Які типові помилки у вихованні допускають батьки

1267

Зміст:

  • Неправильний підхід до дітей дошкільного віку
  • Типові помилки мам і тат по відношенню до школярів
  • Помилки батьків у вихованні дітей неминучі. Ніхто не ідеальний, тим більше що іноді проблеми виростають з благих намірів. Але коректувати свої вчинки, щоб їх наслідки не вплинули на розумовий розвиток та психічний стан дитини, необхідно.

    Неправильний підхід до дітей дошкільного віку

    Батьки часто змагаються, у кого дитина раніше почав ходити, говорити, читати. Намагаються мало не грудничка навчати іноземним мовам, записують в секції. Це невірно. Малюк повинен розвиватися послідовно, як закладено природою. Примус до невластивих віком діянням може негативно позначитися не тільки на психіку, але й на фізичне здоров’я дитини, його зір, ході, поставі.

    Серйозні помилки батьків у вихованні дітей можуть травмувати психіку назавжди.

    Другий грубою помилкою є виключення дитини з колективу. Так, у дитячому садку у нього більше шансів підхопити інфекцію — але це природне формування імунітету. У дошкільних колективах дитина вчиться спілкуватися, набуває комунікативні навички. Без такого досвіду буде важко освоїтися в шкільному колективі.

    Не варто також підносити чадо на п’єдестал і виконувати всі його бажання. Інакше створюється ілюзія, що світ крутиться навколо нього, і одного разу його хтось жорстоко переконає в цьому.

    Типові помилки мам і тат по відношенню до школярів

    Причинами тиску на хлопців, що вже навчаються в школі, є:

    • бажання зробити чадо ідеальним;
    • акцент на критиці;
    • неузгодженість дій та емоцій.

    У першому випадку школяра змушують бути гарним, використовуючи різні маніпуляції, включаючи почуття провини. Це призведе згодом до невдач в житті, страху зробити щось неправильне, ризикнути, змінити життя.

    Якщо дітей постійно критикують, це теж веде до постійної концентрації на негативі. У сім’ї повинні робити акценти на позитивних вчинках дитини, більше хвалити. А якщо вже той завинив, спробувати пояснити, чому він проявив себе негідно.

    Погано, якщо батьки говорять дитині про неприпустимість будь-яких слів і дій, а самі говорять або роблять те, що забороняють.

    Дитина вважатиме це брехнею і лицемірством, перестане довіряти не тільки рідним, але і людей взагалі.

    Але найстрашнішою помилкою психологи вважають фізичне покарання. Ніколи не бийте дитину – це може завдати непоправної шкоди психіці.

    Також цікаво почитати: чому у дитини течуть слюні