Які краплі в ніс кращі для новонародженої дитини при нежиті

1301

Зміст:

  • Нежить у немовляти: які причини, у чому небезпека, що робити
  • Коли і які можна застосовувати краплі у малюка
  • Види крапель, які з них кращі
  • Сопелькі у немовляти можуть бути різними, з’являтися як в нормі, так і в результаті захворювань. В одних випадках достатньо ізотонічних розчинів, а в інших необхідні спеціальні краплі від нежитю для новонароджених.Важливо вибрати з їх різноманіття найбільш придатні для конкретної дитини, з урахуванням причини і характеру захворювання.Важливо правильно вибрати і застосовувати краплі від нежитю для новонароджених .

    Нежить у немовляти: які причини, у чому небезпека, що робити

    Період новонародженості у малюка дуже відповідальний, його організм різко втрачає маминої захисту і піддається атаці безлічі факторів зовнішнього середовища. Нежить – типовий наслідок такого впливу, його основними причинами можуть бути:

    • патогенні мікроорганізми – віруси, бактерії;
    • вплив алергенів;
    • попадання в ніс частинок пилу, стороннього тіла;
    • сухе повітря в приміщенні;
    • реакція адаптації малюка в перші тижні життя.

    З одного боку, збільшення вироблення слизу залозами є захисною реакцією організму, але, з іншого боку, її скупчення в носових ходах супроводжується порушенням дихання.

    Це може призвести до таких наслідків, як гіпоксія мозку з розвитком судом, під час сну високий ризик асфіксії – задухи, адже дитина ще не здатна контролювати своє дихання.

    Нарешті, слизова оболонка носових ходів знешкоджує частину надходять з повітрям мікробів. Коли ніс не дихає, вони безперешкодно проникають через рот у гортань, трахею, бронхи, легені, створюючи ризик розвитку бронхіту, пневмонії. Тому нежить необхідно усувати, підібравши найбільш підходящі краплі в ніс.

    У перші 3-4 тижні життя нормою вважається фізіологічний, адаптаційний нежить – прозорі рідкі виділення в невеликій кількості, що не порушують дихання.

    Бити на сполох не варто, потрібно просто виконувати всі правила догляду, стежити за чистотою і вологістю повітря в приміщенні.

    Коли і які можна застосовувати краплі у малюка

    Потрібна допомога малюкові, якщо він турбується, плаче, погано їсть, тре ручками ніс, чхає, кашляє, у нього підвищена температура тіла. Якщо причиною нежиті є алергія, характерно сльозотеча, багаторазове чхання, можуть з’явитися висипання на шкірі, утруднення дихання.

    У будь-якому з цих випадків дитину треба негайно показати лікареві, щоб встановити причину закладеності носа, підібрати адекватне лікування.

    капли в носЯкщо при нежиті малюк чеше ніс, неспокійний, йому необхідні краплі в ніс.

    При будь-яких хворобливих проявах з закладеністю носа дитині не можна купувати краплі навмання. Незважаючи на те, що в аптеках великий вибір і вони відпускаються без рецепта, можна купувати тільки ті, які пропише лікар з урахуванням характеру захворювання.

    Виділення з носа можуть бути рясними і рідкими, що характерно для вірусної інфекції, алергії, або густими і слизовими, гнійними з зеленуватим відтінком внаслідок бактеріальної інфекції.

    За цими ознаками і вибирають вид крапель – для зменшення виділень слизу або для її розрідження, для впливу на алергени, віруси, бактерії.

    Неприпустимо застосовувати краплі домашнього приготування: з різних масел, соку рослин, фруктів, овочів, з домішкою дратівливих компонентів – цибулі, часнику, не можна закопувати в ніс грудне молоко. Це може посилити нежить, спровокувати ускладнення.

    Види крапель, які з них кращі

    Всі краплі для самих маленьких діляться на наступні групи по своїй дії:

    • зволожуючі;
    • з антисептичною дією;
    • судинозвужувальні;
    • розріджують слиз;
    • антигістамінні;

    З крапель з зволожуючим дією популярністю користуються Марімер, Аквамаріс, Физиомер, Квікс, Аквалор Бебі, Салін. Всі вони є ізотонічними розчинами, приготовані на основі морської води. Застосовуються при будь-якому вигляді нежитю для зволоження, очищення носа.

    Противірусні розчини застосовуються при затяжній респіраторно-вірусної інфекції. Їх дія полягає у пригніченні активності вірусів за рахунок підвищення імунітету. При бактеріальному риніті ефективні краплі з антибіотиками, а також антисептичні краплі з протеинатом срібла.

    Судинозвужувальні краплі слід застосовувати з обережністю, вони можуть викликати порушення кровообігу, нервове збудження.

    Всі види крапель, за винятком ізотонічних розчинів, потрібно застосовувати тільки за узгодженням з лікарем, дотримуючись призначену дозу! Не можна самостійно призначати дитині антибіотики та інші антимікробні краплі!

    Розріджують носовий слиз краплі посилюють секрецію слизу, роблять її більш рідкою. У їх складі білкові ферменти і рослинні компоненти, тому дітям з алергією їх не призначають.

    Антигістамінні краплі призначають при підтвердженому алергічному риніті. Зазвичай їх поєднують з судинозвужувальними краплями.

    какие можноЯкі можна краплі малюкові з усього їх розмаїття – вирішує лікар.

    Представниками комбінованих крапель є Полидекс, Изофра, в їх складі антибіотики, судинозвужувальні та обволікаючі слизову носа компоненти.

    На питання, які засоби для закапування носа дітям першого місяця життя найефективніші, відповідь однозначна: тільки ті, які прописані лікарем з індивідуальним підходом до конкретній дитині.

    Читайте також: каланхое в ніс дитині