Чому у дитини погано росте волосся: причини, що робити

2478

Зміст:

  • Чому погано росте волосся на голові у дітей?
  • Що робити, якщо у дитини погано росте волосся
  • Всі батьки хочуть, щоб дитина росла здоровою і був найкрасивішим. Однак у деяких дітей волосся росте дуже повільно і нерівномірно, і цей факт нерідко лякає мам і тат. Вони шукають відповідь на питання, чому у дитини погано росте волосся.Якщо ж вони не знаходять на нього правильну відповідь, то нерідко намагаються вирішувати проблему за допомогою різних народних методів, які часто бувають вельми сумнівними. Насправді, причин для поганого росту волосся в дитячому віці безліч і всі вони можуть розв’язуватися цілком виправданими і науково підтвердженими методами.Якщо у дитини погано росте волосся, потрібна консультація педіатра і трихолога.

    Чому погано росте волосся на голові у дітей?

    Причин поганого росту волосся у дітей різних віків безліч:

    • Деякі захворювання. Наприклад, рахіт, гіпотиреоз, патології шкіри голови або хронічні травми забезпечують зростання волосяних фолікулів на голові.
    • Гормональний фон. Ендокринна система у малюків налаштовується на потрібний лад довгостроково і з-за цього волосся може рости погано і стають рідкісними, то згущується, то випадними. Остаточно сформованими фолікули стають в 14-17 років.
    • Нервові розлади і часті стресові ситуації. Ці стани негативно позначаються не тільки на ріст волосся, але і на загальному стані організму. Нервозність призводить до гіповітамінозу і дефіциту мінеральних компонентів. Вона може провокувати судинні реакції, що негативно позначаються на стані волосяних фолікулів. Після усунення стресу на тривалий період або лікування у невролога ріст волосся у більшості випадків нормалізується.
    • Погрішності в харчуванні. Неправильно складена щоденне меню малюка може призводити до нестачі вітамінів, мінералів та біологічно активних речовин. У підсумку волосяні фолікули не можуть нормально функціонувати, і волосся погано ростуть або випадають. Подібне порушення може спостерігатися навіть у дітей, які, здавалося б, харчуються правильно. Однак у них є захворювання, що вимагає дотримання особливої дієти, що забезпечує нормальне засвоєння поживних речовин.
    • Генетична схильність. Густота і зростання волосся і генетично обумовлені. Якщо малюк отримав «несприятливий» ген від одного з батьків, то у нього можуть бути вагомі проблеми з ростом волосся – вони можуть бути рідкими, тонкими і повільно зростати.

    Для з’ясування першопричини поганого росту волосяних стрижнів або їх періодичного випадання необхідно проведення всебічного обстеження у педіатра і вузькопрофільного фахівця – трихолога.

    Нерідко у дітей з поганим ростом волосся виявляється не одна, а відразу кілька причин проблем з волоссям. Для усунення таких проблем призначається комплексне лікування.

    Більшість фахівців вважає, що поганий ріст волосся у однорічного малюка – не привід для паніки. Пройти обстеження у цих випадках не завадить для виключення можливих патологій. Однак у майбутньому ріст волосся може стабілізуватися, і вони перестануть бути тоненькими і рідкісними.

    У однорічного малюка волосся можуть погано відростати через індивідуальних особливостей організму. Не варто сильно переживати. З часом волосяний покрив стане густіше.

    До двох років відбувається гормональна перебудова, яка може давати випадання і повільне зростання волосяного покриву. Це теж нормальне явище. У 6-8 років діти йдуть в школу. Зміна режиму дня може спровокувати стрес, який викликає надмірне випадання волосся.

    Що робити, якщо у дитини погано росте волосся

    Якщо у дитини погано росте волосся, то буде не зайвим провести консультацію педіатра та відвідати трихолога. Призначений цими фахівцями обстеження допоможе з’ясувати, чи є патології, які можуть призводити до порушення функціонування волосяних фолікулів.

    Досвідчений лікар проведе аналіз даних про стан здоров’я дитини, задасть деякі питання батькам і складе необхідний план обстеження.

    Перелік діагностичних процедур може бути різним і залежить від характеру передбачуваних патологій.

    Педіатр обов’язково проведе ряд досліджень, що дозволяють виявити патології органів травлення. Адже саме ці захворювання стають однією з найбільш частих причин поганого росту волосся. При виявленні патологій лікар складе план лікування і порекомендує внести зміни в раціон.

    Дітям з підозрою на нервові перенавантаження буде рекомендована консультація дитячого невролога. Крім консервативного лікування, лікар може призначити відвідування психолога для усунення комплексів і факторів, що викликають негативні емоції і переживання.

    на головеПатології щитоподібної залози можуть провокувати випадання волосся на голові.

    При підозрі на патологію ендокринної системи педіатр призначить консультацію ендокринолога. Цей вузькопрофільний фахівець може порекомендувати здати аналізи крові на гормони або цукор. Після цього доктор підбере необхідні препарати для усунення виявленої патології.

    При виявленні ознак рахіту дитині буде рекомендовано скласти для підтвердження діагнозу кров на рівень фосфору, кальцію та лужної фосфатази. При виявленні ознак нестачі вітаміну D в організмі малюка буде призначений прийом препаратів на його основі і перебування під сонячними променями.

    В деяких випадках і випадання поганий ріст волосся можуть провокуватися захворюваннями шкіри голови або неправильним доглядом. Лікар-трихолог проведе всі необхідні дослідження для виявлення першопричини і призначить відповідне лікування. Крім цього, цей лікар може дати рекомендації по правильному догляду за волоссям малюка.

    Поганий ріст волосся у дітей провокується різними станами і патологіями. Самолікування при подібній проблемі недоречно і може привести не тільки до небажаних наслідків, а й до втрати часу на терапію присутніх у дитини захворювань. Лікування, якщо воно необхідне, повинен призначати тільки спеціаліст, який враховує причини проблеми.

    Дивіться далі: гусяча шкіра у дитини