Що робити жінці, якщо її чоловік-алкоголік

1530

Зміст:

  • Що робити жінці, якщо чоловік приохотився до алкоголю
  • Як жити з чоловіком-алкоголіком
  • Як піти від чоловіка-алкоголіка
  • Алкоголізм – згубна залежність, хвороба, що руйнує тіло і душу. Небезпечний не тільки для залежного. Якщо в родині з’явився алкоголік, під загрозою знаходиться психічне і фізичне здоров’я всіх її членів. У що живуть під одним дахом з хронічним п’яницею може розвинутися співзалежність – цілий комплекс психологічних проблем, що включає постійне почуття провини, тривоги, депресії та суїцидальні нахили. Чоловік-алкоголік – проблема, яка потребує невідкладного вирішення.

    Що робити жінці, якщо чоловік приохотився до алкоголю

    Залежність від алкоголю подолати дуже важко, а зробити це самостійно – складніше у багато разів. Як і у випадку будь-якої хвороби, лікування алкоголізму буде найбільш ефективно, якщо почати його якомога раніше.

    Чоловік-алкоголік являє загрозу не тільки для себе, але і для своєї сім’ї

    Завдання дружини в цьому випадку – підтримати чоловіка і постаратися повернути його на шлях тверезості.

    • Поговоріть з чоловіком по душах – розкажіть про свої почуття, як вам та іншим членам сім’ї важко в такій ситуації. Не починайте розмову з обвинувачень: людина замкнеться, і вирішити проблему буде ще складніше.
    • Не вирішуйте за чоловіка його проблеми і не беріть на себе його функції: якщо, протверезівши, чоловік бачить, що всі справи за нього перероблені, він ще більше розслабляється. Дружина самостійно містить весь будинок, заробляє гроші, значить, у нього з’являється більше вільного часу для згубної пристрасті.
    • Не приховуйте від друзів і близьких вашу проблему. Дозвольте родині та друзям втрутитися, можливо, спільно вам вдасться наставити чоловіка на правильний шлях.
    • Створити в будинку атмосферу затишку, доброзичливості, зберігайте позитивний настрій.
    • Відмовтеся від вживання алкоголю взагалі, не дозволяйте собі навіть келих вина на свята: створіть культ тверезості у вашій родині.
    • Мотивуйте дружина, ставте перед собою спільні цілі і прагнути до їх досягнення. Ними можуть стати ремонт, покупка нової машини, техніки, нерухомості, відпустку.

    На цьому етапі кращим рішенням буде підключити до процесу лікування спеціалістів – психолога та нарколога. Спільні зусилля сім’ї та професіоналів допоможуть покінчити з патологічною залежністю від алкоголю.

    Як жити з чоловіком-алкоголіком

    Життя з чоловіком-алкоголіком може перетворитися для жінки в суцільне пекло. Якщо людина не може або не хоче побороти залежність, його нездорову пристрасть так чи інакше почне позначатися на житті всієї родини. Дружини алкоголіків часто відчувають сором, почуття провини і тривоги, замикаються на проблемі, поступово занурюючись в глибоку депресію.

    Негативно впливає алкоголізм батька і на дітей: часто вони почувають себе пригнічено, знижується їхня успішність у школі. Більше того, існує високий ризик повторення дітьми моделі поведінки батьків. Згідно з дослідженнями, близько половини людей з різними типами залежностей успадкували схильність до них від одного або обох батьків.

    как житьДружині алкоголіка загрожує співзалежність

    Поради психолога жінкам в подібній ситуації допоможуть звести до мінімуму ризик розвитку співзалежності та пов’язаних з нею проблем:

    • Не забувайте про своїх інтересах, не відмовляйтеся від роботи, хобі, спілкування з друзями і близькими.
    • Не ставайте нянькою для залежного чоловіка: не вирішуйте свої проблеми, не полегшуйте стан похмілля, не виділяйте грошові кошти на купівлю алкоголю.
    • Не влаштовуйте скандали, особливо у присутності дітей. Не з’ясовуйте стосунків у той момент, коли чоловік п’яний – ви можете зіткнутися з неадекватним і жорстоким поводженням у відношенні не тільки вас, але й інших членів сім’ї.
    • Ні в якому разі не терпіть насильство моральне або фізичне: у крайніх випадках звертайтеся в правоохоронні органи.

    Найскладніше питання дружини алкоголіка – йти або залишитися і терпіти. На нього немає однозначної відповіді, все залежить від конкретної ситуації.

    Одне можна сказати однозначно: якщо алкоголік виявляє фізичну агресію у відношенні кого-небудь з членів сім’ї, необхідно йти. Одного разу пробачивши насильство, ви даєте агресору право його повторити, а людина в нетверезому стані не здатний контролювати свої вчинки і представляє реальну загрозу не лише здоров’ю, але й життя своїх близьких.

    Як піти від чоловіка-алкоголіка

    Багато зневірені дружини алкоголіків задаються питанням, як вигнати його з будинку або звільнитися самим. Цей крок ніколи не дається легко. Однак, у ряді випадків, розлучення – єдино можливий вихід зберегти психічне здоров’я іншим членам сім’ї.

    • Підготуйте матеріальну базу для свого відходу: постарайтеся відкладати певні суми грошей, знайдіть роботу, якщо до цього моменту не працювали. З’ясуйте всі юридичні питання: як буде здійснюватися розділ майна, як вирішиться питання з житлоплощею.
    • Коли чоловік буде тверезий, повідомте йому про прийняте рішення. Постарайтеся зробити це спокійно, без криків і скандалів, тільки після того, як остаточно зважилися на цей крок.
    • Якщо чоловік налаштований агресивно, після розлучення зведіть до мінімуму всі контакти: змініть телефони, місце проживання. Щоб захистити дітей від неадекватного батьків, слід звернутися до суду з питанням про позбавлення колишнього чоловіка батьківських прав.

    Навіть після розриву співзалежних відносин жінки часто не можуть повернутися до повноцінного життя. Вони знаходяться в депресії, постійно відчуваючи докори сумління і провину за те, що не змогли зберегти шлюб і врятувати чоловіка від згубної пристрасті. У цей момент дуже важливо зрозуміти: у трагедії немає вашої провини.

    Якщо впоратися з негативними емоціями самостійно не виходить, необхідно звернутися до психолога. Допомагає участь у тематичних групах підтримки.

    Алкоголізм чоловіка – одна з найскладніших проблем, з якою може зіткнутися сім’я. Як би сумно це не звучало, далеко не завжди вдається перемогти залежність. У цій ситуації жінка зобов’язана думати не стільки про чоловіка, скільки про себе, своїх дітей та майбутнє. Але не варто передчасно здаватися: злагоджені зусилля сім’ї та фахівців, можуть принести свої плоди і повернути хто може посковзнутись чоловіка до повноцінного життя.

    Також рекомендуємо почитати: криза у відносинах з чоловіком