Що потрібно знати про грудному вигодовуванні новонароджених

1771

Зміст:

  • Грудне вигодовування новонароджених: основні правила
  • Природне вигодовування: техніка
  • Вигодовування після кесаревого
  • Що робити, якщо з’явилися проблеми при вигодовуванні
  • Протипоказання до грудного вигодовування
  • Боляче годувати груддю
  • Грудне молоко містить мінерали та поживні речовини, необхідні для росту та розвитку малюка. Сам процес годування не тільки насичує дитини, але і встановлює між ним і матір’ю міцну психологічну взаємозв’язок.

    Грудне вигодовування новонароджених: основні правила

    Відразу після народження дитини матері кладуть на відкриту шкіру – це сприяє прояву природної потреби малюка в пошуку соска. Щоб він зрозумів, що необхідно робити, проведіть соском по його нижній губі. Якщо дитина широко відкриває рот або позіхає, в цей момент підтягніть його ближче до грудей і направте сосок до рота. Наближайте малюка до грудей, а не навпаки – груди до нього.

    Грудне вигодовування новонароджених — природний процес

    Якщо дитина любить їсти тільки з однієї грудях або під час кожного годування смокче обидві, не бороніть цього. У малюка може сформуватися власні уподобання. При цьому якщо він їв тільки з однієї груді, у наступне годування спробуйте почати з іншого.

    Вчасно подмечайте, коли дитина починає хотіти їсти. Якщо ви пропустите цей момент, від голоду він може почати плакати, із-за чого відмовиться від грудей. Якщо малюк турбується, згинає ручки і ніжки, намагається покласти в рот пальці, настав час запропонувати йому груди.

    Якщо під час годування немовля почав прикривати очі і помітно розслабився, він наївся. Не перегодовуйте дитини. Частота годувань залежить від самого новонародженого. Він може просити груди раз на годину або рідше, але відразу після народження частота зазвичай набагато більше. Після годування груди повинна бути м’якою на дотик, а дитина – ситим і розслабленим. Це ознака того, що йому вистачає молока і він не потребує додаткового живлення.

    І ви, і дитина повинні знаходитися в максимально комфортній позі. Для кожної жінки ця поза індивідуальна – не бійтеся експериментувати.

    Годуюча мама повинна щодня вживати приблизно на 400-500 ккал більше звичайного. Двічі на тиждень у раціон необхідно включати морські продукти. Проконсультуйтеся з лікарем з приводу необхідності в прийомі вітамінів.

    Намагайтеся звести до мінімуму вживання кави та алкоголю. Якщо ви все ж ужили ці продукти, найближчі 2-3 години годувати не можна. Під час годування, як і в період вагітності, краще зовсім відмовитися від куріння.

    Якщо виникла необхідність у прийомі медикаментів, відвідайте лікаря з метою консультації. Не всі ліки можна вживати при грудному вигодовуванні, деякі можуть негативно позначитися на стані дитини. Оральні контрацептиви під час лактації можна, але не все. Щоб правильно їх підібрати, відвідайте лікаря.

    При будь-яких проблемах або в незрозумілих ситуаціях краще звернутися до лікаря, а не вирішувати питання самостійно – це може бути небезпечно для здоров’я жінки і дитини.

    Природне вигодовування: техніка

    Від правильності техніки залежить успішність процесу годування. Якщо ви будете допускати грубі помилки, існує ймовірність, що надалі дитина буде відмовлятися від грудей. Годування може тривати довго, іноді до кількох годин. Займіть максимально зручну позу, в якій ви не будете втомлюватися. Єдине правило – дитина має бути повернутий животом до вас, а особа повинна перебувати перед грудьми. Не фіксуйте голову малюка тільки в одному положенні – він сам повинен вибирати, як йому зручно.

    Під час годування ніс дитини знаходиться близько до грудей. Слідкуйте, щоб він не притискався до неї щільно. Захопити сосок дитина повинна самостійно – не варто вкладати йому в рот, оскільки велика ймовірність неправильного захоплення.

    Як зрозуміти, що сосок захоплений правильно:

  • Не тільки сосок, але і простір навколо нього повинно бути в роті малюка.
  • Під час годування його губа повинна бути злегка вивернута назовні.
  • Під час годування дитина спокійна, не смикається і не видає ніяких звуків, крім ковтків.
  • Вам не боляче, ви не відчуваєте ніяких неприємних відчуттів.
  • Якщо яке-небудь з цих правил не дотримується, акуратно звільнити сосок, злегка натискуючи на підборіддя малюка, а потім запропонуйте йому захопити груди знову.

    Вигодовування після кесаревого

    Якщо у вас було кесарів розтин, це не означає, що годувати грудьми вам не можна. У перші години після пологів ви можете прикласти малюка до шкіри і налагодити з ним контакт. Якщо погано себе почуваєте, відчуваєте слабкість і не можете взяти немовля на руки, хтось інший може зробити це за вас. На цьому етапі потрібно, щоб дитина відчув безпека і тепло, а ви зможете його погодувати, коли вам стане краще.

