Як заколисати дитину спати на руках

1666

Зміст:

  • Плюси і мінуси заколисування
  • Як правильно заколисувати малюків
  • Пристосування для заколисування
  • Заколисування на руках дозволяє дитині швидше заспокоїтися і заснути. Однак варто розібратися, як заколисати дитину правильно, і в яких випадках це може виявитися недоречним. Наприклад, занадто інтенсивні заколисування провокують запаморочення у малюків.

    Плюси і мінуси заколисування

    Дитина протягом 9 місяців перебуває в животі матері. Будь-які рухи, що нагадують заколисування, здаються йому приємними і знайомими.

    Молодим батькам важливо знати, як заколисати дитину

    Вони володіють рядом переваг:

    • синхронізують роботу внутрішніх органів малюка, в результаті чого у нього зменшується вираженість печії;
    • зміцнюють емоційну взаємозв’язок між дитиною і батьком;
    • сприяє швидкому дозріванню нервової системи.

    Регулярні заколисування мають і недоліки. Педіатри говорять про те, що постійне перебування немовляти на руках у матері може призвести до проблем зі здоров’ям у останньої. Не варто заколисувати немовлят, якщо вони постійно плачуть і не можуть спати. Підвищена примхливість дитини є приводом для негайного звернення до педіатра. Вона нерідко свідчить про розвиток у дитини захворювань.

    Як правильно заколисувати малюків

    Існує безліч сучасних пристосувань, які допомагають мамам заспокоїти малюка. Проте найкращий і перевірений спосіб заспокоїти дитину – потримати його на руках. Для цього тіло дитини розміщують на передпліччі, а його шию — на ліктьовому згині. Другою рукою дитину підтримують під попку. Дитини притискають животом до себе і ходять з ним по кімнаті або качають його з боку в бік.

    Дитину можна розташувати на передпліччі обличчям вниз. На ліктьовому згині в даному випадку повинна буде розташовуватися щока. Другий долонею новонародженої дитини утримують між ніг. Подібна поза добре усуває хворобливі відчуття в животі у дитини.

    Пристосування для заколисування

    Якщо мама чи тато не можуть взяти дитину на руки із-за стану здоров’я або з інших причин, заспокоювати його можна в ліжечку-маятнику. Існують і інші пристрої, що полегшують догляд за немовлям:

    • Підвісні люльки. Вони обладнані системою вібрації і музикою. Такі пристосування дозволяють заспокоїти дитину буквально за хвилину.
    • Ерго-рюкзак. У нього можна поміщати дітей, які вміють утримувати голівку. Під час ходьби матері у дитини створюється відчуття легкого заколисування.
    • Фітбол – великий надувний м’яч. Він підходить і для заколисування дитини, і для занять фітнесом. На великому м’ячі мама може проводити з малюком гімнастику для вдосконалення його рухових навичок.

    Краще спати малюкові дозволить купання перед сном, виконання одних і тих же «ритуальних» дій і свіже повітря в приміщенні.

    Читайте в наступній статті: соціалізація дитини