Що таке пап тест в гінекології

1047

Зміст:

  • Що показує пап тест?
  • Показання для діагностики у жінок
  • Підготовка до аналізу
  • Як проводиться пап тест?
  • Результати мазка на онкоцитологію
  • Значення дослідження в гінекології
  • Пап тест – у гінекології до недавнього часу він вважався єдиною високоінформативною діагностичною процедурою, яка дозволяє отримати інформацію про стан шийки матки. Діагностика є безболісною і виконується у всіх медичних установах. Отримані результати задають вектор лікаря для призначення більш додаткових методів діагностики.

    Що показує пап тест?

    Пап тест – це діагностичний метод, який також називається мазком на онкоцитологію або мазком по Папаніколау. Процедура дозволяє безболісно і швидко визначити стан тканин шийки матки у жінки.

    Пап тест в гінекології вважається однією з головних діагностичних процедур

    Під час лабораторного дослідження визначаються кількісні і якісні складові біологічного матеріалу, взятого з шийки матки. В бланк результату вносяться тип, форма, розміри, будова і кількість клітин. Це дозволяє виявити фонові захворювання шийки матки, визначити схильність до онкології і діагностувати рак.

    Показання для діагностики у жінок

    Головним показанням для виконання тесту є початок статевого життя. Гінекологи рекомендують проходити дослідження усім пацієнткам не рідше одного разу на рік. Такий підхід до власного здоров’я дозволяє своєчасно визначити небезпечні захворювання і усунути їх на початковій стадії. Оскільки більшість патологій шийки матки має безсимптомний перебіг, пап тест беруть у всіх пацієнток під час первинного огляду. Діагностика проводиться навіть у тому випадку, якщо жінка звернулася до лікаря з іншого приводу.

    Підставою для виконання дослідження є:

    • вагітність або підготовка до планування;
    • безпліддя будь-якого походження;
    • зміни регулярності менструальних кровотеч;
    • рецидивуючі статеві інфекції;
    • порушення мікрофлори піхви;
    • прийом оральних контрацептивів;
    • часта зміна статевих партнерів.

    Рекомендується здати мазок на онкоцитологію перед будь-якими лікувально-діагностичними втручаннями. Дослідження призначається при підготовці до вискоблювання, установки ВМС, кольпоскопії, гістероскопії та іншим маніпуляціям на інтимних органах.

    Підготовка до аналізу

    Важливе значення для дослідження має день менструального циклу. Під дією гормонального фону протягом місяця змінюється склад клітин шийки матки. Для отримання достовірних показників рекомендується здавати мазок відразу після завершення менструальних виділень. Оптимальним часом вважається період з 4 по 7 день циклу.

    значение исследованияЗначення дослідження висока, оскільки дозволяє оцінити стан тканин шийки матки

    Перед аналізом рекомендується:

    • протягом двох днів виключити статеві контакти;
    • за добу уникати використання будь-яких вагінальних засобів – свічок, кремів, лубрикантів;
    • в день дослідження не можна спринцюватися;
    • за 3 години до взяття мазка необхідно виконати гігієнічні процедури без використання засобів, які можуть вплинути на мікрофлору піхви;
    • за 2 години до діагностики не слід мочитися.

    Не рекомендується проводити дослідження у жінок при наявності скарг на печію, свербіж, виділення з піхви, неприємний запах та інші. При інфекційно-запальних процесах мазок на онкоцитологію може бути неінформативним. В такому випадку перед проведенням пап тесту лікар призначає лікування.

    Як проводиться пап тест?

    Під час проведення аналізу та взяття зіскрібка жінка зазвичай не відчуває больових відчуттів. Лише пацієнтки з низьким больовим порогом скаржаться на дискомфорт. Біологічний матеріал для тат тесту береться на оглядовому кріслі.

    У піхву вводиться розширювальне дзеркало, яке дозволяє оглянути тканини шийки матки і візуально оцінити їх стан. З допомогою стерильної одноразової щітки гінеколог бере мазок з піхвової частини шийки матки і внутрішньої поверхні цервікального каналу. Тривалість взяття матеріалу не перевищує 10 секунд.

    Біологічний матеріал для аналізу наноситься на предметне скло, після чого направляється в лабораторію. Пацієнтка може повернутися до своїх справ відразу після завершення процедури.

    Іноді після взяття мазка на онкоцитологію пацієнтки помічають незначні кров’янисті виділення з статевих шляхів. Вони не пов’язані з менструальним циклом і виникають із-за пошкодження чутливої слизової оболонки ендоцервіксу. Відновлення цілісності епітеліальної тканини відбувається протягом 2-4 діб і не вимагає додаткового лікарського втручання. Якщо виділення посилюються або зберігаються протягом тижня, необхідно здатися гінеколога.

    Результати мазка на онкоцитологію

    Отримати готовий аналіз дослідження можна протягом 1-5 робочих днів. Кожна лабораторія встановлює власний термін для проведення діагностики. Для розшифровки отриманих значень слід звернутися до лікуючого гінеколога, оскільки самостійно оцінити параметри буде складно.

    показанияПоказано виконувати пап тест всім жінкам, що ведуть статеве життя

    У жінок з шийкою матки без патологій у мазку визначаються клітини з нормальною будовою, однаковою формою. Атипові клітини відсутні, немає включень із збільшеним розміром ядра. При виявленні відхилень лаборант вказує в ув’язненні, в якій кількості присутні атипові клітини та яка їх будова. Отримані значення стають відправною точкою для призначення подальшої діагностики.

    Результати пап тіста:

    • 1 клас – є нормою, визначається у жінок з шийкою без патології;
    • 2 клас – вказує на зміни, які часто виникають при запаленні або інфекції;
    • 3 клас – виявляються аномалії в цитоплазмі і ядрі, що свідчить про високий ризик онкології;
    • 4 клас – говорить про присутність поодиноких клітин злоякісного походження;
    • 5 клас – є достовірною ознакою раку шийки матки.

    При поганому аналізі гінеколог призначає додаткові дослідження: розширену кольпоскопію, біопсію шийки матки.

    Значення дослідження в гінекології

    Пап тест має важливе діагностичне значення при захворюваннях шийки матки у жінок будь-якого віку. Однак дане дослідження не може точно підтвердити або спростувати наявність злоякісної пухлини. Ще кілька років тому діагностика вважалася єдиною і самою інформативною, проте з розвитком медицини значення мазка на онкоцитологію в гінекології приймає не настільки важливе значення.

    Сучасні фахівці не відмовляються від проведення пап тіста, однак поряд з цим дослідженням призначаються та інші. У комплексі показники діагностики дозволяють більш точно визначити стан шийки матки у жінки та при необхідності призначити лікування.

    Рекомендовані дослідження для оцінки стану шийки матки:

    • мазок на онкоцитологію;
    • аналіз на ВПЛ з визначенням типу;
    • розширена кольпоскопія;
    • біопсія.

    Пап тест вважається перевіреним методом діагностики фонових захворювань шийки матки. Дослідження дозволяє визначити зміни, які на початкових стадіях невидимі звичайним оком. Результат аналізу залежить від багатьох факторів, тому при отриманні поганих параметрів рекомендується повторити діагностику. При виявленні атипових клітин необхідно виконати розширене обстеження і підібрати підходящу схему лікування для пацієнтки з урахуванням її віку та планів на майбутнє.

    Також рекомендуємо почитати: коагуляція шийки матки