    Якщо після кесаревого дитина не може взяти груди, допоможе звичайне зціджування. Робіть його до тих пір, поки дитина не зможе захоплювати груди самостійно. Зціджування в даному випадку обов’язково, тому що в перші години після пологів необхідно запустити процес лактації.

    Зцідженим молоком особливо важливо нагодувати немовля, яке народилося слабеньким або недоношеним.

    Якщо в дитини якесь відхилення, з-за якого в перші дні після пологів його годувати не можна, надалі все одно можна налагодити процес годування. Головне – зціджувати молоко, щоб запустити лактацію. Якщо малюка поки не можна годувати груддю, лікар повідомить вам про це. Суворо дотримуйтесь його рекомендацій.

    Що робити, якщо з’явилися проблеми при вигодовуванні

    Наявність проблем при вигодовуванні – це не привід для паніки. Вони зустрічаються досить часто, але більшість з них легко усунути.

    правила

    Правила грудного вигодовування допоможуть швидше налагодити лактацію

    Найпоширеніші проблеми і їх рішення:

  • Дитина плаче і не бере груди. Притисніть немовля до себе, покачайте, спокійно поговоріть з ним. Коли малюк трохи заспокоїться, видавити краплю молока йому в рот або проведіть соском по нижній губі. Грудне вигодовування добре заспокоює дитину, потрібно тільки знати, що робити.
  • Виникають застої молока. Якщо дитина не випиває все вырабатывающееся молоко, воно починає застоюватися. Симптоми застою – груди тверда на дотик, температура тіла різко підвищується, в грудях відчувається дискомфорт. Проблему можна вирішити масажем грудей і зціджуванням зайвого молока.
  • Груди занадто чутлива. Зазвичай таке трапляється, якщо жінка миє груди перед кожним годуванням. З неї змивається захисне мастило, через що збільшується ймовірність травмування. Достатньо звичайного душа двічі в день.
  • Виникнення застоїв тільки в певних місцях. Це пов’язано з тим, що жінка підтримує груди при годуванні. В місці контакту руки з грудьми молоко може застоюватися.
  • Якщо проблему вирішити не вдалося за кілька днів, зверніться до лікаря за консультацією. Занадто тривале годування, в процесі якого присутні проблеми, може завдати шкоди здоров’ю матері і дитини.

    Протипоказання до грудного вигодовування

    Хоча грудне вигодовування – це природний процес, він заборонений в деяких випадках. Немовля не можна годувати грудьми при наявності деяких генетичних патологій, при сильному ослабленні після народження, при недоношеності.

    естественное

    Природне вигодовування — найкращий спосіб зміцнити дитячий імунітет

    З боку жінки протипоказань більше, до них відносяться:

  • ВІЛ. Дослідження підтверджують, що з молоком матері ВІЛ може переходити в організм дитини. Жінка сама вирішує, чи варто їй годувати грудьми, але офіційні медичні рекомендації наполягають, що в цьому випадку краще вибрати штучне харчування.
  • Туберкульоз. Це відноситься тільки до відкритої формі захворювання.
  • Важкий стан жінки після пологів. Краще відкласти природне вигодовування до більш сприятливого періоду.
  • Прийом лікарських препаратів. При необхідності в застосуванні ліків потрібно проконсультуватися з лікарем про те, чи можна годувати грудьми.
  • Гепатит А і В. Дитина може заразитися від материнського молока. Щоб запобігти цьому, потрібно пройти вакцинацію.
  • Куріння. Молоко жінки, що палить може призвести до дефіциту маси тіла дитини, а також до розвитку нервових патологій.
  • На підставі протипоказань лікар приймає рішення, чи варто відмовитися від грудного вигодовування тимчасово чи назовсім. Сучасні дитячі суміші досить поживні і здатні замінити грудне молоко, тому немає нічого страшного в можливій наявності заборон.

    Боляче годувати груддю

    В ідеалі при годуванні груддю ви не повинні відчувати біль. Однак у перші 3-4 дні дискомфорт може бути присутнім, бо і ви, і дитина тільки звикаєте до цього процесу. Якщо приблизно через тиждень після годування дискомфорт або біль ще присутній, потрібно звернутися до фахівця. При цьому або організм погано реагує на годування, або ви використовуєте неправильну техніку.

    Іноді біль виникає і при правильному прикладанні. Можливо, є якась патологія у дитини, наприклад, укорочена вуздечка мови. Не можна закривати очі на проблему, тому що її причиною може стати серйозне відхилення, яке потрібно вирішити якомога швидше. Після виявлення проблеми лікар запропонує оптимальний спосіб її усунення.

    При відсутності проблем з боку дитини і при правильній техніці годування повинно бути безболісним і не доставляти будь-якого дискомфорту. Годування немовляти грудьми хоча і природний, але вимагає уважності й посидючості процес. При дотриманні всіх рекомендацій ви не зіткнетеся з проблемами, які можуть погіршити ваш стан і здоров’я дитини.

    Читайте далі: змішане вигодовування