Що таке онкоцитология шийки матки

692

Зміст:

  • Для чого потрібен аналіз
  • Види досліджень на онкоцитологію шийки матки
  • Підготовка до аналізу
  • Як беруть мазок
  • Що показує дослідження
  • Особливості діагностики для вагітних
  • Онкоцитология шийки матки являє собою дослідження, за допомогою якого можна вивчити клітинну будову окремих ділянок слизової цервікального каналу. Процедура показана всім жінкам без виключення після 21 року або початку статевого життя.Рекомендується проходити дослідження не менше одного разу на рік, щоб визначити і усунути фонові захворювання шийки матки на ранніх стадіях.

    Для чого потрібен аналіз

    Онкоцитология шийки матки – це один з варіантів діагностики в гінекології. Процедура рекомендована всім жінкам для проведення один раз на рік. Якщо результати раніше виконаних досліджень незадовільні, дослідження виконують двічі на рік. За показаннями використовують більш розширені методи діагностики фонових захворювань.

    Онкоцитология шийки матки є обов’язковим аналізом для жінки

    Аналіз дозволяє детально вивчити клітинна будова піхвової частини шийки матки і цервікального каналу. Під час дослідження можуть бути виявлені відхилення від нормальних значень, що говорить про фонових захворюваннях шийки.

    Рак шийки матки є найпоширенішим онкологічним захворюванням серед жінок різного віку.

    На початкових стадіях цей рак протікає без ознак, але може бути виявлений за допомогою онкоцитологии.

    Здоровий спосіб життя і відсутність статевих зв’язків не є гарантією захисту від раку шийки матки.

    Дослідження призначається при підготовці до інструментальних, апаратних втручань. Його проводять перед гінекологічними операціями, при плануванні вагітності та у післяпологовий період. Мазок здають всі жінки, які приходять на прийом до гінеколога, навіть якщо у них немає для цього свідчень.

    Види досліджень на онкоцитологію шийки матки

    У гінекології використовується два методи діагностики стану шийки матки за допомогою цитологічного дослідження:

    • Проста онкоцитология. Процедура передбачає взяття біологічного матеріалу з шийки матки для подальшого нанесення на предметне скло. Після підсушування субстанція відправляється в лабораторію для діагностики.
    • Рідинна онкоцитология. На відміну від попереднього способу, використовується рідше. Суть дослідження полягає в отриманні біологічного матеріалу для подальшого приміщення в рідку середу. Зібрані клітини самостійно розподіляють рівним шаром по поверхні розчину. Такий розподіл дає можливість отримати більш точний результат цитологічного дослідження.

    Вивчення біологічного матеріалу виконується в лабораторії. Для цього використовується оптична система, яка в кілька разів збільшує отримані клітини. Висновок з результатом видається лікаря-гінеколога.

    Підготовка до аналізу

    Вплинути на результат дослідження можуть різні втручання в піхву. За кілька днів до процедури не рекомендується вступати в інтимну близькість, спринцюватися, використовувати вагінальні супозиторії, тампони або косметичні засоби, що впливають на мікрофлору. За 2 години до маніпуляції не слід мочитися.

    Цитологічне дослідження можна виконувати протягом всього менструального циклу. Не слід здавати аналіз тільки в перші і останні 5 діб, оскільки в цей період клітинна будова шийки матки змінюється під дією гормонального фону. Оптимальним часом для дослідження вважається 6-10 день циклу.

    Як беруть мазок

    Матеріал для цитологічного дослідження беруть в гінекологічному кабінеті. Попередньо пацієнтку опитують. Якщо є скарги на виділення і свербіж, викликані запальним процесом, то результат дослідження може бути недостовірним.

    Для забору біологічного матеріалу пацієнтці необхідно розташуватися на оглядовому кріслі. В порожнину піхви вводиться розширює дзеркало, за допомогою якого гінеколог може візуально оцінити стан шийки матки. Якщо на поверхні присутня велика кількість слизового ексудату, його необхідно акуратно видалити стерильним ватним тампоном.

    мазокМазок здають після завершення менструального кровотечі

    Щоб виконати цитологічне дослідження, лікар вводить в шийку матки невелику щітку. У жінки в процесі забору матеріалу не виникає неприємних відчуттів, оскільки нервові закінчення в даній області відсутні. Шпатель провертається навколо осі і акуратно витягується з піхви. Отриманий матеріал наноситься на предметне скло або опускається в спеціальний розчин – залежить від виду діагностики.

    Через 1-5 діб жінка приходить на повторний прийом, щоб дізнатися про стан шийки матки.

    Що показує дослідження

    Якщо у висновку вказана норма, то це говорить про здорових тканинах шийки матки. У таких пацієнток відсутні зміни слизової. Даний результат повідомляє про те, що в біологічному матеріалі не було виявлено атипових клітин.

    Якщо розшифровка онкоцитологии незадовільна, рекомендується пройти діагностику повторно.

    Патологічний процес лаборант описує медичними термінами: дисплазія 1-3 ступеня або атипія. На підставі отриманих результатів гінеколог призначає додаткові діагностичні заходи або виписує лікування.

    Особливості діагностики для вагітних

    Під час вагітності в організмі жінки змінюється гормональний фон. Це може призвести до того, що результат буде недостовірним. Гінекологи виконують дослідження на ранніх термінах при постановці на облік, проте не надають отриманими показниками особливого значення.

    Лікарі рекомендують здати мазок на онкоцитологію ще на етапі планування вагітності. Особливо важливо пройти обстеження для жінок після 30 років. При виявленні проблем перед плануванням призначається корекція, оскільки після зачаття стан шийки матки може посилитися.

    Онкоцитология шийки матки вважається важливою діагностичною маніпуляцією. Для отримання більш докладної інформації про стан епітеліального шару цервікального каналу рекомендується зробити кольпоскопію розширеного типу з наступною біопсією, а також здати кров на вірус папіломи людини з визначенням його типів.

    Також рекомендуємо почитати: коефіцієнт атерогенності знижений у жінок