Порада дня: навчіться правильно спілкуватися з тими, хто критикує і знецінює

435

Любителів знецінити чужі вміння, досвід, заслуги, речі дуже багато. «Хто тебе таку заміж візьме?», «Ти не чоловік, а ганчірка», «Не вмієш нормально одягатися», «Ти там відпочиваєш? Фуууу, нормального місця не було?»… Втім, є приклади, коли люди знецінюють власні знання та вміння.

Читайте також:Порада дня: перестаньте звертати увагу на думку оточуючих

Прикладів – мільйони. Про них розповідають деякі користувачі Мережі:

Мама знецінювала постійно, звідси всі свої досягнення здаються дурницями, не цінуєш у підсумку свою працю і т. д. Усвідомила не так давно. Тепер у відносинах зіткнулася, начебто все добре, але дискомфорт втирається постійно. Немає почуття прийняття і комфорту, складно, на розмови не йде, не вважає за потрібне обговорити((( сам по собі закритий і мовчазний чоловік( А я, людина я не конфліктна, межі відстоювати складно, тільки вчуся.

Сама обесцениваю чужі успіхи/досягнення. Якщо не вголос, то про себе. І тільки нещодавно почала ловити себе на цьому, припинити.

Знецінювання раніше було суцільно й поруч. Екс-чоловік, «подруги». Першого виключила зі спілкування в принципі. З подругами останнім часом вибудовую кордону.

Як же реагувати на знецінення, щоб зберігати душевну рівновагу? Ображатися (може бути, навіть плакати), а потім строчити в соціальній мережі пост про те, який світ жорстокий? Немає, є інший спосіб виходу з ситуації. Психолог Катерина Ємельянова пропонує таку послідовність дій.

Усвідомлення того, що відбувається. Фіксація особистої емоційної реакції на процес знецінення.

Пояснення співрозмовнику, що конкретно в його діях і висловлюваннях ви вважаєте неприйнятним.

Обговорювання своїх почуттів, що виникли у зв’язку із знеціненням.

Формулювання прохання з приводу майбутнього поведінки в вашу сторону.

Наприклад, один у відповідь на розповідь про чудову відпустці в Криму, каже, що це найогидніший вибір місця відпочинку в світі. Ваша реакція:

— Ти знаєш, мені було важливо поділитися з тобою враженнями, але мені вкрай неприємно, що ти даєш оцінку моєї розповіді у такій негативній формі, тим більше я про це не просила. Твої слова мене дратують і викликають злість. Я дуже тебе прошу в майбутньому бути деликатней зі мною і не переходити певну межу в оцінках.

Але ж не кожна людина зможе зрозуміти, що допустив промах… Це відзначає і психолог. На думку фахівця, люди знецінюють не завжди усвідомлено і не завжди з бажання заподіяти біль іншій людині. Таку поведінку можна порівняти з дією – сказати, і лише потім подумати.

Якщо візаві – людина адекватна, то зрозуміє. А якщо ні? Психолог Катерина Ємельянова радить:

Якщо ніякі доводи і розмови не допомагають, нічого з цим не поробиш і залишається тільки змиритися. У світі вистачає токсичних людей.

Читайте також:Порада дня: не «відрізати» себе від батьків емоційно, навіть якщо вони токсичні

Пам’ятайте і про інші методи спілкування з персонажами, які легко знецінюють те, що дорого вам.

  • Здатність розрізняти правду і неправду, факти і вигадка в чужих словах;
  • здатність не приймати чужий негативний настрій на свій рахунок;
  • гумор — прекрасна психологічна захист, – перераховує психолог Катерина Ємельянова.

А як ви реагуєте на знецінення?

Всі фото: Depositphotos