Чому у жінок бувають часті припливи жару і поту

1996

Зміст:

  • Як виникають припливи жару і поту
  • Припливи під час менопаузи
  • Чому бувають припливи частіше звичайного
  • Медикаментозне лікування
  • Лікування народними засобами
  • Чому важливо відвідати лікаря
  • Відчуття приливающего спека прийнято приписувати виключно жінкам, які переживають клімактеричний період. Однак цей симптом може вражати також і жінок молодого віку, задовго до настання менопаузи.

    Як виникають припливи жару і поту

     

    Щоб зрозуміти причину неприємних відчуттів, варто розібратися, які саме процеси в організмі викликають такий симптом.

    Припливи жару у жінок можуть мати різні причини, не обов’язково клімакс

     

    Причинами припливів жару у жінок є порушення температурного режиму організму. Це можуть бути:

    • Порушення тонусу судин на рівні неврології. Периферична нервова система, в залежності від вступників ззовні сигналів про тепло і холод, регулює стан стінок судин, розширюючи або звужуючи їх по мірі необхідності. Якщо проведення нервових імпульсів порушено, нервову систему можуть надходити помилкові сигнали про зміну температурного режиму. Помилковий сигнал провокує розширення стінок судин, що підсилює периферичний струм крові і підвищує температуру тіла.
    • Порушення тонусу судин на ендокринному рівні. Зазвичай це пов’язано із захворюваннями щитовидної залози або кори надниркових залоз. Яскравий приклад причини припливів жару у жінок – гіпертиреоз, тобто надлишкова вироблення гормонів щитовидної залози. Внаслідок цього температура тіла виявляється підвищеною постійно, а також спостерігаються часті припливи жару та пітливість. При менопаузі основною причиною припливів спека є саме ендокринне порушення.
    • Порушення судинної регуляції на рівні центральної нервової системи. У головному мозку є спеціальний відділ – гіпоталамус, який приймає та обробляє сигнали від периферичних нервових волокон. Якщо причиною помилкових імпульсів не є локальні порушення, то їх може генерувати сам гіпоталамус, провокуючи стан підвищення температури.

     

    Вище були перелічені найбільш розповсюджені причини спека. Зустрічаються і інші, не пов’язані з менопаузою, чинники виникнення цього симптому.

     

    Таким чином, напади жару є нормальним фізіологічним процесом для жінки в клімактеричний період, проте він має різні ступені прояву.

    Припливи під час менопаузи

     

    За статистикою, до 90% жінок в період клімаксу відчувають приливи жару і пітливості. Вони виникають приблизно за 2 роки до початку менопаузи і тривають частіше всього 4-5 років. Зрідка це затягується на 10 років і більше, доставляючи дискомфорт навіть жінкам після 60 років.

    Виділяють кілька видів припливів:

    • Припливи з активною пітливість ночами.
    • Денні припливи з менш активним потовиділенням.
    • Приливи при штучному клімаксі, викликаному видаленням органів жіночої репродуктивної системи.

    У нормі спалаху спека і пітливості у жінок після 50 років протікають без вираженого дискомфорту і переносяться легко. Однак зустрічаються також варіанти частих припливів, які проявляються до 30 разів на добу з тривалістю до 5 хвилин. Така вираженість симптому вимагає лікування, оскільки вона істотно порушує нормальну життєдіяльність жінки, заважає їй вести активне і насичене життя.

    Короткочасне підвищення температури тіла і активне потовиділення може супроводжуватися також іншими патологічними симптомами, на які слід звернути увагу:

    • дуже сильні і раптові припливи жару до голови і верхньої частини тулуба;
    • посилення серцебиття;
    • по закінченні припливу – рясний холодний піт і озноб.

     

    Слід якомога швидше звернутися до лікуючого спеціаліста, якщо під час клімаксу спостерігаються також мігрені, нудота, тривога і запаморочення.

     

    Укупі всі перераховані симптоми, які проявляються протягом тривалого періоду, викликають у жінки психологічні проблеми: замкнутість, невпевненість у собі, сором’язливість і тривогу. Стрімко погіршуються працездатність і соціальна активність – не тільки з-за поганого самопочуття, але і з тієї причини, що жінка боїться показати комусь, що вона червоніє, боїться, що люди відчують запах поту і т. д.

    Чому бувають припливи частіше звичайного

     

    В нормі жінка майже завжди може передбачити час настання чергового припливу, т. к. вони наступають приблизно в однаковий час доби. Однак є деякі фактори, які провокують наступ спалахів спека. Знання про них підкаже, як полегшити перебіг клімаксу.

    Найбільш значущими провокуючими факторами є:

    • Неправильне харчування. Надлишок гострого, солодкого, жирного, мучного, постійне харчування гарячими стравами, надмірне споживання чаю і кави – всі ці фактори дестабілізують стан судинної системи, провокуючи черговий збій.
    • Шкідливі звички. Алкоголь розширює судини периферичної системи, а нікотин діє на нервову систему як стимулятор. Тому ці речовини роблять протягом клімактеричного періоду ще важче.
    • Висока температура навколишнього середовища. Для жінки, що відчуває припливи жару, комфортніше перебувати в прохолодному, добре провітрюваному приміщенні без протягів.
    • Емоційні стреси. Хвилювання і переживання є каталізатором нервових і гормональних збоїв, які провокують жар і пітливість.
    • Неправильна одяг. Вузьке і тісне білизна, синтетичні тканини можуть стати причиною чергового нападу пітливості.
    • Висока фізична напруга. Жінкам у період менопаузи краще вибирати тривалі, але малоінтенсивні тренування – ходьбу, плавання, йогу.

