Які болі бувають при ендометріозі і як з ними боротися

786

Зміст:

  • Суть хвороби
  • Причини
  • Болі при ендометріозі
  • Симптоматичне лікування
  • Ефективні методи боротьби з ендометріозом
  • Висновки
  • Болі при ендометріозі вважаються одним з головних ознак даного захворювання. Місце локалізації дискомфорту залежить від характеру патологічного процесу і ступеня його поширення. Ендометріоз часто зустрічається у жінок репродуктивного віку і може стати фактором ризику безпліддя. Тому важливо усувати не симптоми патології, а саме захворювання.

    Болі при ендометріозі з’являються під час менструації

    Суть хвороби

    Ендометріоз – це жіноче захворювання, що характеризується поширенням клітин функціонального шару матки в місця, які для них не передбачені. У нормі ендометрій щомісяця піддається циклічним змінам. Під впливом гормонального фону він розростається, переходить у секреторну фазу, а при відсутності вагітності відторгається і виходить з менструальним кровотечею. Цей процес повинен супроводжуватися вираженими больовими відчуттями. Лікарі допускають незначні спазми в малому тазу в перші дні, оскільки виникає активне скорочення м’язового шару матки.

    При ендометріозі у жінок відбувається той же процес. Однак вогнища ендометрію знаходяться в тих місцях, де їх бути не повинно. Патологія супроводжується поширенням клітин функціонального шару на інші органи або в товщу м’язового шару. Небезпека захворювання полягає в тому, що на початкових етапах воно протікає без явних ознак. Протягом тривалого часу жінка може не підозрювати про наявну проблему. Коли з’являється біль внизу живота, захворювання присвоюють 2-3 ступінь.

    Якщо на початкових етапах впоратися з проблемою можна за допомогою лікарських засобів, то запущене захворювання доводиться усувати хірургічним шляхом. Ефективність терапії залежить від місця локалізації і форми ендометріозу.

    Причини

    Основним провокатором патології вважається гормональний збій в організмі жінки. Пацієнтки з даним діагнозом зазвичай страждають від надлишку естрогенів і чоловічих статевих гормонів. При цьому у них спостерігається нестача прогестерону і коротка друга фаза циклу.

    Передумовами до розвитку захворювання можуть стати:

    • запальні процеси в органах малого тазу;
    • носіння внутрішньоматкової спіралі;
    • самостійний прийом гормональних препаратів;
    • інтимні стосунки під час менструальної кровотечі;
    • спадкова схильність;
    • ендокринні порушення;
    • оперативні втручання;
    • аборти і діагностичні вискоблювання.

    Причиною хворобливих відчуттів в області малого тазу стає функціонування ендометріоїдних вогнищ, що призводить до подразнення нервових волокон і формування спайкового процесу.

    причины

    Причиною ендометріозу є гормональний дисбаланс

    Болі при ендометріозі

    Часто жінки задаються питанням про те, захворювання може протікати без дискомфорту. Хворобливі відчуття присутні не завжди. Їх сила залежить від того, де локалізується ендометріоз. Клінічна картина патології індивідуальна. У одних пацієнток скарги з’являються вже при першій стадії, а інші не відчувають змін у роботі репродуктивних органів навіть при тривалому перебігу процесу. Виходячи з локалізації вогнищ, розрізняють такі види ендометріозу:

    • Внутрішня форма, яку гінекологи називають аденомиозом, проявляється дискомфортом вже на початкових стадіях. У пацієнток виникають скарги на проривні кровотечі в середині циклу. Менструації стають більш рясними і тривалими. Під час місячних присутні спазми, які значно погіршують якість життя. Крім нездужання при кровотечах, жінки скаржаться на посилення дискомфорту при статевому акті. Даний ознака з’являється при 2-3 стадії патологічного процесу і зумовлений поширенням осередків в шар міометрію.
    • Зовнішня генітальна форма проявляється неприємними відчуттями під час місячних. Ендометрій при такому типі захворювання поширюється на яєчники, фіксується на очеревині. Осередки функціонують подібно слизовому шарі – збільшуються в розмірах під дією естрогенів і кровоточать, коли починається менструація. При виділенні крові в черевну порожнину жінки відчуває сильний дискомфорт. Пацієнтки скаржаться на біль у кишечнику, попереку, малому тазі. Можуть відчуватися простріли в промежину, ногу, крижі.
    • Поширення ендометрію у піхві або шийці матки, рідше проявляється неприємними відчуттями, особливо якщо захворювання в початковій стадії. Сильна біль виникає при статевому контакті і під час менструації. Інтимна близькість при такій формі завжди призводить до кровотечі, не залежному від дня циклу. Жінки помічають, що після кожного контакту у них починаються мажучі виділення, які тривають від декількох годин до тижня.
    • Рідше зустрічається екстрагенітальна форма патології, при якій вогнища локалізуються на органах черевної порожнини. В даному випадку дискомфорт присутня постійно. Жінки скаржаться на болі в області легенів, печінки, селезінки. Місце локалізації неприємних відчуттів залежить від того, який орган уражений вогнищами ендометріозу.

