Що робити, якщо у дитини зявилися прищики на попі

3013

Зміст:

  • Причини висипань на сідницях у дитячому віці
  • Червоні висипання
  • Білі прищики на попі
  • Бульбашки
  • Що робити при появі висипу
  • Висипання на тілі малюка вимагають особливої уваги, так як велика кількість дитячих захворювань супроводжується шкірними змінами. Якщо у дитини з’явилися прищики на попі, необхідно відразу звернутися до лікаря. Лікар визначить, чому з’явилася висипка, і призначить лікування.

    Причини висипань на сідницях у дитячому віці

    Причин появи висипань на сідницях дуже багато. Вони можуть відрізнятися в залежності від вікових особливостей дитини.

    У немовляти прищики на попі часто виникають з-за пелюшкового дерматиту або пітниці

    Список причин:

    • Новонароджені: гормональна перебудова, недостатня гігієна, яка веде до пеленочному дерматиту, адаптація після пологів, пітниця, алергія.
    • 1 рік: носіння та несвоєчасна зміна підгузника, погана гігієна, алергія на одяг, порошок, їжу, пітниця, інфекційні захворювання: кір, краснуха, скарлатина, короста, грибкові ураження шкіри.
    • 2-6-річний вік: неякісна і тісний одяг, укуси комах, інфекційні патології, погано оброблені горщики та унітази.
    • 7-річний вік і старше. Порушення гігієнічних правил, зміна гормонального фону, статеве дозрівання.

    Перелік цих чинників потрібно враховувати при встановленні діагнозу.

    Червоні висипання

    При появі у дитини прищів на попі необхідно уважно вивчити їх зовнішній вигляд. Характер висипань допомагає визначити, яке захворювання їх викликало. Лікар вивчає кольори, форму, піднесення освіти над шкірою, вміст і інші характеристики.

    Висипання червоного кольору частіше з’являються з-за пелюшкового дерматиту. У цьому випадку вони знаходяться в місці контакту шкірного покриву з мокрою тканиною або підгузником. Дитина відчуває печіння, особливо при контакті шкіри з сечею.

    Пітниця характеризується наявністю окремих елементів червоного кольору, які не зливаються один з одним. Шкірний покрив між висипаннями не змінений.

    красныеЧервоні освіти можуть з’являтися з-за інфекційних захворювань, особливо у не щеплених дітей

    При алергії висип дрібно-точкова, супроводжується сильним свербежем, набряком. При розчісуванні ураженої зони з’являються ранки, що підвищують ймовірність інфікування.

    Висипання червоного кольору також характерні для інших захворювань:

    • скарлатини: біль у горлі, підвищення температури, а потім поява дрібної висипки на тілі;
    • кору: висип червонуватого кольору, крупна, зливається; сльозотеча, гіпертермія;
    • краснухи: рожеві дрібні елементи, зливаються з часом, також підвищення температури.

    При появі таких ознак потрібно терміново звернутися до лікаря.

    Білі прищики на попі

    Висипання білого кольору не мають запальної природи. Вони з’являються з-за поганої гігієни. Висип також виникає внаслідок носіння білизни з ненатуральних тканин. Біла висип здатна зберігатися на шкірі до 14 діб. Якщо вона не зникає, потрібно звернутися до лікаря.

    белыеБілі висипання не небезпечні, якщо вони тримаються до 14 діб

    Однак біла висип з гнійним вмістом потребує лікування. Освіта має белесую верхівку, оточена зоною почервоніння. Гній, який є в порожнині прищика, без лікування проникає в більш глибокі шари шкірного покриву, що провокує виникнення фурункула або везикулопустулеза. Видавлювати гнойні прищики не можна, так як інфекція здатна поширитися по всьому організму.

    Бульбашки

    Освіти, мають рідина всередині – це прояв пухирчатки. Її викликають стафілококи і стрептококи. На початку захворювання з’являється висип у вигляді червоних плям, після чого виникає пухирець. Прозора рідина з часом замінюється гноєм.

    Бульбашкових висипань характеризується вітряна віспа. Висип спочатку з’являється на обличчі, потім спускається нижче. Розвивається сильний свербіж. При неправильному догляді за расчесов можливе інфікування пошкоджених ділянок шкірного покриву.

    Що робити при появі висипу

    Інфекційна висип лікується противірусними, протигрибковими, антибактеріальними засобами. Освіти, що з’явилися з-за алергії, вимагають використання антигістамінних і противозудных препаратів. Якщо пацієнта вкусила комаха, також використовують протиалергічні засоби. Пелюшковий дерматит та пітниці купируют гігієнічними заходами, загоюючими мазями.

    Якщо у дитини прищики на попі, не займайтеся самолікуванням. Будь висипання, які зберігаються на тілі більше 3 діб та погіршують загальний стан дитини, — привід показати його лікаря. Не поспішайте змащувати висипання першими-ліпшими під руку засобами. Підбирати мазі, креми та інші склади повинен педіатр, алерголог або дерматолог — залежно від причини захворювання. Своєчасна допомога виключить розвиток ускладнень.

    Також рекомендуємо почитати: доліхосігма кишечника у дітей