Що виділяється у жінок при збудженні і в якій кількості

1802

Зміст:

  • Залежність вагінального секрету від дня менструального циклу
  • Особливість вагінального слизу при порушенні
  • Звідки виділяється змазка
  • Рясні виділення
  • Мізерні виділення
  • Висновок
  • Під час статевого збудження у обох партнерів виробляється рідина. У нормі вона має однорідну структуру і прозорий колір. Обсяг і консистенція вагінального секрету у жінок залежить від дня менструального циклу. По тому, які виділення бувають під час статевого збудження, можна судити про стан здоров’я.

    Залежність вагінального секрету від дня менструального циклу

    Цервікальна рідина, що секретується у внутрішній частині шийки матки. Активність залоз залежить від того, який гормон переважає у даний період.

  • Після менструального кровотечі виділяється естроген. Під його впливом вагінальний секрет залишається практично не помітним, водянистим і виробляється в малих кількостях.
  • З наближенням овуляції відбувається зміна гормонального фону. Це супроводжується виробленням в’язкого і клейкого, схожого на яєчний білок, секрету.
  • Після виходу яйцеклітини збільшується рівень прогестерону. Під впливом цього гормону цервікальна слиз згущується і стає схожою на крем.
  • Овуляція є найсприятливішим періодом для зачаття. Тому при статевому збудженні в фертильні дні виробляється велика кількість мастила.

    Слиз шийки матки і секрет бартолиновой залози – ось що виділяється у жінок при порушенні

    Особливість вагінального слизу при порушенні

    Мало хто замислюється про те, що виділяється у жінок при збудженні. Те, що прийнято називати мастилом, насправді є секретом бартолиновой залози. Він складається з муцину, білка і різних клітинних компонентів. Основним завданням рідкої субстанції стає зволоження передодня піхви і полегшення статевого контакту. Завдяки особливому складу секрет захищає піхву і шийку матки від шкідливих мікроорганізмів. У фертильні дні він створює особливі умови для сперматозоїдів і стає своєрідною живильним середовищем для статевих клітин.

    Оптимальним обсягом вироблення вважається до 5 мл вагінальної змащення на добу. Однак цей показник не можна вважати ідеальним. При частих статевих контактах у жінок виробляється більше мастильної субстанції. З настанням менопаузи процес виділення цього секрету призупиняється і зовсім згасає до клімаксу.

    Звідки виділяється змазка

    Мастило у жінок при статевому збудженні виділяється з бартолиновой залози. Це парний орган, який розташовується в глибині статевих губ неподалік від входу в піхву. Середній розмір однієї залози становить півтора сантиметра.

    Також вироблення вагінального секрету відбувається у внутрішніх статевих органах. Активність залоз цервікального каналу залежить від гормонального фону, а піхви – від сили статевого збудження.

    У кожної жінки процес виділення мастила відбувається індивідуально. У одних великий обсяг слизу виробляється незадовго до статевого акту, в інших секреторна активність посилюється безпосередньо при близькості.

    Рясні виділення

    Як виділяється змазка в нормі – не скаже ні один лікар. Жінки мають індивідуальне будова органів малого тазу, окремі ерогенні зони і свої особливості вироблення змазки. Рясні виділення не є приводом для занепокоєння. Однією з причин активної секреції вагінального секрету при статевому збудженні можуть бути сильні почуття до партнера. Також при овуляції обсяг слизу збільшується.

    Звернутися до лікаря необхідно, якщо є додаткові скарги на печіння, біль, неприємний запах виділень. Причиною може бути:

    • бактеріальний вагіноз – порушення мікрофлори піхви, проявляється зеленуватими виділеннями з липкою неоднорідною консистенцією і неприємним запахом;
    • кандидоз або молочниця – грибкове захворювання, при якому виділяється творожистая біла маса з кислим запахом і присутній свербіж;
    • статеві інфекції – хламідіоз, гонорея, сифіліс, супроводжуються рясним виділенням секрету з неприємним запахом і болями в малому тазу.

    Якщо жінка помічає рясні виділення після статевого контакту, то вони можуть бути результатом змішування вагінального секрету з чоловічою насіннєвий рідиною. Таке мастило зазвичай має в’язку консистенцію, яка в подальшому розріджується і стає водянистою. Причин для занепокоєння в даному випадку немає.

    Мізерні виділення

    Якщо мастило виділяється в недостатній кількості, це стає справжньою проблемою для обох партнерів. Існують різні причини зниження кількості вагінальних виділень. Визначити їх можна тільки за допомогою лікарських обстежень.

  • Зміна мікрофлори піхви. Запальні процеси та інфекції порушують біологічні взаємозв’язку в організмі. При запальних захворюваннях та венеричних інфекціях жінки часто страждають від недостатньої вироблення змазки на тлі рясних вагінальних виділень поза статевого збудження.
  • Гормональні перебудови. Зниження показників естрогенів в організмі призводить до зменшення секреторної активності статевих залоз. Часто з сухістю піхви стикаються жінки під час клімаксу, при вагітності або ті, хто використовують оральні контрацептиви.
  • Закупорювання бартолиновой залози. Цей стан супроводжується запаленням і звуженням просвіту каналу, що виділяє залозистий секрет. Зазвичай супроводжується формуванням кісти в області розташування даних залоз.
  • Мізерні виділення при статевому контакті можуть бути від того, що жінка не збуджена. У цьому випадку мова йде про психоемоційному стані партнерки, що не має нічого спільного з патологіями статевих органів.

    Висновок

    Рідинний секрет, який виробляється під час статевого збудження, є нормальною фізіологічною реакцією, передбаченої природою. Під час стимуляції органів відбувається розширення судин і прилив крові. Це викликає активність залоз шийки матки, піхви та зовнішніх статевих органів. Крім цього, протягом дня жіноче піхву завжди знаходиться в зволоженому стані. Відсутність мастила викликає дискомфорт, сприяє порушення мікрофлори і підвищує ймовірність запальних захворювань інтимної сфери.

    Читайте далі: ендометріоз у жінок