Які фрукти можна при грудному вигодовуванні

1172

Зміст:

  • Чи корисні в період лактації ягоди і фруктові плоди
  • Які фрукти можна годуючим матерям
  • Дозволені плоди і ягоди
  • У перші місяці після народження дитини годуючої матері доводиться кардинально міняти свій раціон харчування, обмежувати вживання улюбленої їжі. Багато ягоди і плоди входять до переліку заборонених продуктів. Проте повністю відмовлятися від них не варто, треба тільки дізнатися, які фрукти можна при грудному вигодовуванні.

    Чи корисні в період лактації ягоди і фруктові плоди

    Жіночий організм потребує відновлення після народження малюка. У цей період жінці потрібно отримувати якомога більше мінералів і поживних речовин.

    При грудному вигодовуванні жінка обов’язково повинна вживати свіжі фрукти та овочі

    Повсякденний раціон під час лактації повинен бути повноцінним, містити не менше 350 грамів сирих або запечених фруктів. Проте вживання деяких ягід і плодів може викликати здуття живота у новонародженого, висипання та інші прояви алергії. Тому жінці обов’язково потрібно ознайомитися з переліком заборонених плодів на період годування малюка грудьми.

    Які фрукти можна годуючим матерям

    На період 3-4 місяців після появи на світ малюка, годуючої матері доведеться відмовитися від таких фруктів і ягід:

    • Виноград – стає причиною розладу травлення, надлишкового газоутворення у малюка. Проте не потрібно поспішати і повністю відмовлятися від винограду. Його можна поступово вводити на третьому місяці лактації.
    • Екзотичні плоди– папайя, ківі, ананас. Від них доведеться повністю відмовитися при гв, замінивши їх плодами, які ростуть в тому регіоні, де вони продаються.
    • Малина і полуниця – вони можуть викликати алергію у немовлят.
    • Кавун і диня – навіть у розпал сезону для їх вирощування використовують безліч хімічних добрив, які негативно позначаться на здоров’я немовляти.
    • Цитрусові – вони можуть викликати алергію у дитини, яка виявляється в розладі шлунка, почервоніння шкіри, висипання.

    Найкраще годуючій мамі їсти фрукти, вирощені у власному саду. Це дасть гарантію, що при їх вирощуванні не використовували хімічні добрива. Однак, якщо немає такої можливості, можна придбай нітратомір — він покаже рівень нітратів, який міститься в свіжих овочах, фруктових плодах і ягодах.

    Дозволені плоди і ягоди

    До безпечним для годуючої матері фруктовим плодів відносять яблука і груші. Їх припустимо включати в своє меню вже в перший місяць лактації. Яблука можна їсти сирими, попередньо очистивши від шкірки, або запеченими, а також у вигляді пюре, соку або компоту. Груші починають вживати маленькими порціями другого місяця лактації. Їх також необхідно очищати від шкірки.

    У більшості випадків банани не провокують у немовляти алергічних реакцій, тому їх також включають у список вживаних при лактації продуктів. Їх можна вводити в меню вже в перші місяці лактації, проте невеликими порціями, щоб не спровокувати розлад шлунку у мами і немовляти.

    Незважаючи на те, що яблука та груші відносять до безпечним фруктів, ними не рекомендується зловживати.

    До дозволеним плодам при лактації відноситься зливу. Годуючі матері, які страждають від закрепів, залишають позитивні відгуки про цей товар. Сливу можна вживати як в свіжому, так і в сушеному вигляді, але в обмеженій кількості.

    Щоб зрозуміти, викликає певний фрукт алергічну реакцію у грудної дитини чи ні, його потрібно з’їсти окремо від інших ягід і плодів. Якщо протягом 2-3 діб не виникає негативних реакцій — фрукт нешкідливий для здоров’я дитини.

    Складаючи своє меню в період лактації, потрібно пам’ятати, що радикальна відмова від солодощів, ягід і фруктів викликає стрес, не сприятливо позначається на здоров’ї організму. Тому годувальниці потрібно подбати про різноманітне меню при гв, обов’язково включаючи в нього свіжі овочі, ягоди і фрукти.

    Читайте також: яке проносне можна при грудному вигодовуванні