Що робити, якщо облазить шкіра на пальцях рук у дитини

1207

Зміст:

  • Причини лущення шкіри
  • До якого лікаря звернутися
  • Методи лікування
  • Дитяча шкіра відрізняється за будовою від дорослої. Вона більш ніжна, її клітинні елементи розташовані пухко, між ними проходить багато мікросудин. В епідермісі дитини більше вологи, він схильний до посиленої регенерації, тому ранки загоюються швидко. Лущення різного характеру часто з’являється під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Але батькам потрібно звернути увагу, якщо облазить шкіра на пальцях рук у дитини. Це може бути ознакою серйозної патології.Якщо облазить шкіра на пальцях рук у дитини, необхідний огляд педіатра

    Причини лущення шкіри

    Найчастіше облазити шкіра починає в осінньо-весняний період, коли гостро відчувається дефіцит вітамінів (особливо а і е), а руки схильні до переохолодження. З-за великої кількості мікросудин дитяча шкіра чутлива до нестачі вологи, холодного повітря. Тому у відповідь на сухість виникає лущення – клітини епідермісу починають швидше гинути.

    Шкіра на пальцях рук у дитини починає облазити і з появою свербежу. Він може локалізуватися на долонних поверхнях і тильній стороні кистей, між пальцями. Виражений свербіж призводить до появи расчесов, поступової десквамації епідермісу. Лущення може бути як дрібними ділянками, так і досить великими пластами.

    Проблема може виникнути при недостатньому питному режимі, підвищеної сухості навколишнього повітря. Інші чинники, із-за яких лущиться шкіра:

    • алергічні захворювання – ураження шкіри зустрічається при атопічному дерматиті (нейродерміті), екземі;
    • грибкове ураження – деякі форми мікозів вражають дитячу шкіру і призводять до появи шелушащихся плям;
    • стрептококова інфекція — скарлатина супроводжується крупнопластинчатым лущенням долонях і підошвах;
    • дисбактеріоз кишечника — супроводжується зміною складу мікрофлори і порушенням імунних реакцій;
    • гельмінтоз – може супроводжуватися алергічними реакціями і дефіцитом вітамінів;
    • стреси та емоційні проблеми – викликають зміни в поведінці дитини, він може мимоволі розчісувати себе.

    Шкіра на подушечках може відділятися з-за травми. Іноді діти хапають гарячі предмети на кухні, але з-за короткочасного контакту не відбувається формування повноцінного опіку. Частково клітини гинуть, тому виникає велике лущення.

    Дитячій шкірі може нашкодити тривале лікування антибіотиками, важкі захворювання внутрішніх органів. Іноді облазити шкіра може під впливом хімічних речовин. Щоб визначити причини лущення, необхідно відвідати лікаря і пройти обстеження.

    До якого лікаря звернутися

    Якщо лущиться шкіра на кінчиках,, необхідний огляд педіатра. Лікар може припустити основну причину патології, при необхідності відправити до вузьких спеціалістів:

    • ендокринолога;
    • інфекціоніста;
    • імунолога;
    • дерматолога.

    Під час огляду та збору анамнезу лікар вже може припустити джерело проблеми. При скарлатині крупнопластинчатое лущення на подушечках кистей і стоп є патогномонічним ознакою. У дитини до цього підвищується температура тіла, спостерігаються болі в горлі, дрібнокрапчастий висип на тілі.

    При пошкодженнях шкіри вона облазить з появою болючих ділянок. Опіки супроводжуються виникненням пухирів з прозорою або кров’яним вмістом. Контакт з агресивними хімічними речовинами призводить до почервоніння кистей, сильної болі.

    Грибкове ураження діагностує дерматолог за спеціальною методикою. Для аналізу беруть полущені ділянки і піддають їх мікроскопії. Якщо у препараті виявляють клітини або гіфи, це підтверджує микотическую інфекцію. Найчастіше грибок рук починається з лущення між пальців.

    Шкіра у дитини може облазити з-за екземи, псоріазу. Тому консультація дерматолога обов’язкове.

    Щоб запідозрити алергічну реакцію, необхідно встановити зв’язок з речовинами, що її викликали. У дітей найчастіше виникає алергія на харчові продукти, косметичні засоби. Щоб точно встановити причину, слід визначити коло потенційних сенсибілізаторів, вести харчовий щоденник.

    Рідко лущення в дитячому віці з’являється при патології печінки.

    Чому облазить шкірний покрив, іноді встановити длостаточно важко. Для уточнення характеру патології та її джерела, можливо, доведеться пройти обстеження у кількох лікарів.

    причиныПричиною лущення може бути алергія або грибок

    Методи лікування

    Лікування шкірних захворювань у дитячому віці проводиться комплексно з орієнтиром на етіологію хвороби. У випадках, коли у всьому винен авітаміноз, потрібно заповнити вітамінний дефіцит за допомогою спеціальних комплексів. Також батькам варто слідкувати за раціоном дитини. В ньому має бути достатня кількість рослинних продуктів, м’ясо, овочі, горіхи. Необхідно оптимізувати питний режим, стежити за показниками мікроклімату в приміщенні.

    Термічний або хімічний опік лікують спеціальними засобами для відновлення епідермісу. Загоїти пошкодження допомагає декспантенол у вигляді спрею або крему (Пантенол, Бепантен).

    При грибкової інфекції у дітей системні препарати використовуються лише при великому ураженні гладкої шкіри і волосистй частини голови. Найчастіше достатньо місцевої терапії. Вона здійснюється такими препаратами:

    • Клотримазол крем;
    • Міконазол;
    • Ламізил;
    • Тербінафін;
    • Экзодерил.

    Конкретний медикамент вибирає лікар, оскільки деякі з них протипоказані дітям до 5 років. Якщо аналізи показали глистові інвазії, необхідно лікування противогельминтной суспензією або таблетками відразу для всіх членів сім’ї, щоб виключити повторне зараження. При будь-яких ознаках алергії необхідно зменшити явища гіперчутливості. Для цього застосовують антигістамінні препарати. Дітям можна Фенистил, Фенкарол, Піперазин, Супрастин. Вони зменшують свербіж, чим сприяють більш швидкому зникненню лущення.

    При стафілококової інфекції необхідне призначення антибіотиків широкого спектру дії. Інакше можуть виникнути ускладнення з боку серця, нирок, суглобів.

    Шкіра дитини відображає стан його здоров’я. При появі висипань і лущення не можна займатися самолікуванням. Хвороба може перейти в запущену стадію і гірше піддаватися терапії. Тільки лікар здатний правильно поставити діагноз і підібрати необхідні препарати.

    Читайте також: гіпергідроз у дітей