Що робити, якщо болить серце під час вагітності

1840

Зміст:

  • Чому болить серце у вагітної жінки
  • Причини хворобливих відчуттів на ранніх термінах
  • Причини серцевих нездужань на пізніх термінах
  • Види серцевих болів у вагітних
  • Що робити, якщо у вагітної почало боліти серце
  • Чим зняти біль
  • Під час внутрішньоутробного розвитку плоду в організмі жінки відбувається ряд змін, які зачіпають різні системи та органи. Якщо болить серце при вагітності, потрібно з’ясувати причину дискомфорту. Відчуття можуть бути пов’язані з фізіологічними та патологічними чинниками.

    Чому болить серце у вагітної жінки

    Больові відчуття є результатом подразнення чутливих нервових закінчень. Серцевий м’яз, або міокард, містить велику кількість рецепторів, що сигналізують про зміни.

    На тлі впливу фізіологічних і патологічних факторів болить серце при вагітності

    Болі зазвичай з’являються за таких причин:

    • загибель тканин;
    • недостатнє надходження крові до серцевого м’яза;
    • зміни функціонального стану вегетативної нервової системи;
    • відображення болю в ділянку серця з іншого вогнища.

    Всі механізми больових відчуттів можуть виявлятися у вагітної жінки. Деякі з них несуть небезпеку і є причиною важких ускладнень.

    Причини хворобливих відчуттів на ранніх термінах

    Після запліднення яйцеклітини в організмі жінки відбуваються виражені зміни гормонального фону, які відображаються на функціональний стан всіх систем. Фізіологічні причини появи дискомфорту в серці спостерігаються в основному протягом перших тижнів.

    Болі в серці при вагітності можуть з’являтися внаслідок таких факторів:

    • тривале перебування жінки в одному незручному положенні;
    • психоемоційні зміни, що супроводжуються різкими змінами настрою протягом невеликого проміжку часу;
    • перенесені стреси, які впливають на перебіг вагітності в ранні терміни;
    • зміна кліматичних умов;
    • порушення режиму сну і відпочинку;
    • коливання ваги, що відбиваються на функціональному стані органів.

    Вагітність може спровокувати загострення хронічної патології серця. Тому при появі будь-якого дискомфорту слід звернутися до лікаря.

    Причини серцевих нездужань на пізніх термінах

    У міру зростання плоду відбувається істотне збільшення матки в розмірах, що призводить до зміщення внутрішніх органів. В результаті здавлюються великі нервові стовбури з подальшим зміною функціонального стану серця і появою дискомфорту.

    на ранних срокахБіль у серці на ранніх термінах буває внаслідок зміни гормонального фону, а також підвищення тиску

    Виникнення неприємних відчуттів в серці у другому триместрі може бути спричинено наступними факторами:

    • Підвищення функціонального навантаження на серце, пов’язане з необхідністю забезпечення достатнього кровотоку в плаценті, в результаті чого можливий розвиток больових відчуттів на тлі ішемії.
    • Анемія – недокрів’я розвивається внаслідок підвищеної утилізації заліза організмом плода. В результаті надходження кисню в тканини зменшується, що призводить до компенсаторному збільшенню частоти скорочень серця й ішемії міокарда.
    • Недостатнє насичення крові киснем, пов’язане з неповним расправлением легенів з-за збільшеної матки.
    • Підвищення артеріального тиску, яке буває на тлі пізнього токсикозу. Стан часто супроводжується відчуттям дискомфорту в серці різного ступеня вираженості.
    • Іррадіація або відображення больових відчуттів в серце на тлі здавлювання шлунка або дванадцятипалої кишки вагітною маткою.

    Поява болю за грудиною, що може чинити негативний вплив на пізніші терміни вагітності, тому вимагає обов’язкової консультації у лікаря. Це необхідно для виключення або підтвердження патології та своєчасного призначення лікування при необхідності.

    Види серцевих болів у вагітних

    Больові відчуття в серці залежно від причини і механізму розвитку поділяються на 2 види:

    • Ангінозних або ішемічні болі – дискомфорт виникає на тлі недостатнього живлення міокарду, має відносний або абсолютний характер. У більшості випадків жінка відзначає відчуття стиснення за грудиною, інтенсивність якого залежить від ступеня ішемії. Болі віддають в ліве плече, руку.
    • Кардіалгії – больові відчуття в серці не пов’язані з порушенням живлення міокарда. Вони мають функціональне або патологічне походження. Дискомфорт супроводжується болем різного ступеня виразності, яка локалізується зліва від грудини і часто має характер поколювання.

    Безпосередню небезпеку несуть ішемічні болі, так як порушення живлення міокарда може стати причиною гострого порушення кровообігу.

    У вагітних жінок абсолютна ішемія розвивається вкрай рідко. Вона часто має відносний характер, коли на тлі нормального надходження кисню і поживних речовин в серце, збільшується потреба в енергії.

    Кардіалгії виникають зазвичай на тлі нейроциркуляторної дистонії, після перенесених стресів.

    Що робити, якщо у вагітної почало боліти серце

    Поява відчуттів дискомфорту різного характеру і ступеня вираженості вимагає консультації у лікаря. На підставі скарг, а також даних огляду, перкусії та аускультації серця фахівець зробить первинне висновок.

    Для уточнення діагнозу призначається об’єктивне дослідження. Високою інформативністю володіє електрокардіограма, яка абсолютно нешкідлива для організму вагітної жінки та плода. Вона дає можливість оцінити функціональний стан серця, а також виявити органічні зміни в ньому.

    При необхідності додатково застосовується ехокардіограма, яка являє собою ультразвукову візуалізацію серця.

    Чим зняти біль

    Ішемічну біль знімають за допомогою нітрогліцерину. Під час вагітності будь-які ліки несе потенційну небезпеку для плода, тому може призначатися тільки фахівцем за певними показаннями.

    При кардіалгії відчуття дискомфорту можна спробувати зменшити за допомогою відпочинку і розслабляючого масажу спини.

    Якщо болить серце при вагітності, то незалежно від характеру і вираженості дискомфорту жінці слід звертатися до лікаря. Фахівець допоможе виключити патологічне походження відчуттів, а також при необхідності призначить своєчасне лікування.

    Також рекомендуємо почитати: болять ребра при вагітності