Що робити, якщо новонароджений часто чхає

1154

Зміст:

  • Що є нормою в перший місяць після народження
  • Що це значить, якщо дитина дуже часто чхає
  • Вірусні причини частого чхання
  • Чхання – фізіологічний процес, що виникає у відповідь на зовнішній чи внутрішній подразник. Якщо новонароджений часто чхає, це не завжди вказує на хворобу. При частих нападах, в сукупності з іншими промовистими симптомами, слід розібратися в причинах, що викликають різку реакцію.

    Що є нормою в перший місяць після народження

    Чхання відноситься до умовних природних рефлексів. При скупченні надлишкової кількості слизу в носоглотці відбувається мимовільний викид, що допомагає позбавитися від накопичених лейкоцитів і пилу. Для дорослого та дитини це нормальне явище, що не потребує особливої уваги. У дітей періодичне чхання говорить про нормальний розвиток слизової оболонки носоглотки і активному сприянні центральної нервової системи.

    Якщо новонароджений часто чхає, це може вказувати на зовнішній подразник

    Якщо новонароджений починає часто чхати, слід звернути увагу на характер виділень з носоглотки. Якщо слиз прозора, а закладеності носа або утруднення дихання не спостерігається, значить ознак погіршення здоров’я немає. При виявленні зелених або жовтих виділень, поєднаних з порушенням дихання, слід терміново звертатися до педіатра.

    В перший місяць життя часте чхання чи кашель вважаються нормою, так як системи організму перебувають у процесі формування, включаючи Євстахієву трубу, що з’єднує носоглотку з вухами.

    Що це значить, якщо дитина дуже часто чхає

    У більшості випадків рефлекторна реакція – результат дії подразнюючих факторів. Якщо новонароджений часто чхає, слід звернути увагу на такі провокуючі фактори:

    • сухе повітря;
    • пил;
    • алергія на шерсть;
    • тютюновий дим;
    • запах парфумів або квітів;
    • попадання грудного молока в Євстахієву трубу.

    Сухість повітря в приміщенні призводить до появи кірочок на слизовій оболонці носа. Вони можуть подразнювати нервові закінчення, тим самим викликаючи часті напади. У такому випадку рекомендується придбати зволожувач повітря. Актуально його використовувати в опалювальний сезон, коли підвищення кімнатної температури під дією батареї висушує повітря.

    Одна з найпоширеніших причин чхання – знаходження в запорошеному приміщенні. Дрібні частинки забивають верхні дихальні шляхи, що викликає їх подразнення. Осідає пил зазвичай на килимах, м’яких іграшках. Рішення просте: усунення з кімнати запорошених речей і проведення щоденного вологого прибирання.

    Усунути скоринки можна з допомогою спеціальних дитячих ватних паличок, рясно змочених у кип’яченій воді. Вони акуратно засовують окремо в кожен носовий хід, щоб дістати нашарування.

    Часто дитина страждає від алергії на шерсть або слину домашніх улюбленців. Існує кілька варіантів дії. Кішку або собаку можна мити за допомогою спеціальних шампунів, щодня розчісувати або відвезти в грумінг-салон для створення модельної короткої стрижки. Якщо ці методи не допомогли, то доводиться йти на радикальний крок – віддавати вихованця в добрі руки.

    Що це значить, якщо немовля реагує рясним чханням на запах парфумів? Незалежно від якості продукції, до складу часто входять ефірні масла або добавки-алергени, що викликають негативну реакцію. У такій ситуації потрібно відмовитися від парфумів і перейти на антиперспіранти.

    Немовля не тільки чхає, але й кашляє від сигаретного диму. Присутність запаху тютюну біля дитини неприпустимо. Якщо хтось з тих, що живуть в будинку з немовлям не готовий розлучитися з шкідливою звичкою, то після куріння ретельно чистити зуби і миються руки.

    Чим швидше усувається причина чхання у немовляти, тим менше ризик виникнення ускладнень з боку респіраторної системи.

    При попаданні грудного молока в Євстахієву трубу дитина гикає і чхає. Протягом кількох місяців життя вона продовжує формуватися. Контакт з рідиною дратує нервові закінчення, що викликає бурхливу реакцію. З часом стан дитини нормалізується. У цій ситуації не вимагається звернення до лікаря або допоміжних дій з боку матері.

    Вірусні причини частого чхання

    Якщо у немовляти на тлі прискореного чхання збільшується температура тіла, поведінка примхлива, а сон порушується – це вказує на розвиток ГРВІ. Інфекція протікає у важкій формі або легкою. В першому випадку температура підвищується більше 38 °C, тому рекомендується викликати додому педіатра і не займатися самолікуванням. Якщо температура субфебрильна (в межах 37-37.5 °C) або зовсім відсутня, а стан дитини задовільний, можна застосовувати домашні методи лікування: парові інгаляції, закапування фізіологічного розчину в ніс, прийом ванн з лікарськими травами.

    Новорожденный часто чихаетПричини чхання не завжди відносяться до патологічних у новонароджених

    Судинозвужувальні краплі використовуються в крайньому випадку, коли обидві ніздрі одночасно перестають дихати. Важливо регулярно, 3-4 рази в день, промивати носові ходи за допомогою фізрозчину. З часом дитина звикає до процедури і перестає кричати, пручатися. Парові інгаляції проводяться тільки на відварах лікарських рослин.

    Лікувальними властивостями володіють:

    • листя евкаліпта;
    • ромашковий збір;
    • листя м’яти;
    • кора дуба;
    • квітки липи.

    Суміш лікувального збору заливається склянкою окропу, настоюється протягом 15-20 хвилин. Потім дитина повинна подихати настоєм. Це прискорить одужання і запобігти поширенню інфекції на нижні дихальні шляхи. Немовля не можна накривати рушником над інгалятором для посилення ефекту. Це викличе термічні опіки, так як шкіра у немовлят дуже ніжна.

    Трав’яні ванни з додаванням ефірних масел позитивно позначиться на загальному стані, зміцнять імунітет, прискорює одужання.

    Кращі інгредієнти для ванночок – листя берези, шавлія і деревій.

    Для дитячої ванни оптимальна кількість – 25 г сушених рослин. Збір настоюється в окропі протягом 1.5-2 години, потім виливається у воду. Тривалість процедури – 15 хвилин, відповідна температура води – 36-37 °C. Для посилення ефекту додається по 2-3 краплі ефірного масла ялиці, евкаліпту, м’яти або будь-якого хвойного дерева.

    Часте чхання – нормальний фізіологічний процес у немовляти, що вказує на розвиток верхніх дихальних шляхів. Важливо вміти вчасно відрізняти фізіологічну реакцію від виниклого вірусного захворювання або алергічної реакції. Що робити у випадку захворювань, повинен вирішувати лікар. Ретельний догляд за дитиною, дотримання гігієни і норм житлових умов – найкраща профілактика хвороб.

    Читайте в наступній статті: краплі від нежитю для новонароджених