Що таке абьюзивные відносини

955

Зміст:

  • Що таке абьюзивные відносини
  • Види абьюза
  • Ознаки абьюза
  • Поведінка жінки та чоловіка при абьюзе
  • Як вийти з тиранічних відносин
  • Абьюз – це нездорова форма взаємовідносин між партнерами. Якщо ви знаєте ознаки і наслідки таких відносин, то вам буде легко обчислити деспота і вирішити, чи варто продовжувати жити з такою людиною.

    Що таке абьюзивные відносини

    Під такими відносинами в психології розуміють зв’язок, в яких проявляється жорстокість у словах і в діях одного з партнерів. У перекладі з англійської «abuse» означає ображати, погано звертатися. Абьюзер – чоловік, який періодично принижує, ображає або застосовує фізичне насильство.

    Абьюзивные відносини потрібно переривати відразу.

    Зазвичай цей термін вживається до членів сім’ї. У таких стосунках немає понять «довіра» і «повага». Жертва в таких відносинах одна.

    Абьюзивные відносини можуть скластися не тільки між подружжям, а й між батьками і дітьми. У цьому випадку абьюзер демонструє перевагу над дитиною. Крім фізичного, морального та сексуального насильства дорослий може також виявляти зневажливе ставлення. При цьому ігноруються бажання та потреби дитини, відсутній прояв любові і турботи.

    Якщо абьюзер жінка, то вона частіше вдається до психологічного насильства. Якщо абьюзер чоловік, зазвичай насильство зводиться до фізичних дій.

    Абьюз також зустрічається на роботі. Маніпулятор використовує різні методи, щоб принизити жертву: наклепи, цькування, крадіжки документів, підтасовування фактів.

    Абьюз в дружбі проявляє себе в колективі або в парах. Тут також деспот намагається підпорядкувати слабшого і піднестися над ним.

    Види абьюза

    Психологи поділяють абьюз на 4 групи:

    • Фізичний. У цьому випадку партнер використовує фізичне насильство: биття, ляпаси, удари тощо
    • Сексуальний. Цей тип відносин передбачає примус другої сторони до статевого акту без урахування її бажань.
    • Психологічний. Партнер морально принижує другу половину, контролює дії і оточення партнера, ображає, маніпулює.
    • Економічний. Абьюзер ставить партнера в повну залежність, контролюючи фінансові кошти родини. Як правило, економічний абьюз тісно пов’язаний з моральним.

    У будь-якому випадку жертва при спілкуванні з абьюзером відчуває невпевненість, страх, дискомфорт і почуття провини.

    Найбільш часто зустрічається психологічний абьюз. Він полягає в тому, що людину принижують словами, діями, вчинками. Жертва відчуває себе невдахою, нецікавою персоною, яка не здатна ні на що. Самооцінка різко падає, у жертви пропадає бажання спілкуватися з іншими людьми. Людина відчуває стрес і впадає в депресію.

    Виділяють два різновиди цього психологічного насильства:

    • Відкритий. У цьому випадку абьюзер привселюдно принижує партнера. Він може говорити друзям про дурниці і нікчемності своєї жертви.
    • Прихований. У цьому випадку інші можуть навіть не здогадуватися, що за зовнішністю ввічливого людини ховається домашній тиран. У цьому випадку докори і образи він буде пред’являти тоді, коли пара знаходиться наодинці.

    Подібні нападки на другу половину тиран використовує регулярно.

    Абьюзер мужчинаУ 90% випадків тираном є абьюзер чоловік.

    Сексуальний абьюз являє собою статеве насильство над партнером. Його примушують до сексу, незалежно від бажання чи самопочуття. У 90% випадків таким тираном є чоловік. Свою поведінку він виправдовує тим, що дружина повинна виконувати подружній обов’язок. У цьому випадку жінка навіть не усвідомлює, що вона жертва насильства. Вона часто впадає в депресію і апатію.

    Ознаки абьюза

    Абьюзер використовує різні методи, щоб принизити свою жертву. Ось його основні дії при спілкуванні з партнером:

    • Ревнує. Абьюзер забороняє спілкуватися з друзями або членами сім’ї. Він контролює поведінку партнера. Особливо ці заборони стосуються людей протилежної статі.
    • Допитує. Абьюзер постійно телефонує, перевіряючи, де знаходиться партнер. Йому важливо знати, чим займалася друга половина протягом дня, з ким спілкувалася, чому прийшла додому на 5 хвилин пізніше.
    • Звинувачує. Абьюзер постійно змушує жертву відчувати провину. Він стверджує, що на грубе приниження його змусила сама жертва.
    • Ображається. Навіть якщо абьюзер є призвідником сварки, він чекає, коли жертва попросить у нього пробачення і вибачиться перед ним за свою поведінку.
    • Принижує. Занижує самооцінку жертви, сміється над захопленнями, друзями партнера. Не підтримує бажання, погляди, плани.
    • Різко змінює настрій. Абьюзер може різко перейти від спокійного стану до агресивного. Після спалаху гніву він швидко заспокоюється, в той час як жертва довго відчуває себе нещасною.

