Що робити, якщо зявилася молочниця після сексу

2862

Зміст:

  • Що таке молочниця
  • Симптоми молочниці у жінок
  • Буває молочниця після сексу
  • Чому молочниця часто з’являється після першого сексу
  • Молочниця після прийому абортивних засобів
  • Молочниця у жінок після орального і анального сексу
  • Інші причини молочниці
  • Що робити при появі молочниці
  • Чи можна займатися сексом при молочниці
  • Згідно зі статистикою, молочниця нерідко з’являється після статевого акту. Неприємні симптоми можуть початися через день після сексу або навіть раніше, але зникати вперто не бажають.

    Що таке молочниця

    Молочниця – це захворювання, зумовлене грибкову інфекцію. Його збудник – мікроскопічний одноклітинний грибок під назвою Кандида. Звідси і друга назва хвороби – кандидоз.

    Молочниця після сексу з’являється з-за інших факторів

    Сам по собі грибок не може викликати молочницю. Він може перебувати в організмі, представляючи собою умовно-патогенну мікрофлору і не завдаючи шкоди своєму господареві. У разі, коли знижуються захисні функції організму на тлі різних станів, збільшується кількість кандид. Вони можуть завдати шкоди, викликаючи молочницю.

    Грибки починають розмножуватися, утворюючи спочатку ланцюжка, а потім цілі колонії. Вони потрапляють в здорові клітини, харчуючись їх ресурсами, а також отруюючи їх токсичними речовинами.

    Симптоми молочниці у жінок

    Із захворюванням часом стикаються чоловіки, а жінок воно вражає набагато частіше. Причиною цього є фізіологічна будова жіночих статевих органів. Воно сприятливо для розмноження грибків. Симптоматика захворювання досить виражена, тому його легко розпізнати ще на початкових стадіях:

    • Спочатку з’являється свербіж і дискомфорт в області статевих органів, який посилюється вночі і після душу.
    • Слизові оболонки статевих органів червоніють, можуть набрякати і опухати.
    • Виділення з статевих органів набувають молочний або білий колір, сирну структуру, можуть пахнути кислим запахом.
    • Згодом свербіння вражає зовнішні статеві органи.
    • Походи в туалет стають більш частими, під час сечовипускання з’являється больовий синдром.
    • Статевий акт може доставляти дискомфорт через болі в області статевих органів.

    При появі перерахованих вище ознак потрібно звернутися в жіночу консультацію. Якщо лікування розпочато вчасно, ніяких проблем і наслідків не буде. Несвоєчасно проведена терапія призведе до того, що грибки проникнуть на більш глибокі шари, провокуючи запалення внутрішніх органів і захворювання шийки матки. У деяких випадках розвивається безплідність. Якщо з’явилася молочниця під час вагітності, ускладнення можуть торкнутися і плоду.

    Буває молочниця після сексу

    Сам по собі статевий акт не може викликати молочницю. Секс провокує розвиток захворювання, якщо воно вже присутнє в організмі. Також можливе зараження від партнера, хворого кандидозом, якщо статевий акт був без презерватива. Молочниця після сексу має виражену клінічну картину, тому пацієнти відразу звертають на неї увагу.

    Чому молочниця часто з’являється після першого сексу

    Після першого в житті сексу може з’явитися молочниця, але не статевий акт цьому виною. Відбувається розрив дівочої пліви, з-за чого можуть з’явитися болючі відчуття.

    Мікрофлора піхви частково змінює свій склад, а також змінюється гормональний фон. На тлі цих факторів може послабитися імунітет. Цим користуються грибки, активно розмножуючись і провокуючи виникнення молочниці.

    Молочниця після прийому абортивних засобів

    Якщо у жінки був незахищений статевий акт, вона могла перервати небажану вагітність. Для цього досить випити таблетку, провокує медикаментозний аборт. На перший погляд, такий спосіб переривання вагітності досить безпечний, але насправді він не набагато краще звичайного аборту.

