Як виховати з хлопчика справжнього чоловіка

735

Зміст:

  • Коли формується чоловічий характер
  • Як виховувати хлопчиків і не робити помилок
  • Як правильно ростити сина
  • Замислюватися про те, як виховувати хлопчиків, необхідно відразу після їх появи на світ. Малюк швидко розвивається, вбирає інформацію, і дуже важливо якомога раніше сформувати в ньому якості, які дозволяють стати справжнім чоловіком. Перші місяці не настільки критичні, але в міру дорослішання потрібно все більше специфічних прийомів, поступово розвивають у ньому потрібні риси.

    Коли формується чоловічий характер

    Новонароджене немовля ще невіддільний від мами і поки не усвідомлює свою статеву приналежність. Але хлопчики спочатку сильніше, активніше, більш схильні до рухливим іграм, більше проявляють інтерес до техніки. На першому етапі від батьків вимагається увага, ласка, любов. В цей час закладаються навички спілкування, прищеплюється доброта, чуйність.

    Виховувати хлопчиків слід постійно до їх повноліття

    Основні чоловічі риси починають проявлятися з 6 років. Хлопчики цікавляться зброєю і машинами, схильні до агресії, часто б’ються. Тут особливо важлива роль батька, здатного на своєму прикладі показати норми поведінки, захопити будівництвом або ремонтом, навчити стримувати дратівливість. Але і матері не можна дистанціюватися. Від неї залежить, чи збереже підліток ніжність і дбайливість, або стане грубим і різким.

    Завершується формування характеру з чотирнадцятирічного віку. В цей час необхідно прищепити почуття відповідальності, посидючості, для чого дитині особливо важлива підтримка наставника. Якщо упустити цей важкий період, є ризик отримати некероване чудовисько з масою шкідливих нахилів.

    Як виховувати хлопчиків і не робити помилок

    Розвиток дитини повинен відбуватися гармонійно, важливо знайти золоту середину між строгістю і повної вседозволеністю. Особливо гостро це питання стоїть перед батьками хлопчика, з якими будь-яка помилка може вилитися в неприємності:

    • Надмірна опіка. Мамі важко втриматися від висловлення любові, що виявляється в захисті від будь-яких проблем і небезпек. Часто це призводить до втрати ініціативи. Дитина стає безвільним, несамостійним, вважає, що всі повинні йому допомагати. Уберегти від шишок його неможливо. Потрібно пояснити, як поводитися з ножем і вогнем, дозволяти кататися на ковзанах або велосипеді.
    • Покарання за кожну провину. Хлопчаки регулярно пустують, часто б’ють або ламають, не бажаючи того. Постійна строгість, догана або покарання з будь-якого приводу позбавляють їх впевненості у собі, віри у справедливість, прищеплюють почуття провини. Слід підтримувати малюка, більше хвалити, спокійно пояснювати його помилки.
    • Постійні заборони. Дитина перебуває в пошуку, пробує себе в різних, здаються вам непотрібними, справах. Не потрібно його смикати, обмежувати в діях. Зламавши його волю, можна отримати незадоволеного, всім незадоволеного і безініціативного людини. Давайте йому поради і рекомендації, розповідайте про свій досвід, але не тисніть на його рішення, не нав’язуйте вибір.
    • Погані стосунки в родині. Малюк дивиться на спілкування батьків, вбирає слова матері про чоловіків, ґрунтує на них своє поведінку в майбутньому. Потрібно бути терплячими, уникати сварок і критичних висловлювань, показувати особистий досвід спільного життя.

    Якщо жінка виховує дитину без батька, прикладом для наслідування може бути дідусь, дядько, сусід. Шукати партнера тільки для того, щоб чоловік був поруч з сином, не варто. Випадковий і невідповідний людина стане подразником для нього, навряд чи завоює авторитет і принесе користь у вихованні.

    Як правильно ростити сина

    Особливий підхід до хлопчикові потрібен вже з народження. Спочатку досить вибирати підходящу одяг та іграшки, потім більше значення для виховання набуває спілкування, ігри, заняття. Батькам корисно познайомитися з досвідом інших людей, прислухатись до порад педагогів і психологів:

    как правильноРадьте малятам, як правильно вчинити, але давайте можливість проявити ініціативу

    • Потрібно демонструвати материнську любов. Не вважайте, що зайва ласка принесе шкоду. Хлопчик в рік невіддільний від матері, але з віком стає самостійною, починає відчувати потреба її захищати, піклуватися про неї. Ніжність, повагу, лицарство він збереже на все життя і перенесе довірчі відносини на свою сім’ю.
    • Папа стає прикладом. Починаючи з 6 років малюк стежить тим, що він робить, намагається копіювати його жести і дії. Чоловіче вплив важливо для формування розуміння, яким треба бути.
    • Вітається ініціатива. У житті йому доведеться брати на себе відповідальні рішення, зберігати впевненість у собі, доводити розпочате до кінця. Не потрібно змушувати його бездумно виконувати ваші розпорядження. Дозволяйте йому виявляти ініціативу, творчо підходити до завдань.
    • Прищеплюється вміння долати труднощі. Надавайте йому більше свободи. Нехай робить помилки, навіть програє. Пояснюйте, що це не страшно, порадьте, як краще вчинити в наступний раз. Будь-яка невдача повинна стати уроком, загартовувати волю до перемоги.
    • Вітаються заняття спортом. Чоловікові в майбутньому буде потрібна фізична сила, витривалість, спритність. Але і малюкові активність корисна, вона покращує його здоров’я, направляє енергію в потрібне русло, відволікає від пустощів. Він звикає до режиму, стає організованим.
    • Необхідно почуття жалю. Хлопці повинні вміти співчувати оточуючим, розуміти чужий біль. Їм важливо спілкування з природою. Заведіть йому вихованця, вчіть піклуватися про нього, шкодувати. Подавайте приклад, підтримуючи старих батьків, допомагаючи знайомим.
    • Важливий творчий підхід до справ. Не вигубите в ньому прагнення до пізнання, більше спілкуйтеся, пояснюйте, чому відбуваються ті чи інші явища. Нехай розбирає іграшки, перевіряючи, як вони влаштовані, пробує різні починання. З дитинства важливо перепробувати ряд занять, щоб виявити здібності.

    Правил виховання можна навести безліч, але точних вказівок бути не може. Кожна дитина індивідуальна і вимагає особливого підходу.

    Для хлопчика важлива увага і любов батьків, розуміння і повагу оточуючих. З ними потрібно більше проводити часу, віддавати частину душі, формуючи справжній чоловічий характер.

    Читайте в наступній статті: гіперопіка при вихованні дітей