Що робити з обвислою шкірою після схуднення?

1749

Зміст:

  • Чому відбувається обвисання шкіри
  • Що робити?
  • Їсти і пити
  • Тренування
  • Догляд за шкірою
  • Як уникнути проблеми
  • Що робити вагітним жінкам
  • Обвисла шкіра після схуднення — типова проблема для тих, хто зважився на боротьбу із зайвою вагою. Серед негативних змін саме в’ялість шкірного покриву згадується в першу чергу нарівні із зменшенням грудей і погіршенням характеру. Але чи так страшна ця проблема насправді?

    Чому відбувається обвисання шкіри

    Шкіра володіє еластичністю, тобто здатна розтягуватися, коли це необхідно, і відновлюватися після. Набір ваги зазвичай відбувається досить повільно і шкіра поступово розтягується під нові параметри. При схудненні, особливо якщо воно сталося швидко, площа шкіри не встигає зменшитися до потрібної міри. З подібною проблемою стикаються і вагітні жінки після пологів.

    Обвисла шкіра після схуднення — типова проблема

    Основні причини обвисання шкіри:

    • недостатня еластичність дерми;
    • неправильний питний режим;
    • занадто швидке зниження маси тіла;
    • хвороби шкіри.

    У всіх цих випадках при схудненні залишається «зайва» шкіра, яка оббирає в складки і псує зовнішній вигляд пацієнта. Типова локалізація складок – живіт, сідниці, стегна, руки. Найбільше страждають ті місця, де було багато зайвих відкладень.

    Серед патологічних причин, що призводять до того, що шкіра не встигає за котрі худнуть тілом — порушення обміну речовин.

    Що робити?

    Як підтягнути шкіру, якщо вона зібралася в складки? Існує безліч рецептів, покликаних підвищити тонус. Основа повернення гармонійних форм – комплексний підхід. Змінити слід буквально все– харчування, питної режим, фізичне навантаження, догляд за шкірою. Спеціальних засобів для її відновлення може і не знадобитися.

    причиныПричини обвисання шкіри різноманітні

    Їсти і пити

    Харчування має найважливіше значення у відновленні зовнішнього вигляду. Щоб шкіра залишалася пружною, вона повинна отримувати достатню кількість білка і вітамінів. У дієту можна включити побільше м’яса або молочних продуктів. Якщо пацієнт боїться знову набрати кілограми, слід підраховувати калорійність, але ні в якому разі не відмовлятися від м’яса.

    Фрукти і овочі бажано їсти в свіжому вигляді – вони цінне джерело вітамінів. При термічній обробці руйнується велика частина з них. З тією ж метою можна додати в раціон свіжу зелень – їй можна прикрашати готові страви.

    Дрібність харчування повинна зберігатися – це один з основоположних принципів здорового харчування. Багаторазові невеликі за обсягом порції не створять проблем з ШКТ, але дозволять забезпечити шкіру всім необхідним.

    Не можна виключати з меню рослинне масло – воно підвищує доступність для організму людини жиророзчинних вітамінів. Найбільш важливі для шкіри вітаміни А і Е – вони сприятливо впливають на її стан, синтез колагену і еластину.

    Важливий елемент підтримання пружності шкіри – вода. Залежно від стану нирок, людині потрібно від 1 до 1,5 л чистої води щодня. Вона є основним середовищем, в якій йдуть обмінні процеси. Слід врахувати, що чай і кава – не вода, їх вплив на організм зовсім інше і на час відновлення їх обсяг у меню потрібно обмежити.

    Тренування

    Фізичні вправи сприяють посиленню кровотоку і підвищення настрою. Крім того, вони підтримують досягнуту спортивну форму. Тому після схуднення ні в якому разі не можна відмовлятися від спорту – слід продовжувати заняття. Добре позначаться на зовнішньому вигляді біг, стрибки, танці, плавання та інші види спорту.

    Догляд за шкірою

    Найкращий спосіб побороти складки – посилення кровотоку в шкірі. При правильному харчуванні і фізичному навантаженні кров містить всі необхідні для відновлення речовини, і якщо збільшиться її приплив, шкіра відновиться швидше, тому рекомендації включають в себе місцеві подразнюючі процедури, стимулюють кровообіг в шкірі.

    Корисний масаж проблемних зон. Потрібно розтирати шкіру руками або спеціальними дратівливими пристосуваннями, наприклад, щіточкою. Показник ефективності процедури – почуття тепла і почервоніння шкіри. З часом її тонус підвищується і складки йдуть.

    З тією ж метою рекомендовано загальне прогрівання організму – лазня, сауна, пляж. Коли на шкіру впливає інтенсивне тепло, кров починає циркулювати активніше. Проводити такі процедури можна тільки якщо немає протипоказань з боку серцево-судинної системи. При їх наявності можна обійтися контрастним душем.

    Розтяжки – результат пошкодження колагенових і еластинових волокон при швидкому наборі ваги. Їх поява характерно для вагітних жінок, а також для гормональних порушень, що супроводжуються набором ваги.

    Хороший ефект дають ванни з морською сіллю – вони стимулюють кровообіг в шкірі, а також частково постачають їй мінеральні речовини. Більш успішно з цим завданням справляються креми проти розтяжок і складок, що містять колаген і еластин.

    Обгортання різними дратівливими речовинами сприяє комплексному впливу на шкіру, поліпшенню кровотоку, постачає вітаміни і дає заряд бадьорості. Додаткові ефективні процедури – лімфодренаж і вакуумний масаж шкіри.

    физические упражненияФізичні вправи і дієта дозволяють підтримати тонус шкіри та м’язів

    Як уникнути проблеми

    Щоб після схуднення не замислюватися про складках шкіри, слід скласти програму схуднення так, щоб не нашкодити собі. Не слід нехтувати масажем, контрастним душем та іншими процедурами, які допоможуть тримати шкіру в тонусі. Навіть якщо шкіра повністю втратила тонус і стала млявою, підбадьорливі процедури відновлять його.

    Правила гармонійного схуднення:

  • Зниження ваги не повинно бути занадто швидким. Оптимальний темп – 1 кг в тиждень, максимальний – 3 кг.
  • Критерій правильно підібраного поєднання дієти і навантаження – хороше самопочуття і відчуття легкості.
  • Не можна нехтувати рідиною. Води треба пити навіть більше, ніж зазвичай, якщо немає набряків.
  • Основна мета вправ – несильний, але регулярна навантаження.
  • Можна ходити в басейн і сауну, але стежити за станом своєї серцево-судинної системи.
  • Програма схуднення повинна складатися індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням його індивідуальних особливостей. Добре, якщо допомагати з її складанням буде дієтолог. Перед тим, як почати худнути, потрібно обстежитися на наявність хвороб обміну речовин, при яких зайва вага – це тільки невелика частина проблеми.

    Що робити вагітним жінкам

    Після вагітності обвисла шкіра на животі виникає майже завжди. Перед цим відбувається значний набір ваги, живіт збільшується в об’ємі, виникають розтяжки, а зниження ваги відбувається раптово. Боротися з наслідками різкого схуднення доводиться в домашніх умовах, не маючи часу і грошей на дієтолога.

    Найбільш цінний рада в такому випадку – повноцінне, але не надмірне харчування і посильний легкий комплекс вправ вдома. Їх можна виконувати в перерві між домашніми справами. Також корисний контрастний душ, він не вимагає великих витрат часу. Повноцінно відновитися можна буде через півроку-рік після пологів.