    Таким чином, виключивши ці фактори щоденного життя, жінка може істотно підвищити почуття комфорту.

    жара и пота

    Причинами жару і поту можуть бути зовнішні чинники

    Медикаментозне лікування

     

    Для усунення жару і припливів необхідно попередньо пройти обстеження у лікаря, який виявить справжню причину проблеми і допоможе найбільш ефективно її усунути. У цій статті наводяться приблизні варіанти лікування, що призначається фахівцями. Займатися самолікуванням на підставі цих описів ні в якому разі не можна!

    Перший з можливих варіантів – замісна гормональна терапія. В менопаузу жіночий організм знижує вироблення естрогенів, тому лікар може призначити мікродози препаратів жіночого статевого гормону для мінімізації неприємних симптомів і поліпшення загального стану організму. Однак така терапія має безліч побічних симптомів і не може бути призначена жінкам з високим ризиком виникнення раку грудей, інсульту і ряду інших захворювань.

     

    Підбір препаратів повинен здійснювати тільки гінеколог-ендокринолог після отримання результатів всіх необхідних аналізів від пацієнтки. Невірно підібраний препарат може тільки погіршити ситуацію, а не полегшити її.

     

    Для симптоматичного усунення нападів тривоги і дратівливості призначаються седативні препарати. Залежно від ступеня вираженості симптомів вони можуть бути як слабкими дії настоянками рослинного походження, так і сильними транквілізаторами при загрозі психозів – але препарати подібного роду може призначити тільки психіатр.

    Вітаміни призначаються у складі комплексного лікування при клімактеричному синдромі. Зазвичай жінкам прописують мультивітамінні комплекси, що містять вітамін Е, калій і магній – це комплекс речовин покращує еластичність стінок судин і оберігає їх від ушкоджень під час спонтанного розширення.

    Лікування народними засобами

     

    Для полегшення симптомів можна скористатися рецептами народної медицини. Для цього вживають харчові добавки – квітковий пилок, насіння льону, буряковий сік. Також допомагають трав’яні чаї – відвар шавлії, з кори білої верби, а також різні заспокійливі збори.

     

    Трав’яні збори можуть провокувати алергію у багатьох людей. Їх слід вводити малими дозами і негайно припинити вживання при перших ознаках алергії. При появі сильного стрімко розвивається набряку – негайно викликати швидку допомогу.

     

    В якості загальних рекомендацій для жінки в період менопаузи – дотримання режиму сну і неспання, помірна і регулярне фізичне навантаження, достатня кількість сонячного світла, краща одяг з натуральних тканин. Краще одягатися за принципом «багатошаровості», щоб ефективно регулювати температуру тіла при нападі спека.

    Чому важливо відвідати лікаря

     

    Якщо раптові припливи жару не пов’язані з менопаузою, то їх наявність може свідчити про важкому захворюванні. Одним з таких є цукровий діабет другого типу – набуте захворювання, яке часто виникає у людей, страждаючих ожирінням. Для цієї хвороби як раз характерні припливу жару до верхньої частини тулуба і особі, часта пітливість. Крім цього, характерними ознаками є постійне відчуття голоду, тремтіння при тривалому виключенні з раціону солодкого, а також порушення менструального циклу у жінок у репродуктивному періоді. Найімовірніше це захворювання можна зустріти у людей після шістдесяти років.

    Також припливи жару можуть свідчити про порушення функціонуванні щитовидної залози. Як при нестачі, так і надлишку виділяються гормонів підвищене потовиділення є характерною ознакою хвороби. При цьому для гіпотиреозу характерні худоба, запальність і підвищена температура тіла, а для гіпертиреозу – набряклість, загальмованість і низька температура.

    лечение

    Лікування припливів спека повинно здійснюватися суворо під контролем лікаря.

     

    Важливо! Для встановлення патологій щитовидної залози використовується цілий комплекс досліджень. Не варто займатися самодіагностикою, т. к. схожі зовнішні ознаки можуть свідчити про зовсім інших захворюваннях.

     

    Порушення роботи вегетативної системи – ще одна можлива причина припливів спека і пітливості. Найчастіше таким пацієнтам ставлять діагноз «ВСД», який, у свою чергу, вимагає уточнення – причинами симптомокомплексу можуть бути проблеми з серцем, з головним мозком або просто нервове виснаження.

    Таким чином, припливи жару – це симптом, який може свідчити про низку різнорідних патологічних станів. Якщо цей симптом істотно порушує нормальне життя жінки, то зволікати не варто – необхідно звернутися до фахівця за консультацією.

    Читайте далі: розмір матки у жінок