Що впливає на зачаття і як прискорити його настання

935

Зміст:

  • Що впливає на зачаття
  • Ймовірність вагітності з першого разу
  • Що можна зробити для збільшення ймовірності вагітності з першого разу
  • Існує швидкий спосіб зачати дитину
  • Як запланувати стать майбутньої дитини
  • ЕКО, як спосіб завагітніти швидко
  • При плануванні вагітності одними з найбільш поширених питань є: як завагітніти з першого разу, можна спрогнозувати стать майбутнього малюка, як зачати двійню. Відповіді на ці питання існують, але вони залежать від ряду факторів.

    Що впливає на зачаття

    Вагітність з першої спроби можлива, але для цього слід враховувати деякі обов’язкові умови. Наприклад, один з вирішальних факторів — регулярність менструального циклу у жінки. Ідеальний цикл триває 28 днів, овуляція припадає на його середину, яйцеклітина готова до запліднення на 14 день. Але при впливі несприятливих зовнішніх умов, стресів, гормональних збоїв, розумових і фізичних перевантажень, організм жінки втрачає баланс, цикл збивається, овуляція зміщується. У такій ситуації розрахувати сприятливі дні для зачаття стає складніше. В результаті шанс на вагітність знижується.

    Як завагітніти з першого разу — один з найпоширеніших питань на етапі планування

    Інші фактори:

    • Тривала життєздатність сперматозоїда в жіночому організмі. Навіть якщо статевий акт був здійснений раніше дня настання овуляції, шанси на запліднення є. Протягом 4-7 днів сперматозоїд зберігає свою активність у жіночих статевих шляхах і може дочекатися і запліднити яйцеклітину. Виняток становлять випадки, коли внутрішнє середовище жінки є несприятливою для життя сперматозоїда внаслідок запальних чи інших захворювань.
    • Молодий вік та відсутність хронічних або вроджених захворювань у майбутніх батьків. Шанси на вагітність значно знижуються у партнерів старше 30 років, які мають шкідливі звички, хірургічні втручання і патології репродуктивних органів.

    Але навіть якщо враховувати всі перелічені фактори, шанси на вагітність з першого разу не перевищують 10-20%. Крім того, завжди існує ризик, що запліднена яйцеклітина не приживеться в матці і покине її під час чергових місячних. Це може бути пов’язано з патологією функціонального шару ендометрію, гормональним дисбалансом, генетичним збоєм.

    Ймовірність вагітності з першого разу

    За статистикою кожній 6 парі після першої спроби вдається успішно завагітніти з подальшим народженням здорового малюка. Це досить високий показник. Але якщо з якихось причин з 1 рази зачаття не вдалося — це не означає, що у подружжя проблеми зі здоров’ям.

    Серед сотень пар, які беруть участь у клінічних спостереженнях, провідних активний, здоровий спосіб життя і не мають ускладненого анамнезу, лише у 60% вийшло зачати малюка протягом 6 місяців активного планування.

    У медицині на планування дається тривалий термін — від 6 до 12 місяців. Тільки після його завершення лікарі-гінекологи і репродуктологи починають з’ясовувати причини, що заважають успішному зачаття. Причому, чим старше вік майбутніх батьків, тим довший термін планування. Це пояснюється віковими змінами в організмі, збільшенням кількості ановуляторних циклів у жінки, зниженням рухливості сперматозоїдів у чоловіків.

    Що можна зробити для збільшення ймовірності вагітності з першого разу

    Рекомендації планують парам, які суттєво збільшують шанси на вагітність з першої спроби:

    • планування вагітності у віці до 25 років;
    • точне визначення фертильних днів і дати овуляції;
    • використання аптечних тест-смужок для діагностики настання овуляції;
    • моніторинг базальної температури. З його допомогою підвищується точність визначення сприятливих днів для зачаття.

    І саме головне в питанні планування – незахищений статевий акт в день овуляції.

    Поза «берізка» не гарантує жінці вагітність, але підвищує шанси на зачаття.

    Жінкам із загином матки дозаду може бути дана рекомендація щодо спеціальної позиції для статевого акту. Така аномалія будови органу не представляє небезпеки для здоров’я, але може викликати труднощі при заплідненні. Тому пози, при яких партнер ззаду і глибоко проникає в партнерку, вважаються найбільш вдалими для зачаття.

    Існує швидкий спосіб зачати дитину

    Швидкий спосіб завагітніти – міф, який не має наукового обґрунтування. Щоб вагітність настала якомога раніше, пройшла легко і комфортно, до неї слід почати підготовку завчасно.

