Чому у дитини болять коліна

1996

Зміст:

  • Симптоми болю в колінному суглобі
  • Із-за чого у дитини болять коліна
  • Що робити при болю в колінах
  • Методи діагностики та лікування
  • Профілактика захворювань колінного суглоба
  • Зазвичай болі в колінних суглобах турбують людей похилого віку. Коли подібні симптоми виникають у дітей, причиною часто виявляється природний ріст тканин або легка травма. Але проблему не варто залишати без уваги — дискомфорт може бути ознакою інфекції або серйозного захворювання.

    Симптоми болю в колінному суглобі

    Коліно — одн з найбільш великих суглобів в людському організмі. Воно складається з закінчень стегнової, великогомілкової і малогомілкової кістки, прикритих надколіннику. Сполучну функцію виконують зв’язки і сухожилля. У дитячому віці ця частина ноги піддається особливо сильним навантаженням за рахунок активних рухів.

    Якщо у дитини болять коліна, зверніться до лікаря

    Часто коліна у маленької дитини болять через те, що м’язи, кістки і зв’язки ростуть. Оскільки зростання відбувається нерівномірно, в колінної області відчуваються болі. Це природне явище спостерігається у кожного третього дошкільника в 3-4 роки. «Болі зростання» виникають в підколінній області, литках і стегнах. Іноді ноги у дітей можуть хворіти просто з-за надмірної активності — бігу, стрибків, рухливих ігор.

    Але є ряд симптомів, що вказують на розвиток серйозних захворювань:

    • болі в стегнах, литках і підколінної зоні, що тривають довше 3 діб підряд;
    • сильні набряки колінних суглобів;
    • сильний дискомфорт протягом тривалого часу після фізичної травми;
    • кульгавість при ходьбі;
    • висип в області коліна;
    • гарячі або почервонілі суглоби ніг;
    • складнощі зі згинанням колін.

    Ці прояви можуть супроводжуватися загальною слабкістю чи підвищенням температури до +39ᵒ С. Якщо больові відчуття поєднуються з одним з описаних симптомів, слід звернутися до лікаря для комплексного обстеження.

    Із-за чого у дитини болять коліна

    З’ясувати, який фактор викликав захворювання суглоба, неможливо без лікарської консультації. Особливо складно визначити діагноз, якщо малюк ще не вміє точно описувати свої відчуття.

    причиныПричини болю в колінних суглобах бувають різними

    Найбільш поширені причини, що призводять до хворобливих симптомів:

    • Бактеріальна інфекція. Проникнення гноєтворних бактерій викликає набряк, сильний біль і підвищення температури.
    • Травми м’яких тканин. Висока фізична активність створює надмірне навантаження на м’язи і зв’язки, сприяє ударів і розривів волокон.
    • Тендиніт квадрицепса. Порушення виникає в результаті перенапруження м’яза квадрицепса. Стан характерно при захопленні футболом або легкою атлетикою. Коліна у дитини болять в області чашечки. Нездужання супроводжується набряком і загальною слабкістю.
    • Тендиніт надколінка. Заболеввания виникає через пошкодження волокон сухожилка, що прикріплюється до надколінка. Болить і опухає область під колінної чашечкою.
    • Ювенільний артрит. Хвороба може розвинутися як у 6-місячного немовляти, так і у підлітка. Головна ознака — опухлі, почервонілі та гарячі суглоби. У дітей, що активно займаються спортом, болі відчуваються в передній частині колін.
    • Хвороба Осгуд-Шлаттера. Формується у дітей у віці 12-13 років, особливо захоплених спортом. Захворювання викликає запалення в області з’єднання гомілки з надколіннику.
    • Хірургічні захворювання. До них відносяться вивихи зв’язок, пошкодження меніска, вроджені патології суглобів.

    Є й більш небезпечні стани, що супроводжуються болем в колінах — інфекційні ураження кісток, запальні артрити, злоякісні пухлини. Зволікання з встановленням діагнозу в цих випадках загрожує важкими наслідками.

    Що робити при болю в колінах

    При легких травмах дитині допоможуть прості домашні методи — прикладання до постраждалої області пакети з льодом і туга пов’язка з еластичного бинта. Ногу слід підняти вище рівня тулуба, оперев на стіну. Протягом 2 діб після травми необхідно обмежити фізичну активність.

    Якщо дискомфорт виникає без видимих причин, варто спробувати м’який масаж, грілку або теплу ванну перед сном. Прийом імбирного чаю тричі на день знімає запалення і розслаблює м’язи.

    Ефективно купірує біль змазування органічними маслами — імбирним, гірчичним або евкаліптовим.

    Методи діагностики та лікування

    Досвідчений лікар може визначити наявність травми шляхом простого огляду. Для уточнення діагнозу може бути зроблено рентгенівське дослідження. У складних випадках призначається комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія. При підозрі на бактеріальну інфекцію лікарі можуть провести артроскопію суглоба і біохімічний аналіз крові.

    Якщо причиною болю став запальний артрит, застосовують мазі і нестероїдні засоби у формі таблеток або ін’єкцій. При різко виражених болях робляться ін’єкції гормональних препаратів в область суглоба. Додатково призначаються вітаміни, лазерна і магнітна терапія.

    При інфекції кісткової тканини та хрящів проводиться терапія антибіотиками. Медикаменти вводяться внутрішньовенно протягом 5-7 днів, потім необхідно приймати антибіотики у формі таблеток від 2 до 6 тижнів.

    Обов’язкова умова одужання при спортивних травмах — спокій і виключення фізичних навантажень на строк до 2 місяців.

    Призначаються знеболюючі і протизапальні мазі і таблетки, фізіотерапія та носіння тугої пов’язки.

    Складні ураження зв’язок, менісків і кісток вимагають хірургічних операцій. Важливу роль у реабілітації і подальшому нормальному зростанні тканин грає фізіотерапія.

    Профілактика захворювань колінного суглоба

    Головний спосіб запобігти проблеми — це правильна організація дитячої активності. Звичайна ранкова зарядка допоможе зміцнити зв’язки, сформувати більш сильні м’язи ніг. Регулярні заняття підвищують стійкість суглобового апарату до травм. Дитині 7-8 років можна запропонувати легкі вправи на розтяжку — ходьбу з високим підніманням колін, розгойдування, махи ногами вперед і в сторони.

    Дітей, які займаються спортом, потрібно навчати методам розминки підколінних сухожиль і квадрицепсов перед тренуванням. Після занять слід виконувати розслаблюючі вправи. Підтримку коліна забезпечує правильно підібране спортивне взуття.

    Важливо також контролювати вагу дитини. Зайві кілограми створюють надлишковий тиск на суглоби, сприяючи розвитку артриту.

    Якщо у дитини болять коліна занадто довго або періодично, рекомендується звернутися до педіатра або дитячого ортопеда. Хвороба, не вилікувана вчасно, може перейти у важку хронічну форму.

    Також рекомендуємо почитати: гноїться пупок у новонародженого