Ієрсиніоз у дітей

1241

Зміст:

  • Особливості патології
  • Причини виникнення ієрсиніозу у дітей
  • Симптоми патології
  • Ускладнення
  • Особливі групи ризику
  • Постановка діагнозу
  • Лікування
  • Коли звертатися до лікаря
  • Профілактика
  • Ієрсиніоз – захворювання, що приводить до ентероколіту (запалення тонкого і товстого кишечника) і деяких інших патологій. У рідкісних випадках проблема призводить до серйозних ускладнень, що вимагає тривалого лікування.

    Особливості патології

    Хворіють иерсиниозом в основному детио т 2 до 14 років. У дорослих захворювання зустрічається рідко. Збудником є Yersinia enterocolitica – бактерія, що належить до сімейства Enterobacteriaceae. До нього ж належить Yersinia pseudotuberculosis – збудник псевдотуберкульозу – патології c схожими проявами.

    Причини ієрсиніозу у дітей — зараження бактерією Yersinia enterocolitica

    Збудник ієрсиніозу дуже стійкий до низьких температур. Він виживає навіть при -20 градусах. Ієрсинії не страшні ні погріб, ні холодильник. Однак вона гине в кип’яченій воді, її легко вбивають дезінфікуючі засоби. Не може бактерія вижити і в середовищі з дуже низькою вологістю.

    У Росії сплеск інфікування иерсинией, як правило, припадає на холодну пору року: кінець осені, зима, початок весни.

    Причини виникнення ієрсиніозу у дітей

    Иерсиниозом малюки заражаються:

    • коли вживають м’ясні продукти (особливо свинину), які не пройшли хорошу теплову обробку;
    • хвороба передається через непастеризоване молоко, овочі — як свіжі, так і зберігаються в погребі, і неочищену не кип’ячену воду, взяту з річки чи ставка, які знаходяться неподалік від господарств з великою кількістю рогатої худоби та інших тварин;
    • дитина може заразитися цією бактерією, якщо дорослий, не вимивши добре руки, чіпав дитячу соску або іграшку відразу після того, як готував їжу, яка інфікована патогеном.

    Про небезпеку саме свинини говорить той факт, що в Німеччині, де цей продукт споживають у великих обсягах, кількість хворих иерсиниозом в кілька разів вище, ніж у багатьох інших західноєвропейських країнах.

    Хвороба дуже заразна для тварин. Нею страждають як домашні улюбленці – коти, собаки, так і сільськогосподарські та дикі тварини: свині, корови, вівці, гризуни, птахи, лисиці. З їх фекаліями ієрсинії потрапляють в довколишні водойми. Саме тому небезпечно пити воду з джерел поруч з тваринницькими фермами.

    Епідемії ієрсиніозу – явище рідкісне. Захворювання зазвичай носить спорадичний характер, їм страждають лише окремі діти, а не, скажімо, вся група дитячого саду. Безпосередньо від контакту людини з людиною або зараженою твариною хвороба передається дуже рідко.

    иерсиниоз у детейИерсиниозом діти можуть заразитися від домашніх вихованців

    Симптоми патології

    Зазвичай захворювання протікає без ускладнень, обмежується діареєю, зневодненням і проходить за тиждень, а в окремих випадках за 2-3 тижні. Лікування найчастіше не призначається – досить просто звести до мінімуму фізичну активність і побільше пити води. При цьому слід спостерігати за станом малюка.

    Симптоми ієрсиніозу схожі з іншими інфекційними захворюваннями, включаючи ротавірус. З’являтися вони починають через 4-7 днів після зараження:

    • у дитини виникають ознаки зневоднення, викликані сильними кишковими розладами – проносами: дуже суха шкіра і сильна сухість у роті. У малюка відсутні сльози, коли він плаче. Він рідше пісяє, постійно хоче пити. У нього болить голова і може пропасти апетит;
    • у хворого піднімається температура – як правило, максимум до 38 градусів. В окремих випадках вона може доходити і до 39;
    • він відчуває неприємні відчуття в животі: болі, спазми;
    • заразилася дитину нудить;
    • у його стільці помітна домішка крові;
    • також у деяких хворих з’являються неприємні відчуття в горлі, симптоми, схожі з фарингітом: кашель, біль при ковтанні. При цьому проблем з шлунком може не бути зовсім, все обмежується горлом;
    • у хворих, яким 6-14 років, також може з’являтися біль внизу справа, що дуже нагадує апендицит. Це явище називають псевдоаппендицитом. Воно викликане запальними процесами в лімфовузлах брижі. Так називається складка очеревини, якої кишечник прикріплений до стінок черевної порожнини. Туди бактерія може проникнути через Пейєрові бляшки – невеликі лимфоузелки у стінках тонкого кишечника.

    Псевдотуберкульоз багато в чому схожий на ієрсиніоз, проте це захворювання в першу чергу викликає температуру, висип і псевдоаппендицит. Діареєю, основним проявом ієрсиніозу, патологія супроводжується не завжди.

    Батькам потрібно уважно стежити, чи не з’явилися у дитини ці ознаки, так як вони можуть призвести до ускладнень. Важливо не переплутати ієрсиніоз з ротавірусною інфекцією.

    симптомы патологииСимптоми патології проявляються на 4-7 день від зараження

    Ускладнення

    У рідкісних випадках ієрсиніоз викликає ускладнення:

    • у дітей 7-14 років з’являється вузлувата еритема – висип у формі червоних плям або точок на руках і ногах. Вона виникає через 3-20 днів після того, як проявилися інші симптоми ієрсиніозу. Проходить сама собою приблизно через місяць;
    • також приблизно через 30 днів після зараження иерсинией у 7-14 річних дітей може з’явитися біль у великих суглобах – плечовому, ліктьовому, тазостегновому, колінному, виникнути реактивний поліартрит. Він викликаний занадто бурхливої імунної реакцією на інфекцію. Захворювання проходить через 1-3 місяці.

