Чому почорніли нігті на ногах

2709

Зміст:

  • Основні причини
  • Зовнішні фактори
  • Внутрішні фактори
  • Що робити, якщо почорнів ніготь
  • Лікування
  • Як вчинити, якщо почорніли нігті на ногах? Насамперед необхідно визначити, що могло стати причиною події. Якщо самому з цією проблемою не впоратися, то необхідно звернутися до фахівця за лікуванням. Але не поспішайте ставити собі страшний діагноз, нігті можуть змінити своє забарвлення з багатьох причин.

    Основні причини

    Потемніння ніготь на нозі – неприємна подія. По-перше, естетично це виглядає негарно, значить, ніготь потрібно обов’язково маскувати, або лаком для нігтів, або закритою взуттям.

    Але що, якщо причиною є якесь захворювання? Не можна залишати цю ситуацію без уваги і потрібно зрозуміти, від чого могли потемніти нігті.

    Нігті на ногах можуть почорніти з-за різних причин

    Фактори, які можуть спровокувати почорніння нігтьової пластини, можна об’єднати у дві групи – зовнішні та внутрішні. Другі найчастіше є непрямим відображенням відбуваються в організмі збоїв і можуть сигналізувати про будь-яких захворюваннях.

    А зовнішні причини, які зустрічаються набагато частіше, ніж внутрішні, зазвичай обумовлені якимось неприємним впливом ззовні, і якщо усунути цей фактор, то ніготь швидко відновлює свій колишній відтінок.

    Зовнішні фактори

    Якщо ви виявили, що у вас почорніли нігті на ногах, то існує цілий ряд факторів, які могли викликати зміну відтінку нігтя. Основними причинами є:

    • Подногтевая гематома, яка могла з’явитися від удару чимось важким по пальцю або за його защемлення. Також причиною крововиливу в піднігтьовий простір може стати носіння вузького незручного взуття.
    • Запущений оніхомікоз або простою мовою – грибок нігтів. Зазвичай в дебюті захворювання ніготь не чорніє, але якщо довго його не лікувати або допустити приєднання вторинної інфекції, то ніготь може потемніти.
    • Прийом антибіотиків, особливо тетрациклінового ряду.
    • Тривала терапія цитостатиками також може стати причиною потемніння нігтьової пластини.
    • Використання неякісних засобів по догляду за нігтями, лаків для нігтів може викликати стійке темне забарвлення нігтьової пластини.

    Внутрішні фактори

    До внутрішніх факторів, що викликають почорніння нігтів, відносять:

    • Ізольоване почорніння нігтя на пальці ноги може бути викликано появою новоклеточного невуса або, простіше кажучи, рідного плями.
    • Рідкісна причина потемніння нігтя – оніхолізисом. Сам процес відділення нігтьової пластини від ложа не викликає зміна кольору нігтя, але потрапляють у що з’явилися піднігтьовий простір бактерії і грибки і провокують потемніння нігтя.
    • Потемніння нігтя при діабеті – досить часте явище. Відбувається це із-за того, що порушується кровообіг в дистальних відділах кінцівок, знижується імунний захист, і у людини розвивається мікоз.
    • Ендокринні захворювання можуть і безпосередньо викликати потемніння нігтя, наприклад, така ситуація зустрічається при первинній надниркової недостатності або при синдромі Нельсона.
    • Гемохроматоз – спадкове захворювання, пов’язане з порушенням обміну заліза в організмі, яке іноді може проявляти себе потемнінням нігтьових пластин.
    • Найбільш рідкісна причина – акральная лентигинозная меланома або, говорячи простою мовою, – рак. Іноді онкологічний процес починається в області нігтьового ложа і поширюється далі в піднігтьовий простір, з-за чого і змінюється колір нігтя.

    Що робити, якщо почорнів ніготь

    Для початку вам необхідно самостійно припустити, що могло стати причиною зміни кольору нігтів. Для цього дайте відповідь на кілька питань:

    • Коли ви помітили зміна кольору нігтя і як давно він почорнів?
    • Чи Можете ви з чимось пов’язати потемніння нігтя?
    • Болить чи він при натисканні?
    • Є неприємний запах, якого раніше не було?
    • Чи є у вас які-небудь хронічні захворювання?
    • Чи брали ви останнім часом якісь препарати, наприклад, антибіотики?

    Якщо ви згадали, що не так давно наділи нові, але дуже вузькі і незручні туфлі, а на наступний день відчули біль і виявили, що на великому пальці ноги є потемніння, то, швидше за все, це – подногтевая гематома.

    Рідше почорніння нігтя можна побачити на мізинці або інших нігтях, але зазвичай найбільше тиск в незручному взутті припадає на великий палець. Гематома болить, як синець, і змінює свій колір так само, тому може бути видно не відразу. Поступово гематома розсмоктується і світлішає, а біль проходить. Причиною синця під нігтем також може стати травма, наприклад, сильний удар ногою по твердому предмету.

    Грибкове ураження нігтів зазвичай надає нігтя жовтуватий відтінок, проте якщо грибок у вас з’являється часто, особливо, якщо збудником є аспергилла, то вона може дати темне забарвлення нігтьової пластини.

    Іноді нігті можуть потемніти із-за прийому антибіотиків.

    Якщо не так давно ви проходили курс лікування антибіотиками, то потемніння нігтів, не супроводжується ніякими іншими симптомами, такими як біль, відходження пластини від нігтьового ложа, сухість нігтя – побічний ефект від прийому препаратів.

    Іноді тривале використання неякісних лаків для нігтів може призвести до стійкого фарбування пластини, яке неможливо змити з допомогою спеціальних засобів. Єдине, що залишається робити – чекати, коли відросте ніготь.

    Потемніння нігтя з-за зовнішніх факторів зазвичай не потребує нікого лікування. Виняток – грибкове ураження. Необхідно прийти до лікаря і пройти рекомендований вам курс терапії.

    У деяких випадках нігті темніють з-за різновиду раку. З’являються темні смуги.

    Родимки у подногтевом просторі – явище нечасте. Вони зазвичай проявляють себе у вигляді поздовжніх темних смуг, частіше з’являються у дітей. У дорослих же потемніння нігтя у вигляді смуг може вказувати на меланому.

    При раку процес починається з невеликих плям або смуг, які досить швидко збільшуються, руйнуючи нігтьову пластину. Для диференціального діагнозу цих станів необхідний огляд дерматолога і онколога.

    Люди, що страждають діабетом, більше інших схильні до різних інфекційних захворювань, у тому числі грибку нігтів. Тому якщо у вас цукровий діабет, то потемніння нігтя може говорити про те, що ви підхопили микотическую інфекцію.

    Лікування

    Якщо ви точно впевнені, що ніготь почорнів з-за удару, носіння незручного взуття або використання неякісного покриття для нігтів, то ніякого лікування не потрібно.

    У тому випадку, якщо ви не знаєте, що стало причиною почорніння нігтьових пластин, то слід звернутися до дерматолога. Він проведе аналізи та дослідження, або, якщо це необхідно, відправить до інших фахівців.

    на пальце ногиМедикаментозне лікування потемнілого нігтя необхідно у разі грибка або раку

    Щоб уникнути почорніння нігтів, необхідно тримати ноги в чистоті, використовувати тільки якісні засоби по догляду та фарбування нігтів. Віддавайте перевагу зручного взуття з натуральних матеріалів, а також при найменших змінах нігтьової пластини звертайтеся за консультацією до лікаря.

    Читайте в наступній статті: як позбутися від чорних смужок на нігтях