    что влияет на зачатиеДля правильної підготовки до вагітності необхідно знати, що впливає на зачаття

    Суттєво підвищують шанси на зачаття з першого разу наступні методи:

    • Оздоровлення організму. За кілька місяців до активного планування слід провести повне обстеження пари, вилікувати наявні захворювання. Особливу увагу потрібно приділити жіночої репродуктивної системи.
    • Вітамінізація. В період підготовки до вагітності майбутнім батькам необхідно почати прийом вітамінів, макро — і мікроелементів. Основними при плануванні вважаються вітаміни групи В, Е і С, фолієва кислота, Ca, Fe, Mg, Se. Саме вони беруть участь у важливих процесах закладки і формування майбутніх органів і систем плода.
    • Відмова від шкідливих звичок.
    • Забезпечення дозрівання сперматозоїдів. Для цього слід займатися сексом не частіше 2 разів у тиждень. Це підвищить ефективність насінної рідини і збільшить шанси на успішне запліднення.

    У народній медицині можна виділити кілька швидких способів зачати дитину. До них відноситься прийом гарбуза в будь-якому вигляді і відвару ортилії.

    Як запланувати стать майбутньої дитини

    Стать майбутнього малюка залежить від хромосоми в сперматозоїді, якому вдалося запліднити яйцеклітину. Саме в момент злиття двох статевих клітин чоловіка і жінки визначається статева приналежність майбутнього дитини.

    Чоловічий сперматозоїд має два види хромосом: X і Y. X-хромосома відповідає за народження дитини жіночої статі, Y — хромосома – чоловічого. Крім того існують деякі їх особливості:

    • Сперматозоїди, носії Y-хромосом менш живучі, але більш рухливі. Вони зберігають свою активність не більше доби, тому, щоб зачати хлопчика, слід займатися сексом в день овуляції.
    • Сперматозоїди, носії X-хромосом менш рухливі, але більш живучі. Вони зберігають активність в організмі жінки протягом 3 діб. Тому, щоб зачати дівчинку, рекомендується зробити незахищений статевий акт за 2-3 дні до запланованої овуляції. За ці дні сперматозоїди з чоловічою хромосомою загинуть, а з жіночої досягнутий яйцеклітини і оплодотворят її.

    Багатоплідна вагітність, найчастіше, є наслідком штучного запліднення або генетичної схильності майбутніх батьків.

    ЕКО, як спосіб завагітніти швидко

    Екстракорпоральне запліднення також не є стовідсотковою гарантією вагітності з першого разу. Статистика показує, що завагітніти після першого протоколу в ході штучного запліднення вдається не більше 35% пар.

    вероятностьЙмовірність вагітності після першого протоколу ЕКО — не більш 35%

    Оцінити шанси на вагітність за допомогою штучного запліднення допомагають наступні параметри:

    • Вік майбутніх батьків. Чим молодші партнери, тим вище шанси.
    • Причини безпліддя. Природа патології є визначальним фактором. Існують діагнози, при яких вагітність не настає навіть після численних ЕКО.
    • Як давно поставлений діагноз безпліддя. Чим раніше почати терапію і вдатися до штучного запліднення, тим вище шанси на сприятливий результат.
    • Якість підготовки жінки. Сумлінне виконання всіх рекомендацій фахівців забезпечує сприятливе середовище для імплантації ембріонів.
    • Якість та кількість отриманих ембріонів. Чим їх більше, тим вище шанси на імплантацію.
    • Анамнез. Оцінюється кількість невдалих спроб екстракорпорального запліднення в минулому.
    • Спосіб життя пари. Здоровий спосіб життя, відсутність шкідливих звичок, помірна фізична і розумова активність, правильний раціон харчування суттєво збільшують шанси на вагітність.

    Оцінити шанси на вагітність за допомогою ЕКЗ та можливі ризики може тільки кваліфікований фахівець в області репродуктології при очному огляді та консультації.

    Вагітність у першого разу – мрія багатьох пар. Але збутися їй судилося далеко не у всіх. Не потрібно опускати руки після кількох безуспішних спроб. Лікарями визначений тривалий, до 12 місяців, період, протягом якого активну планування може не давати результатів.

    Вищеописані рекомендації не дадуть 100% гарантії на запліднення з першої спроби, але допоможуть підготувати організм і підвищити шанси на здорову, повноцінну вагітність.

    Читайте також: кольпіт при вагітності