Що таке карцинома шийки матки, симптоми і лікування

683

Зміст:

  • Що це таке
  • Види та стадії
  • Симптоми
  • Лікування
  • Прогноз
  • Карцинома шийки матки – це злоякісна пухлина, яка розвивається з епітеліальних клітин цервікального каналу, або цервикса. Захворювання частіше діагностується в жінок від 35 до 55 років і виліковне на ранніх стадіях. Провісниками карциноми нерідко стають так звані передракові стани – наприклад, ерозія або дисплазія.Діагноз «рак шийки матки» викликає у жінок шок і найчастіше є повною несподіванкою

    Що це таке

    Цервікальний рак – це третя за поширеністю злоякісне новоутворення жіночих органів. Перші 2 місця займають пухлини молочної залози і ендометрія відповідно.

    Кожен рік карциномою шийки матки захворюють майже півмільйона жінок у всьому світі, з них 12000 проживають на території РФ. Діагностика карцином не представляє складності, так як вони розташовуються в зоні візуального доступу на зовнішній частині матки. Тим не менш, в 40 – 42% випадків їх виявляють на останніх стадіях.

    За умови своєчасного виявлення шанси на повне одужання становлять близько 90%. Більш того, завдяки сучасним методам лікування вдається зберегти не тільки статеві органи, але і фертильність, тобто жінка цілком здатна зачати і виносити дитину.

    Встановлено, що найважливішу роль у розвитку раку відіграє вірус папіломи людини – ВПЧ. Він передається статевим шляхом, навіть через презерватив, оскільки має невеликі розміри і легко проникає крізь латексні мікроотвори. ВПЛ може також передаватися з будь-якої зараженої частини тіла – зокрема, з шкірних покривів і слизових оболонок.

    На початкових стадіях карциноми частіше всього ніяких симптомів немає. Тому дуже важливо регулярно проходити профілактичні огляди у гінеколога.

    Небезпека вірусу папіломи в тому, що його гени вбудовуються в ДНК епітеліальних клітин і порушують їх функцію. Останні перестають дозрівати, роль епітелію як захисного бар’єра істотно знижується. Однак переродилося клітини починають активно ділитися і поступово утворюють невелику пухлину. Саме так розвивається рак шийки матки – шляхом неконтрольованого поділу патологічних клітин, які отримали можливість стрімко розмножуватися.

    До певного моменту пухлини не вистачає місця на ділянці її локалізації, і вона починає проростати крізь тканини, практично не зустрічаючи опору з боку органів, лімфовузлів і судин. Це і відрізняє ракові клітини від нормальних – пухлина росте набагато швидше будь-якої іншої структури. Клітинні елементи здорових органів множаться суворо дозовано, і молоді клітини виробляються в строгій відповідності з кількістю відмерлих.

    До чинників підвищеного ризику розвитку раку цервикса відносяться:

    • статеве життя, розпочата в ранньому юному віці, часта зміна партнерів;
    • захворювання, що передаються статевим шляхом;
    • СНІД і ВІЛ-інфекція;
    • лікування гормональними препаратами та прийом контрацептивів протягом 5 років і більше;
    • вік старше 40 років;
    • ожиріння;
    • гіповітаміноз вітамінів А і С;
    • численні пологи і неодноразове переривання вагітності;
    • гінекологічні патології – кондиломи, поліпи, ерозія, лейкоплакія, цервіцит та ін.

    плоскоклеточнаяРизик розвитку раку шийки матки підвищується при ожирінні

    Види та стадії

    За гістологічними ознаками рак цервикса буває плоскоклітинний і залозистий — аденокарцинома. Перший тип зустрічається особливо часто, приблизно 91% всіх випадків злоякісного ураження шийного каналу. Плоскоклітинна форма утворюється з клітин поверхневого епітелію зовнішньої частини цервикса.

    Під дією різних факторів, наведених у попередньому розділі, плоскоэпителиальные клітини травмуються і запалюються. Це змінює структуру ДНК, яка відповідає за передачу генної інформації новим клітинам. Тому в результаті поділу народжується не нормальна, здорова клітина, яка виконує функції плоского епітелію, а незріла ракова. Вона може лише безконтрольно ділитися, збільшуючи число злоякісних клітин.

