігтьової пластини – один із симптомів захворювання. До них відносять хвороби серцево-судинної, ендокринної, травної системи, шкірні патології.
    • Неправильне харчування, строгі обмежувальні дієти з дефіцитом корисних продуктів.

    Загин нігтя може бути обумовлено спадковою схильністю або аномалією будови нігтьової пластини.

    Що робити

    При наявності деформації нігтя слід звернутися до лікаря, який проведе обстеження, поставить точний діагноз і розповість, як виправити патологію. Для початку рекомендується звернутися до терапевта та дерматолога, який досліджує нігтьову пластину на предмет ураження грибковими інфекціями.

    Подальша тактика корекції дефекту буде залежати від діагнозу. Загальні рекомендації включають в себе:

    • Корекцію харчування, включення в раціон продуктів, багатих вітамінами, мінералами, кальцієм, магнієм, залізом, цинком, фосфором.
    • Захист рук і нігтів від шкідливого впливу хімікатів, лугів, агресивних речовин з допомогою рукавичок. Крім того, рекомендується використовувати рукавички при тривалому контакті з водою, землею.
    • Повноцінний відпочинок, сон, активний спосіб життя, фізичні вправи, зміцнення імунітету.
    • Дбайливо здійснювати процедури по догляду за нігтями, надання їм форми, видалення кутикули. Віддавати перевагу якісним косметичним засобам.

    Корекція нігтьової пластини при спадковій схильності до неправильного росту або аномальному будові полягає у своєчасному обрізанні вільного краю або нарощування штучних нігтів.

    При грибкової інфекції призначаються лікарські препарати з протигрибковою дією для місцевого нанесення та перорального прийому.

    Лікування в домашніх умовах

    Виправлення дефекту, викликаного витончення нігтьової пластини, її слабкістю і крихкістю, можливо за допомогою методів народної медицини.

    Так, популярністю користуються сольові ванночки для рук, для кращого ефекту в сіль можна додати йод. Зміцнює і живить пластину дією володіють маски з ефірними маслами, гліцерином, воском або червоним перцем.

    Відновити кровообіг і поліпшити харчування нігтя допомагає масаж в області пальців і кутикули. Виконується із застосуванням масла або крему, м’якими круговими рухами.

    Самолікування в подібних ситуаціях не завжди виправдано. Здавалося б, на перший погляд, незначний дефект нігтя може свідчити про серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому при різкому погіршенні стану нігтьової пластини, її виснаженні, неправильне зростання, загині у внутрішню або зовнішню сторону, зміну кольору, не слід відкладати візит до лікаря. Несвоєчасна діагностика і відсутність лікування можуть обернутися безліччю негативних наслідків, втрати від нігтя до ускладнень патологічних процесів в організмі.

    Читайте також: чому нігті на руках загинаються вниз