Що таке одноторочкова диамниотическая двійня

804

Зміст:

  • Що це значить
  • Коли видно на УЗД
  • Пологи
  • Одноторочкова диамниотическая двійня – це виношування двох ембріонів з одного плацентою і різними плодовими оболонками-амнионами. Формування плодів відбувається на 4 – 8 день після запліднення яйцеклітини, коли остання з якихось причин розщеплюється надвоє.Багатоплідна вагітність — це випробування жіночого організму на міцність

    Що це значить

    Оскільки існує кілька видів багатоплідності, його класифікують за типом зиготности і плацентарности-хориальности. Завдяки такому підходу можна точніше оцінити можливі фактори ризику і визначити, як краще вести вагітність.

    Близько 70% випадків припадає на дизиготное, або двуяйцевое багатоплідність, яке відбувається в результаті запліднення двох яйцеклітин різними сперматозоїдами. Виходить, що розвиток кожного з плодів автономно, і вони мають різний набір генів. Двуяйцевые двійнята найчастіше відрізняються за зовнішнім виглядом, що стає особливо помітно по мірі росту, вони також бувають одностатеві або різностатеві.

    Третина випадків належить однояйцевым, монозиготным двійнятам, що виникають із-за раннього поділу ооцита, заплідненого одним сперматозоїдом. Це означає, що набір генів у обох немовлят буде однаковим, і всі їх антропометричні дані збіжаться. Тобто однояйцеві близнюки можуть бути тільки одностатевими. Крім того, вони завжди мають одну і ту ж групу крові і практично не відрізняються один від одного зовні.

    У однояйцевих близнюків ДНК ідентична на 99,9%, але відбитки пальців все ж різні.

    Класифікацію за хориально-плацентарному типу можна охарактеризувати просто – або кожен з дітей зростає зі своєю плацентою, або вони ділять одну плаценту на двох. У першому випадку говорять про бихориальности, у другому – про монохориальности. Потрібно відзначити, що монохориальный тип плацентації зустрічається порівняно рідко, приблизно у кожної восьмої жінки, яка виношує двійню.

    Однак навіть при наявності однієї плаценти на двох залишається два варіанти: плоди розташовуються в одному або різних плодових міхурах – амнионах. Саме залишки амніотичної рідини створюють ту саму «сорочку» на тілі новонародженого дитини, яка вважається знаком містичної удачі (народився в сорочці). Якщо у кожної дитини є свій амніон – двійня буде диамниотической (приставка «ді» означає «два»). За умови наявності тільки однієї плаценти, але окремих амнионов, отримаємо монохориальную диамниотическую двійню.

    Коли видно на УЗД

    Виявити наявність двох плодів можна вже на п’ятому-шостому тижні гестації. Проте вирішальне значення має саме тип багатоплідності, встановити який іноді досить важко. Трапляється, що лікар-діагност не бачить дихориальность через злиття двох плацент. Більш точну картину забезпечить УЗД-апарат з поліпшеним дозволом екрану. Бажано, щоб саму процедуру проводив лікар, який має досвід діагностики саме багатоплідних вагітностей.

    монохориальная диамниотическая двойняМонозиготные близнюки мають майже портретна схожість, особливо в юному віці

    Для запобігання можливих помилок та вибору оптимальної тактики ведення вагітності рекомендується обов’язково пройти ультразвукову діагностику до 16 тижня.

    Пологи

    Природне розродження допускається лише за умови поздовжнього головного передлежання плоду і відсутності ускладнень. Однак на практиці частіше проводиться кесарів розтин, як правило, на 32 – 37 тижня.

    Читайте в наступній статті: все про багатоплідної вагітності