    появиласьЯкщо з’явилася молочниця, потрібно терміново розпочати лікування

    Препарати, що сприяють перериванню вагітності, засновані на одній і тій же схемі. Вони пригнічують репродуктивну функцію, знижуючи вироблення гормону прогестерону. Крім переривання вагітності, засіб сильно збиває гормональний фон і сприяє нерегулярності менструального циклу.

    Внаслідок цих факторів страждає імунна система. На тлі сформованої ситуації грибки починають активніше розмножуватися. В цей же час жінка може думати, що молочниця була спровокована не абортивним препаратом, а статевим актом.

    Молочниця у жінок після орального і анального сексу

    Грибки можуть бути присутніми на слизових оболонках ротової порожнини, а також у прямій кишці. Тому не тільки традиційний секс може стати причиною зараження. Це особливо актуально, якщо грибки відразу ж потрапляють у піхву з прямої кишки або разом зі слиною.

    Інші причини молочниці

    Іноді чинником, що спровокував розвиток патології, є не статевий акт. Але обставини склалися так, що жінка прийшла саме до такої думки. У числі провокаторів можуть бути:

    • тривалий прийом медикаментозних засобів, у тому числі оральних контрацептивів;
    • загострення хронічних захворювань;
    • цукровий діабет будь-якого типу;
    • вагітність;
    • прийом гормональних препаратів;
    • стреси і нервові напруги;
    • переохолодження;
    • купання в забруднених водоймах;
    • нехтування правилами особистої гігієни.

    Будь-який з названих факторів може стати причиною розвитку молочниці, в той час як жінки можуть списувати захворювання на недавній статевий акт.

    почемуЧому з’являється молочниця, залежить від сукупності факторів

    Також грибки можуть потрапляти в організм через поцілунок або при контакті з зараженими побутовими предметами. Поза людського організму вони здатні підтримувати життєдіяльність протягом 2 годин. Цього часу достатньо для зараження.

    Що робити при появі молочниці

    Лікуванням молочниці повинен займатися лікар, тому відвідування жіночої консультації є обов’язковим. Після низки аналізів жінці призначається медикаментозна терапія. У неї входять таблетки, засоби для зовнішнього застосування та імуностимулюючі препарати.

    Важливо, що повне зникнення симптомів молочниці не говорить про одужання. Необхідно продовжувати лікування до тих пір, поки його не скасує лікар. В іншому випадку симптоми дуже скоро повернуться, причому, набагато більш виражені. У такому випадку знадобиться повторний курс терапії.

    Самолікування в цьому випадку суворо заборонено, як і терапія народними засобами. Це може призвести не тільки до поглиблення і загострення захворювання, але і до появи несподіваних ускладнень. Всі дії потрібно узгоджувати з лікарем.

    Чи можна займатися сексом при молочниці

    Молочниця – це заразне захворювання. Незахищені статеві контакти можуть стати причиною його передачі. Тому при заняттях сексом, потрібно обов’язково користуватися презервативами. Більш того, при виявленні кандидозу у одного з партнерів другий також повинен здати аналізи. Ризик зараження дуже високий.

    Якщо молочниця прогресує, вона позначатися на якості статевого акту. Жінка може відчувати печіння, біль і дискомфорт. Тому секс не приносить їй задоволення і приносить зайвий стрес, стаючи провокатором посилення хвороби. В такому разі на час лікування краще відмовитися від статевих контактів.

    Молочниця – це грибкове захворювання, яке часто прогресує після сексу. Однак сам по собі статевий контакт не здатна його викликати. Він може тільки спровокувати розвиток вже існуючої патології. Високий ризик передачі захворювання статевим шляхом, але використання презервативів допоможе уникнути зараження. При появі симптомів молочниці потрібно терміново звернутися до лікаря для призначення відповідного лікування.

    Дивіться далі: молочниця під час вагітності