Що робити, якщо волосся швидко стають жирними

496

Зміст:

  • Чому пасма швидко стають жирними
  • Особливості догляду
  • Маски для жирного волосся
  • Як позбутися від проблеми з допомогою ефірних масел
  • Що робити якщо кінчики тонкі, посічені
  • Чисті свіжі волосся виглядають красиво в будь-якій зачісці. Задаючись питанням, що робити з жирними волоссям, потрібно дізнатися, які косметичні і натуральні засоби для них підійдуть, яких правил потрібно дотримуватися при митті голови і щоденному догляді.

    Чому пасма швидко стають жирними

    При надмірній жирності волосся вже через день або навіть півдня після миття набувають неохайний вигляд, ніби їх не мили кілька днів. Причина такого явища — підвищена інтенсивність роботи сальних залоз на шкірі голови.

    Волосся швидко стають жирними з-за стресу, неправильного догляду, генетики

    Вона може бути спровокована такими чинниками:

    • незбалансованим харчуванням;
    • гормональними збоями в організмі;
    • тривалим прийомом антибіотиків;
    • тривалим стресом;
    • збоями нервової системи.

    Крім того, проблема жирного волосся може передаватися на генетичному рівні, у спадок. Однак це можна виправити, грамотно підібравши комплексний догляд за жирним типом волосся.

    Особливості догляду

    При підвищеній активності сальних залоз шкіри голови потрібно дотримуватися наступних правил догляду:

    • відмовитися від щоденного миття голови. Може здатися, що, якщо мити голову кожен день, волосся будуть виглядати чистими, свіжими, але це не так. Щоденне миття голови тільки посилить проблему, викличе ще більшу вироблення шкірного сала;
    • використовувати шампунь, що містить екстракт лопуха, кропиви, зеленого чаю, алое, хвоща, пивних дріжджів. В складі не повинно бути агресивних ПАР – поверхнево-активних речовин, так як вони змивають захисну плівку з волосся, чим провокують посилену роботу сальних залоз з відновлення гідро-ліпідного бар’єру;
    • наносити шампунь тільки на підставу волосся, а кінчики локонів промащувати бальзамом. Справа в тому, що шампуні для жирного типу волосся активно вимивають жир, але для кінчиків це згубно, оскільки призводить до перерізу і ламкості;
    • при використанні шампуню необхідно розбавляти його невеликою кількістю води, вспінювати в руці і тільки потім наносити на пасма;
    • не мити голову гарячою водою, так як це провокує посилене виділення шкірного сала;
    • не сушити волосся феном після миття;
    • звести до мінімуму використання лаку для волосся та інших засобів для укладання.

    Жирні волосся вимагають підвищеної уваги і турботи. Нормалізувати вироблення шкірного сала можна в домашніх умовах, використовуючи натуральні маски і бальзами з підручних засобів.

    Маски для жирного волосся

    Підсушити шкіру голови, надати локонам свіжий вигляд і здоровий блиск допоможуть наступні маски.

    • Кефірна. В 100 мл кефіру додають 1 яєчний жовток, 1 ч. л. меду, 1 ч. л. коньяку. Отриману масу добре перемішують і наносять на пасма біля коріння, залишають на 20 хвилин. Голову промивають теплою водою з використанням шампуню, на кінчики волосся наносять бальзам.
    • Сметанна. Сік алое змішують з нежирної сметаною, втирають у шкіру голови протягом 5-8 хвилин. Голову миють шампунем з екстрактом зеленого чаю, м’яти, кропиви або хвоща.
    • Дріжджова. 50 г пивних дріжджів розводять у невеликій кількості теплої води, додають туди 1 яєчний жовток. Отриману масу наносять на пасма біля коріння, залишають на 10-15 хвилин, промивають теплою водою.
    • Глиняна. 2 ст. л. косметичної глини змішують з 50 мл кефіру, наносять на шкіру голови, залишають на 15-20 хвилин. Голову промивають теплою водою з використанням шампуню.

    Крім масок впоратися з підвищеним виділенням сала допоможуть народні засоби: лимонний сік, яблучний оцет, відвар календули, ромашки, хвоща польового.

    народные средства

    Існує безліч народних засобів для боротьби з жирним волоссям

    Лимонний сік або оцет добре знімають жирність пасм. Локони промивають оцтовим або лимонним розчином, який розводять у пропорції 1 ст. л. оцту (лимонного соку) на 400 мл теплої води. Не менш корисно промивати пасма відварами календули, ромашки, хвоща, але це потрібно робити не частіше одного разу в тиждень.

    Як позбутися від проблеми з допомогою ефірних масел

    Нормалізують роботу сальних залоз наступні олії: персикове, мигдальне, арганова олія виноградних кісточок. Їх розігрівають на водяній бані, втирають масажними рухами в шкіру голови, розподіляють по всій довжині від коренів до самих кінчиків. Голову накривають поліетиленовим пакетом, утеплюють рушником, залишають на 1-2 години. Після пасма промивають теплою водою з використанням шампуню.

    Хороший ефект для жирного волосся дають маски, що містять ефірні масла: кедрове, грейпфрутове, лимонне, м’ятна, кипарисове, соснове, масло шавлії. Їх не можна використовувати в чистому вигляді з-за сильної концентрації активних речовин, тому їх розбавляють базовими маслами: кокосовим, аргановою, персиковим. В 50 мл базового масла додають 2-3 краплі одного з перерахованих ефірних масел, отриману суміш втирають виключно в шкіру голови. Через годину голову промивають теплою водою з використанням шампуню. На кінчики волосся наносять бальзам.

    Багато ефірні масла протипоказані при вагітності. Тому вагітним жінкам потрібно ретельно вивчити протипоказання перед тим, як зважитися використовувати одне з ефірних масел.

    Власницям жирного типу волосся корисно збагачувати ефірними маслами магазинні шампуні. У флакон з шампунем додають 2 краплі ефірного масла м’яти, 2 краплі олії сосни і 2 краплі кедрової олії. Також можна використовувати суміш цитрусових олій: додати в шампунь по 2 краплі грейпфрута, лимона, апельсина.

    Що робити якщо кінчики тонкі, посічені

    Часто буває, що пасма біля свого заснування досить жирні, а на кінцях сухі, посічені. У цьому випадку необхідно регулярно робити зволожуючу, живильну маску на кінчики волосся. Оливкову олію змішують з яєчним жовтком, додають туди 1 ч. л. жирної сметани, наносять на кінчики волосся. Через 20-30 хвилин складу змивають, на наступний день наносять бальзам.

    Щоб волосся довше залишалися чистими, мали свіжий вигляд, доведеться відмовитися від бальзамів і шампунів, що містять силікони, агресивні ПАР. Власницям жирного типу волосся потрібно звернути увагу на натуральні трави, ефірні масла, народні засоби по догляду за пасмами. Не варто повністю відмовлятися від використання бальзамів, однак наносити їх краще тільки на кінчики.

    Читайте в наступній статті: жовті нігті на руках