Що робити, якщо болить вухо дитини без температури?

1253

Зміст:

  • Чому болить вухо?
  • Характерні симптоми
  • Що робити
  • Компрес
  • Медикаментозне лікування
  • Народні засоби
  • Коли болить вухо дитини без температури, спокою позбавляється вся сім’я. Часто неприємна симптоматика підсилюється до вечора, коли малюк готується спати. Тому дорослі повинні знати, що робити в домашніх умовах, щоб тимчасово знизити дискомфорт до приїзду лікаря.Коли у дитини болить вухо без температури, потрібно знати, як йому допомогти

    Чому болить вухо?

    Дитина може скаржитися на появу дискомфорту з різних причин. Найбільш поширена з них — отит. Захворювання розвивається на тлі простуди, інфекційного ураження. Це пов’язано з особливостями будови органів слуху у малюка, в ранньому віці вушний хрящ недостатньо розвинений і виходить безпосередньо у носоглотку. Тому виділення та мікроби безперешкодно проникають в нього. По мірі дорослішання проблеми з вухами будуть з’являтися все рідше. Але отит у дитини — не єдина причина появи дискомфорту.

    Інші провокуючі фактори:

    • сторонній предмет;
    • укус комахи;
    • порушення цілісності барабанної перетинки;
    • сірчана пробка;
    • потрапляння води у вухо;
    • переохолодження під час прогулянки;
    • знижений тиск.

    Провокувати болючість в вусі може також запалення гланд, ясен і зубів. Незалежно від причини появи дискомфорту батьки не повинні панікувати. Варто постаратися з’ясувати: болить біля вуха або всередині нього.

    Не варто самостійно намагатися витягти сторонній предмет або сірчану пробку. Ці дії можуть серйозно ускладнити ситуацію. Припустимо тільки надання першої допомоги, поки не приїде педіатр на будинок.

    Характерні симптоми

    Не завжди дитина може пояснити, що його турбує. Дорослі повинні вміти розпізнавати неприємні симптоми, що вказують на вушну біль.

    Основні ознаки:

    • невиправдане занепокоєння;
    • несподіваний крик або плач під час сну;
    • безпричинна дратівливість, плаксивість;
    • малюк треться об подушку;
    • при незначному натисканні на вухо і біля нього відчувається біль;
    • виділення з носових пазух;
    • дитина постійно тримається за вушко, тре його і чеше.

    Крім цих симптомів знижується апетит, а також може погіршуватися слух. В деяких випадках розпізнати болючість в вусі можна, якщо дитина не може довго заснути, і при цьому постійно перевертається з боку на бік, намагаючись знайти зручне положення.

    болит ухо у ребенка без температуры причиныЧому болить вухо може розібратися тільки лікар

    Що робити

    Якщо причиною болю є отримана травма, протікання труб перетинка, наявність стороннього предмета або сірчаної пробки, робити які-небудь дії до приїзду лікаря не можна. Тільки досвідчений фахівець зможе оцінити ступінь небезпеки і правильно вирішити проблему.

    Якщо хворобливість викликана розвитком отиту, можна надати дитині першу допомогу. Його варто посадити, що поліпшить відходження слизу з євстахієвої труби. Потім очистити носові пазухи і закапати судинозвужувальні краплі, які використовувалися раніше для лікування. Це дозволить зменшити набряклість слизової і знизить тиск на барабанну перетинку.

    При отиті важливо дотримувати питний режим, тому малюка потрібно напувати кожні півгодини.

    Якщо болить вухо дитини без температури на тлі зовнішнього отиту, знизити дискомфорт допоможе борний спирт, який допустимо до застосування з 3-х років. Для цього потрібно вставити ватні турунди, попередньо змочені в засобі. Тримати їх потрібно не більше 1 год, щоб не допустити опіку слизової.

    В очікуванні лікаря потрібно постаратися заспокоїти і відволікти малюка. Можна розповісти смішну історію або включити улюблений мультик. Це допоможе йому забути на час про біль.