    Карцинома є самим поширеним видом раку, здатним вражати не тільки шкірні покриви, але й легені, кишечник і молочні залози.

    Даний тип раку протікає в три стадії:

  • Низкодифференцированная пухлина, м’яка і рихла, вона активно зростає і являє собою незрілу форму раку. Її клітини мають особливу, веретенообразную конфігурацію, властиву саркомі.
  • Неороговевающая пухлина. Утворена недифференцированными клітинами і характеризується найбільшою агресивністю. Вона швидко росте і схильна до раннього метастазування. Особливість неороговевающей карциноми в тому, що її клітини не продукують твердих рогових речовин і не накопичують кератин, тому на її поверхні немає характерної жовтуватою скоринки.
  • Ороговевающая пухлина. На цій стадії рак поширюється на нижню третину піхви і стінку малого тазу, стає причиною розширення ниркової балії або нефункціонуючої нирки.
  • Згідно з даними ВООЗ, третина випадків раку розвивається з вини самої людини внаслідок неправильного способу життя та шкідливих звичок.

    Стадійність злоякісного процесу визначається також ступенем його інвазивності – поширення на прилеглі структури. На ранніх стадіях карцинома in situ неінвазивна і вражає тільки верхній шар епітелію. «In situ» означає «на місці», тобто уражається обмежений ділянку.

    На наступній стадії микрокарцинома починає проростати за межі базальної мембрани. При глибині проростання до 5 мм виникає микроинвазивная пухлина з діаметром не більше 7 мм. Побачити її неозброєним оком неможливо, для виявлення необхідно проведення кольпоскопії або цервикоскопии.

    Мікроінвазивний рак майже не проявляється клінічно і часто діагностується під час планового огляду.

    Поступово пухлина прогресує і стає інвазивної. Кількість атипових клітин швидко зростає, при залученні в патологічний процес сусідніх органів робота останніх може порушуватися.

    плоскоклеточнаяІнвазивні форми раку проявляються загальним нездужанням, стомлюваністю і лихоманкою

    Симптоми

    Типовою ознакою розвитку злоякісного процесу в області матки є кровотеча різної інтенсивності. Вони можуть з’являтися в проміжках між менструаціями, після статевого акту і навіть у постменопаузальному періоді, коли критичні дні вже зійшли на немає. Жінка може також помічати кров’янисті виділення після спринцювання, гінекологічного огляду. Найчастіше карцинома шийки матки проявляється меноррагиями – рясними менструаціями.

    Клінічна картина карцином безпосередньо залежить від ступеня інвазії. Якщо інвазивна пухлина дала метастази в лімфатичні вузли малого таза і здавлює вени нижніх кінцівок, з’являється набряклість на ногах і геніталіях. Симптомом метастазування в кишечник і сечовий міхур може бути розлад сечовипускання і дефекації.

    Лікування

    Лікувати карциному цервикса можна консервативно і хірургічно. Вибір методики залежить від декількох факторів – стадії хвороби, локалізації та поширеності злоякісного процесу, віку і загального стану здоров’я жінки.

    В хірургічному лікуванні може застосовуватися органозберігаюча або радикальна тактика. У першому випадку, коли пухлина ще не проникла в глибокі верстви маткової стінки, проводиться велика конізація, электроэксцизия або висока ампутація шийки матки.

    В ході радикальних втручань можливо:

    • видалення матки з одночасною транспозицією яєчників у бічні канали черевної порожнини або овариэктомией;
    • видалення матки разом з придатками, фаллопієвій трубою і регіонарними лімфовузлами;
    • гістеректомія з частковою резекцією піхви і парацеврикальных тканин.

    Прогноз

    Своєчасна терапія карциноми забезпечує п’ятирічну виживаність у 8-9 пацієнток з 10. При другій стадії виживаність протягом 5 років становить уже близько 60%, при третій – 35%, при четвертій – 10%. Після проведення радикальної операції, ад’ювантної або неоад’ювантної терапії здатність до дітородіння втрачається. Таким чином, чим вище стадія раку, тим менше вірогідність сприятливого прогнозу.

    Також рекомендуємо почитати: м ехо матки норма по днях циклу