    Пізні стадії патології призводять до формування спайкового процесу. Між органами малого тазу утворюються тонкі сполучнотканинні тяжі. Це призводить до зміщення придатків і появі постійного дискомфорту в малому тазу. Хронічні болі з’являються при формуванні ендометріоїдних кіст в яєчниках. Новоутворення можуть збільшуватися в розмірі, розтягуючи капсулу статевої залози. Існує ризик розриву пухлини, при якому у пацієнтки виникає рясне внутрішня кровотеча і сильні спазми.

    Симптоматичне лікування

    Статистика показує, що найчастіше скарги на неприємні відчуття виникають у пацієнток під час менструальної кровотечі. При цьому більшість з них вважає, що нездужання пов’язано з циклом. Для усунення дискомфорту жінки приймають знеболюючі препарати, спазмолітики. Ефект від такого лікування є, але він не той, який необхідний при ендометріозі.

    Знеболюючі засоби купируют ознаки патології і ніяк не борються з її причинами. Прийом знеболюючих і спазмолітичних препаратів позбавляє від дискомфорту в малому тазу. Разом з тим захворювання продовжує прогресувати. Якщо є дискомфорт під час статевих контактів, менструацій, при сечовипусканні або спорожнення кишечника, необхідно обов’язково обстежитися.

    симптомы

    Головний симптом ендометріозу — біль

    Ефективні методи боротьби з ендометріозом

    Виявити захворювання при звичайному гінекологічному огляді не можна. Винятком стають тільки ті випадки, коли вогнища розташовуються в піхві або шийці матки.

    Під час бімануального обстеження лікар може зазначити зміну положення та розміру внутрішніх органів. Однак ці ознаки вважаються непрямими і не є підставою для постановки діагнозу. Діагностика захворювання передбачає проведення УЗД і лапароскопії. При підозрі на внутрішнє поширення вогнищ рекомендується гістероскопія.

    Щоб позбутися дискомфорту при статевих контактах, сечовипусканні і неприємних відчуттів, пов’язаних з місячними, необхідно використовувати ефективні методи боротьби із захворюванням:

  • Медикаментозна терапія ефективна на початкових стадіях хвороби. Пацієнткам призначаються гормональні препарати, протизапальні засоби, а також фізіопроцедури. Хороший результат дає гірудотерапія та бальнеотерапія. Гормональні засоби запобігають вироблення естрогену, внаслідок чого відбувається згасання вогнищ. При відсутності позитивного результату переходять до радикальних методів корекції.
  • Хірургічне втручання — необхідно, якщо болі викликані великим поширенням осередків або формуванням кіст в яєчниках. Перевага віддається лапароскопічного методу, але в деяких випадках виникає необхідність у відкритій операції.
  • Комплексний підхід до лікування ендометріозу показує хороші результати. Краще піддається корекції зовнішня генітальна форма, коли осередки знаходяться на очеревині і яєчниках. Важче позбутися від дискомфорту, викликаного аденомиозом.

    Висновки

    Ендометріоз вважається підступним захворюванням. Патологія може вражати навіть молодих дівчат, не ведуть активне статеве життя. Тому при рясних щомісячних кровотечах і дискомфорті в малому тазу необхідно звернутися до гінеколога. Кінець і середина циклу вважаються найбільш підходящим моментом для обстеження, оскільки на початку мінімальна товщина ендометрію, а осередки помітні слабо.

    Читайте в наступній статті: біль між грудьми