    Компрес

    Цей метод застосовується для зниження неприємної симптоматики, якщо у дитини болить вухо, а температури і гнійних виділень немає. У разі інфекційного ураження зігріваючий компрес створить сприятливі умови для подальшого поширення бактерій. Якщо є сумніви, не варто проводити процедуру без погодження з педіатром.

    Для компресу потрібно:

    • вата, марля або бинт;
    • камфорне масло;
    • шматок поліетилену або харчової плівки;
    • фіксуючий хустку.

    Потрібно скласти вату, бинт або марлю в кілька шарів у формі квадрата або прямокутника. У центрі зробити отвір за розміром вуха, т. к. компрес накладається навколо нього, а не поверх. Змочити отриману основу в камфорном олії і накласти на запалений орган.

    Наступний шар зробити з плівки або поліетилену. Він повинен мати такий же розмір і отвір, як основа. Зверху зав’язати хустку, який допоможе зафіксувати і притиснути компрес до запаленої ділянки. Тривалість терапії — 2 ч. Якщо всі дії були проведені правильно, біль незабаром пройде і малюк засне. Але найближчим часом варто відвідати отоларинголога, який проведе обстеження і при необхідності призначить необхідне лікування.

    Медикаментозне лікування

    Використовувати лікарські препарати, якщо у дитини болить вухо, а температури немає, без призначення лікаря заборонено. Неправильно проведена терапія може стати причиною приглухуватості. Спеціаліст на основі встановленої причини призначає протизапальні препарати і антибіотики у формі крапель. Тривалість їх застосування і дозування залежить від форми і стадії розвитку захворювання.

    Перед тим як використовувати ліки, його треба нагріти до температури 36 градусів. Для закапування укласти малюка на спинку, а голову повернути набік. Після цього злегка потягнути запалене вухо вгору, а потім в сторону і ввести ліки. Такі дії допоможуть розправити слуховий прохід і полегшать проникнення препарату безпосередньо до запалення. Дитина повинна залишатися в такому положенні ще 10 хв., а потім потрібно повторити процедуру з іншим вухом.

    боль в ухе у ребенкаПри болю у вусі варто викликати педіатра додому якомога швидше

    Народні засоби

    Знизити неприємні відчуття допоможуть і народні засоби. Їх можна використовувати в якості першої допомоги, коли в домашній аптечці не виявилося борного спирту або камфорного масла.

    Кошти, які можна використовувати, якщо болить вухо:

    • Лавровий лист. Проварити 5-6 листків рослини в 150 мл води протягом 10 хв. Настояти відвар 2 ч. Закопувати очищене засіб по 3-4 краплі в теплому вигляді.
    • Герань. Зім’яти лист герані і загорнути його трубочкою. Вставити неглибоко в вушко малюкові.
    • Ріпчасту цибулю. Запекти неочищену цибулину в духовці. Потім зняти шкірку, а м’якоть подрібнити і віджати сік. Отриманий засіб закапувати у вухо по 4-5 крапель.
    • Лікарська ромашка. Приготувати відвар з 20 г сухої сировини і 200 мл води. Проварити 10 хв, а потім настояти півгодини. Очистити засіб, а потім додати ½ ч. л. борного спирту. Для лікування змочувати ватяну турунду в отриманому розчині і закладати в вухо на 1 ч.
    • Ефірна м’ятна олія. Налити 50 мл теплої води. Додати в рідину 5-7 крапель олії м’яти. Змочіть в отриманому розчині шматочок ватки і закласти її у вухо дитині. Поверх укутати теплим шарфом.

    Народні засоби потрібно розглядатися тільки як допоміжний метод для зниження неприємної симптоматики. Вони не здатні замінити основне лікування.

    Якщо дитина скаржиться на біль у вусі, в домашніх умовах можна надати першу допомогу, щоб трохи полегшити неприємні відчуття. Малюка слід показати лікаря якомога швидше. Ігнорування очевидних симптомів може привести до серйозних наслідків. При відсутності адекватного лікування дитина ризикує втратити слух.

    Читайте також: підвищені еритроцити в крові у дитини