Що робити, якщо болить матка

1064

Зміст:

  • Болі фізіологічної етимології
  • Патологічні причини
  • Заходи діагностики
  • Лікування при болях в матковій області
  • Якщо у жінки болить матка, важливо з’ясувати, чи є неприємні відчуття результатом патологічних процесів або це фізіологічне явище. Щоб дізнатися це, варто відвідати гінеколога. Адже при наявності захворювань лікувати їх потрібно як можна швидше, щоб не виникли серйозні наслідки, включаючи безплідність.

    Болі фізіологічної етимології

    Часто болючість внизу живота виникає в період місячних. Якщо болі толерантні, мають давить, спастичний характер, а виділення йдуть середньої інтенсивності і без згустків, часто констатують фізіологічну особливість організму. Можна попросити лікаря призначити відповідний спазмолітик. В іншому випадку слід пройти гінекологічний огляд – можливо, є якісь приховані захворювання репродуктивних органів.

    Якщо болить матка, необхідно з’ясувати, чи немає патології цього органу.

    З фізіологічних причин болючість матки також виникає в наступних ситуаціях:

    • В період овуляції, коли яйцеклітина дозріває і виходить з фолікула. Подібний дискомфорт настає на 14 день після місячних, в середині циклу.
    • Через кілька днів після зачаття, коли плодове яйце прикріпляється до маткової стінки. Вважається, що біль частіше відчувають юні жінки, якщо у них рання вагітність.
    • Під час інтенсивного росту плода. Іноді болі починаються на ранніх термінах вагітності, якщо у жінки були заболвания або пошкодження тіла матки, присутні спайки.
    • Ближче до появи малюка на світ. Гестация завершується, починаються скорочення, що доставляють дискомфорт.

    Небезпеки немає, якщо це тренувальні перейми. Але хворіти матка може і з-за загрози мимовільного аборту або передчасних пологів. Тому варто проконсультуватися з лікарем.

    Неприємні відчуття у вигляді спазмів можливі після пологів і також є природними. Так орган намагається повернути собі колишню форму. Вони посилюються при грудному вигодовуванні внаслідок рефлекторного відповіді на стимуляцію сосків.

    Патологічні причини

    Болі можуть виникати внаслідок інфекційного ураження репродуктивних органів. Найчастіше від цього страждають жінки, що ведуть безладне статеве життя і не використовують бар’єрні контрацептиви. Інфекції викликають запалення слизових, а без терапії збудники проникають всередину тканин, що призводить до серйозних ускладнень. Запальні процеси охоплюють прилеглі органи і можуть вразити всю порожнину малого тазу.

    причиныБолі в матці часто виникають з причини запалення.

    Болить матка і при таких станах:

    • Новоутворення – міоми, кісти яєчника. Якщо трапляється перекрут ніжки останньої, неприємні відчуття посилюються і віддають у поперек.
    • Спайкові процес. Больові відчуття з’являються хвилями, іррадіюють в анальний отвір і область попереку.
    • Ендометріоз. Характеризується розвитком клітин слизової матки за її межами нормального розташування. Якщо не відреагувати на больові відчуття, вони почнуть проростати черевної порожнини і навіть проникати в інші органи. Для позбавлення від ендометріоїдних вогнищ буде потрібно хірургічне втручання.

    Позаматкова вагітність, при якій запліднена яйцеклітина імплантується за межами маткової порожнини (переважно у фаллопієвих трубах), супроводжується поступовим наростанням больового синдрому. Спочатку він носить тягне характер, але через кілька днів інтенсивність ознак посилюється, болючість наростає, іррадіює в поперек. Може піднятися температура. У цьому стані потрібна термінова операція, потрібно викликати «швидку».

    Заходи діагностики

    Щоб виявити фактори, що викликають дискомфорт, необхідний гінекологічний огляд. Лікар вислухає скарги пацієнтки, проаналізує інформацію про характер болів і виділеннях зі статевих шляхів, а також передують захворюваннях.

    Потрібно лабораторна та апаратна діагностика:

    • аналіз крові та сечі;
    • мазок з піхви, каналу шийки матки і уретри для виявлення інфекційних агентів, здатних викликати запальні прцессы;
    • посів для виявлення росту, визначення чутливості збудників до антибіотиків;
    • гінекологічне ультразвукове дослідження.

    Додатково можуть бути призначені специфічні інструментальні дослідження для підтвердження можливого діагнозу. Це може бути гістероскопія, кольпоскопія і біопсія, гістеросальпінгографія.

    Не виключено, що лікар може порекомендувати обстеження сексуальних партнерів, з якими у хворої були статеві контакти в останній час, навіть за умови, що у них немає жодних скарг.

    последствияПри сильних болях необхідно пройти гінекологічний огляд, щоб уникнути наслідків прихованої патології..

    Гінекологічні проблеми слід диференціювати від інших станів, здатних викликати болі внизу живота. До них відносять:

    • геморой, коліт, анальні тріщини;
    • спайкова хвороба кишечника, апендицит;
    • патологія сечовидільної системи (цистит, пієлонефрит);
    • остеохондроз поперекового відділу хребта;
    • травми тазових кісток, забої живота.

    Якщо проблем з репродуктивними органами не виявлено, але є інша патологія, гінеколог направляє пацієнтку до лікаря відповідної спеціальності.

    Лікування при болях в матковій області

    Терапевтичний курс буде залежати від стану, яке викликало больовий синдром. Якщо запалення спровоковано патогенними бактеріями, з ним впораються антибіотики. При дії вірусів необхідні противірусні препарати.

    Також лікар може призначити проведення внутрішньовенної інфузійної терапії для виведення токсинів, курс імуномодуляторів та пробіотиків, фізіотерапевтичні процедури.

    Гострі форми запалення матки і придатків лікують у стаціонарі. При деяких станах можуть знадобитися хірургічне втручання.

    Не слід займатися самолікуванням – при появі тривожних симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря.

    Профілактика хвороб матки спрямована в першу чергу на дотримання умов здорового способу життя та попередження запальних прцессов. Необхідно відмовитися від шкідливих звичок, займатися сексом з перевіреним партнером, не забувати про фізичну активність і проходити профілактичні гінекологічні огляди не рідше одного разу в рік.

    Читайте далі: інгібін у що це таке у жінок