    У поодиноких випадках ієрсиніоз призводить до важкого ускладнення — бактеріємії, тобто проникненню збудника інфекції з лімфовузлів в кровотік. В результаті цього бактерії здатні потрапити в різні внутрішні органи – печінку, нирки, селезінку, серце і легені. Це може призвести до таких важких патологій, як запалення легких, гломерулонефрит та міокардит – запалення серцевого м’яза.

    Бактеріємія, як правило, з’являється тільки у дітей, яким ще немає трьох місяців. Також ускладнення вражає ВІЛ — або онкохворих, інших малюків з серйозними проблемами з імунітетом.

    Крім бактеріємії, зафіксовані поодинокі випадки розвитку тромбозу брижі. Це ускладнення виникає лише у дітей, які страждають вищеназваними важкими захворюваннями.

    диагностирование иерсиниоза у детейДіагностика ієрсиніозу у дітей ґрунтується на даних огляду, збору анамнезу і аналізів крові і калу

    Особливі групи ризику

    Захворіти иерсиниозом можуть:

    • діти, які страждають від патологій, які послаблюють імунну систему: ВІЛ, онкозахворювання, хронічне недоїдання, викликане панкреатитом, хворобою Крона та іншими тяжкими хронічними захворюваннями органів травлення;
    • виникнення ієрсиніозу також сприяє хіміотерапія;
    • у поодиноких випадках заражаються також новонароджені діти, у чиїх матерів була гостра форма ієрсиніозу.

    У хворих з подібними проблемами з імунітетом кишковий ієрсиніоз протікає у важчій формі і частіше призводить до ускладнень.

    Постановка діагнозу

    Ієрсиніоз у дітей виявляється в першу чергу з допомогою:

    • посіву калу на иерсинию. Цей аналіз вважається «золотим стандартом» для постановки діагнозу. Посів підтверджує наявність інфекції зазвичай не раніше, ніж через півтори-дві тижня після початку захворювання;
    • також діагностика припускає аналіз крові, що дозволяє виявити присутність антитіл до бактерії. Проводити його доцільно через півтори-два тижні з моменту початку захворювання;

    Крім того, при наявності симптомів, схожих з фарингітом, лікар бере мазок з горла. Якщо ж з’явився псевдоаппендицит, лікар направляє на УЗД, щоб переконатися, що це не справжній апендицит.

    Під початком захворювання мається на увазі момент зараження, а не день, коли стали помітні перші симптоми, які зазвичай з’являються тільки після 4-7 днів інкубаційного періоду.

    Лікування

    Пронос, викликаний иерсинией, зазвичай проходить сам собою через кілька днів. Дитині в цей період слід відпочивати і пити багато води.

    Лише в окремих особливо важких випадках лікар після проведення діагностики виписує антибіотики:

    • цефалоспорини третього-четвертого покоління;
    • триметоприм/сульфаметоксазол;
    • тетрацикліни;
    • аміноглікозиди.

    Клінічними рекомендаціями передбачено, що вживати їх потрібно тільки тим хворим, у яких кишковий ієрсиніоз довго не проходить, протікає дуже важко і викликає серйозні ускладнення. Дітей до трьох місяців при цьому слід обов’язково госпіталізувати.

    В лікуванні від важких форм єрсиніозу допомагають тільки антибіотики. Численні дослідження не довели ефективності будь-яких ліків у боротьбі з цією інфекцією. Інші групи медикаментів можуть застосовуватися тільки для усунення ускладнень. Для терапії існують чіткі клінічні рекомендації. Приміром, щоб прибрати реактивний поліартрит, лікар може виписати кортикостероїди і нестероїдні протизапальні препарати.

    Коли звертатися до лікаря

    Робити це потрібно, якщо присутні кілька основних симптомів захворювання: сильна діарея, кров у калі, сильне зневоднення, температура.

    Профілактика

    Щоб не захворіти иерсиниозом, захистити малюка від кишкової інфекції, потрібно:

    • не давати дітям погано проварені або слабо прожарені м’ясні страви, особливо свинину;
    • стежити, щоб діти пили тільки пастеризоване або стерилізоване молоко;
    • різати м’ясо на окремій дошці;
    • ретельно промивати овочі, особливо в літньо-осінній період, коли вони вирощуються у відкритому грунті;
    • мити руки з милом після того, як закінчили готувати м’ясні страви. Добре чистити дошки, стільниці і кухонне приладдя, з якими стикалося м’ясо;
    • вчити дітей, що треба мити руки після того, як вони торкалися до домашніх улюбленців або сільськогосподарських тварин;
    • регулярно викидати фекалії домашніх улюбленців;
    • пояснювати дітям, що не слід пити воду з природних джерел (ставків, річок) без будь-якого очищення, особливо якщо вони знаходяться неподалік від тваринницької ферми.

    Якщо дитину не вдалося вберегти від патології, її лікуванням повинні займатися тільки фахівці.

     иерсиниоз у детей и его профилактикаПрофілактика ієрсиніозу у дітей — чисті руки і добре приготовлена їжа

    Ієрсиніоз – захворювання виснажливе, але панікувати не варто. Від нього вдасться швидко позбутися, якщо дотримуватися нескладних рекомендацій та у разі потреби не нехтувати лікарською допомогою, необхідної для своєчасної діагностики патології.

    Читайте далі: псевдотуберкульозу у дітей