    Абьюзер використовує весь арсенал для маніпулювання.

    Поведінка жінки та чоловіка при абьюзе

    Жінки і чоловіки по-різному проявляють себе при абьюзе. 80-90% випадків деспотизму характерно для чоловіків. Це пояснюється їх домінуючою роллю протягом століть. Агресія також проявляється за рахунок гормону тестостерону, який в більшій кількості характерний для сильної статі.

    Абьюзер чоловік діє наступним чином:

    • ставить себе вище партнера;
    • при розмові підвищує голос або кричить;
    • застосовує або загрожує фізичним насильством;
    • кидає партнера в незнайомій ситуації або місці;
    • звинувачує у брехні;
    • перевіряє телефон другої половини і читає повідомлення;
    • ревнує до друзям і членам сім’ї.

    Іноді ці дії супроводжуються сексуальним насильством.

    Жінка також може бути в сімейних відносинах абьюзером. Так як фізично вона слабша за чоловіка, то використовує моральні приниження:

    • постійно критикує дію і поведінку чоловіка;
    • контролює телефон і повідомлення;
    • регулярно влаштовує допити, де і з ким була жертва;
    • б’є посуд, рве одяг тощо;
    • відмовляється від статевого контакту;
    • висміює сексуальні здібності чоловіка.

    Подібну тактику вона застосовує як до партнера, так і до інших членів сім’ї.

    Як вийти з тиранічних відносин

    Жертва намагається промовчати, вибачитися, або піти на контакт першої після приниження, щоб налагодити відносини. Однак подібні дії зміцнюють бажання абьюзера утвердитися за рахунок партнера. Він відчуває більшу бажання влади. Він усвідомлює, що його бояться і не суперечать у відповідь на загрози. В результаті це лише підігріває його запал, і наступного разу його поведінка стає більш агресивним.

    Психологический абьюзПсихологічний абьюз — найбільш часто застосовуваний метод приниження жертви.

    Позбутися від абьюзера важко. Піти від неї не дає складне економічне становище жертви. Вона часто не працює або має зарплату, якої не вистачає на самостійне життя. У неї немає власного житла та близьких поблизу, куди вона могла б піти. Якщо в такій сім’ї є діти, то піти ще складніше, так як жертва вважає, що дитина буде відчувати себе нещасним поруч з одним батьком.

    Абьюзер володіє владою по відношенню до жертви, тому контролює її бажання і дії. Піти від такої людини страшно. Якщо жертва заїкнеться про відхід, ідуть погрози та фізичне насильство.

    Якщо абьюзер проявляє фізичне або сексуальне насильство, то потрібно негайно звернутися в правоохоронні органи. У разі каліцтва і побоїв, зафіксувати їх у медика. При можливості варто звернутися за допомогою до психологів, друзям або близьким.

    Якщо жертва виріс, спостерігаючи за схожими відносинами між батьками, то вона не підозрює, що існують інші взаємовідносини. Помилково ревнощі і контроль вона приймає за турботу.

    Якщо абьюзер принижує морально, але ви бажаєте зберегти стосунки, потрібно почати діяти. Твердо повідомте партнера, що вам не подобаються його дії або слова. Розкажіть, що ви відчуваєте в такі моменти. Якщо абьюзер впав у лють, навряд чи ви щось зможете виправити.

    Якщо абьюзер бажає зберегти відносини і готовий до роботи над собою, то краще звернутися до психолога. Деспотизм і тиранство зароджуються в людині з дитинства. Поступово це почуття укріплюється і самостійно впоратися з ним не вдасться. Завдання психолога буде зрозуміти, в чому причина агресії абьюзера, що викликає в ньому це почуття. Абьюзер міг вирости в сім’ї, де один з батьків також був тираном. Він піддавався фізичному або сексуальному насильству в юнацькому віці. У абьюзера може бути занижена самооцінка, яку він намагається підвищити, принижуючи свого партнера. До тиранії також призводять психічні хвороби.

    Психолог також працює і з жертвою, пояснюючи, як важливо цінувати і поважати себе. Тільки після цього можна говорити про способи, які допоможуть побудувати відносини на взаємній повазі.

    Якщо ви встановили, що перебуваєте в абьюзивных відносинах, потрібно терміново діяти. Замовчування і надія, що все утворюється саме собою, не приведуть ні до якого результату.

    Читайте далі: що таке співзалежні відносини