Що робити, якщо у дитини болить очей?

1119

Зміст:

  • Особливості зорової системи
  • Перевтома
  • Кон’юнктивіт
  • Чужорідний предмет
  • Ячмінь
  • Синусит
  • Спазм кровоносних судин
  • Дакріоцистит
  • Що робити, якщо у дитини болить очей
  • Якщо у дитини болить очей, важливо, щоб дорослі вчасно звертали увагу на скарги малюка. Ігнорування проблеми може негативно позначитися на функції органів зору. Спровокувати неприємне відчуття може потрапляння смітинки або запалення на тлі офтальмологічного захворювання. Тільки своєчасна діагностика і лікування дозволять уникнути погіршення ситуації.Якщо у дитини болить очей, потрібно негайно вжити заходів

    Особливості зорової системи

    Функціональність органів зору залежить від злагодженої взаємодії всіх складових цієї системи. За це відповідають не тільки очі, але головний мозок дитини, який передає відповідні імпульси.

    До 3-4 років формуються зорові органи, а до 18 років відбувається процес удосконалення їх функціональності. Тому якщо дитина скаржиться, що болять очі, це не можна ігнорувати, будь-яке запалення може спровокувати втрату гостроти зору. Причинами болю виступають різні провокуючі фактори, тому потрібно ознайомитись із найбільш розповсюдженими з них.

    Перевтома

    Подразнення слизової очі найчастіше розвивається на тлі підвищеного навантаження на орган. Надмірне захоплення читанням, комп’ютерними іграми, переглядом телевізора і заняттями з дрібними предметами призводить до перевтоми.

    Супутні симптоми:

    • головний біль;
    • загальне погіршення самопочуття;
    • плаксивість;
    • безпричинна дратівливість;
    • різка зміна настрою.

    У цьому випадку потрібно зменшити навантаження на очі, чергуючи заняття з відпочинком. Також батьки повинні строго контролювати тривалість перегляду телевізора і роботи з комп’ютером. Регулярні прогулянки та ігри на свіжому повітрі допоможуть зняти подразнення слизової без спеціального курсу лікування.

    Кон’юнктивіт

    Розвиток захворювання може спровокувати бактеріальне або інфекційне ураження, а також алергія. Симптоматика у дітей значно відрізняється від клінічної картини у дорослих. Розпізнати початкову стадію кон’юнктивіту можна за порушення сну, зниження апетиту, загальною дратівливості дитини.

    У міру розвитку хвороби з’являються більш характерні ознаки:

    • скоринка жовтого відтінку, склеювальна повіки вранці після сну;
    • світлобоязнь;
    • набряклість повік;
    • гнійні або слизові виділення з очей;
    • червоний колір кон’юнктиви;
    • часте потирання очей.

    Якщо провокуючим фактором є вірус, запалення передує нежить, кашель, підвищена температура. При цьому дитина скаржиться на неприємне печіння і відчуття піску в оці, але обсяг виділень протягом дня досить убогий.

    Щоб позбутися від неприємної симптоматики кон’юнктивіту, проводиться курс лікування основного захворювання.

    При бактеріальному ураженні кон’юнктива набуває червоний відтінок, з’являються рясні виділення жовтого, зеленого або білого кольору. Причому закисання очей відбувається не тільки вранці після пробудження, але і протягом дня.

    Алергічний тип захворювання часто поєднується з дерматитом, ринітом, що зумовлено проникненням подразника в дитячий організм. У малюка з’являються рясні прозорі виділення з очей і носа, а також світлобоязнь, печіння, набряклість повік, настирливий свербіж. Захворювання може бути сезонним і хронічним.

    Чужорідний предмет

    Спровокувати запалення може попадання в око пилу, смітинки, вії, піску. Запідозрити це можна, якщо у дитини болить одне око, а не обидва відразу. Перебування чужорідного предмета провокує подразнення рогівки.

    Допомогти дитині можна промиванням теплою водою або змоченою ватною паличкою. Процедуру потрібно проводити від зовнішнього краю до внутрішнього. При цьому малюк не повинен терти око, оскільки будь-яке необдумане дія може призвести до пошкодження сітківки.

    Ячмінь

    В цьому випадку відбувається запалення сальної залози або війкового волосяного мішечка. При цьому у дитини болить одне око і спостерігається припухлість століття. По мірі розвитку запалену ділянку стає червоним, а набряклість збільшується. З часом захворювання може поширитися і на інший зоровий орган.

    Протягом 4-5 днів формується гнійник, після чого відбувається його дозрівання і розтин. Важливо, щоб у відкриту рану потрапила інфекція. Після витікання гною самопочуття малюка приходить в норму.

    Синусит

    Болючість з’являється на тлі запалення носових пазух. У дітей при фронтиті з’являється яскрава симптоматика при запущеній формі захворювання.

    Дискомфорт проходить після усунення основної причини.

    что делатьЛікування при болю в оці повинен призначати лікар

    Спазм кровоносних судин

    Дискомфортне відчуття в очах у цьому випадку поєднується з головним болем. Це викликано тривалим скороченням стінок судин, що призводить до порушення кровотоку.

    Характерні ознаки спазму:

    • «мушки» перед очима;
    • давить біль;
    • зниження гостроти зору;
    • здавлювання очниць.

    Щоб позбутися від неприємних симптомів, малюк закриває очі і тримає руками скроні. Спровокувати спазм може перевтома, різка зміна клімату, підвищення кров’яного тиску.

    Якщо у дитини болить тільки одне око, це може бути одним з ознак мігрені. При цьому також відчувається нудота, підвищена чутливість до світла і звуків.

    Дакріоцистит

    Під час вагітності очі у дитини покриті спеціальною плівкою, що запобігає потрапляння навколоплідних вод в зорові органи. Під час пологів захисна оболонка повинна лопатися, але це відбувається не завжди. При збереженні її цілісності слезовыводящий канал не здатний нормально функціонувати, що призводить до застою біологічної рідини усередині ока.

    Це стає сприятливою умовою для розвитку патогенної мікрофлори, що і є причиною запального процесу. Характерний симптом захворювання — гнійне виділення при натисканні на область слізних точок.

    Що робити, якщо у дитини болить очей

    Якщо дитина скаржиться на біль в оці необхідно звернутися до офтальмолога. Тільки лікар здатний визначити провокуючий фактор і призначити адекватний курс терапії. Іноді для постановки діагнозу недостатньо візуального огляду, тому призначається МРТ. Це дозволяє виявити внутрішні патологічні зміни. Неприпустимі будь-які види домашнього лікування без рекомендації фахівця. Також заборонено гріти запалення і накладати пов’язки на хворе око, т. к. це сприяє подальшому поширенню інфекції в глибокі шари. Поява болю — сигнал: порушена функція зорового органу. Ігнорування цього симптому може призвести до погіршення або втрати гостроти зору.

    Батьки несуть відповідальність за здоров’я дитини. Але не завжди малюк може пояснити, що його турбує, тому дорослі повинні реагувати на будь-які зміни в його поведінці, а також звертати увагу на погіршення самопочуття. Будь-які механічні пошкодження очей, а також інфекційні захворювання можуть призвести до порушення зорової функції дитини. Чим раніше буде виявлено патологічний процес, тим меншої шкоди він завдасть.

    Читайте в наступній статті: у дитини болять коліна