Як виявляється туберкульоз легень у дітей?

1457

Зміст:

  • Туберкульоз у дітей
  • Причини
  • Симптоми туберкульозу
  • Діагностика
  • Диференціальна діагностика
  • Лікування
  • Прогноз
  • Профілактика
  • Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що характеризується запальним процесом у різних органах і тканинах і викликається туберкульозною паличкою. Клінічно захворювання у дітей проявляється ранньою туберкульозною інтоксикацією, первинним комплексом, лімфаденітом, милиарным розсівом в тканинах. Також може зустрічатися туберкульоз лімфовузлів, мезаденит і менінгіт. Діагностика нескладна, так як використовується мікроскопічний і бактеріологічний методи пошуку мікроорганізму. Лікування вимагає особливого догляду і харчування, тривалого прийому туберкулостатичних препаратів і постійного контролю лікування.

    Туберкульоз у дітей

    Туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка широко поширена серед дорослих і дітей, що протікає з утворенням специфічних вогнищ запалення, туберкульозних гранульом. За останні роки захворюваність почастішала серед дітей молодшого віку і підлітків, що відображає тривожну епідемічну ситуацію в усьому світі. Раннє виявлення і профілактика важкої інфекції стали першочерговим завданням для спільної роботи педіатрів та фтизіатрів.

    Туберкульоз легень у дітей – це актуальна проблема, з якою борються у всьому світі

    Причини

    Паличка Коха – це туберкульозна мікобактерія, яка володіє стійкістю до зовнішніх чинників. Її життєздатність зберігається при дії кислот і лугів, заморожування, висушування, дії багатьох антибактеріальних препаратів. Паличка туберкульозу має унікальну здатність перетворюватися в L-форму, яка пристосовується до будь-яких умов.

    Для людини небезпечні два види туберкульозної палички: бичачий і людський тип.

    Паличка Коха потрапляє в організм дитини найчастіше повітряно-крапельним шляхом, але можливі плацентарний, інтранатальний, харчової і контактний шлях зараження. Спочатку відбувається утворення первинного осередку на тому місці, де відбулося впровадження збудника в організмі. При сприятливих умовах мікобактерія починає активно розмножуватися, утворюючи туберкульозні горбки в тканинах. Надалі вогнища ураження здатні кальцинироваться, трансформуватися в фіброзну тканину або розсмоктуватися. При повторному контакті із збудником туберкульозу нерідко виникає загострення хвороби з подальшим прогресуванням і дисемінацією в інші органи.

    До групи ризику відносяться:

    • діти віком до 2-3 років;
    • діти з ослабленим імунітетом;
    • мають неповноцінне харчування;
    • діти, які не отримали в період новонародженості вакцину БЦЖ;
    • особи, які мають в анамнезі цукровий діабет та інші хронічні хвороби з частими загостреннями;
    • ВІЛ-інфіковані;
    • діти, які проживають в асоціальних сім’ях, де вони можуть контактувати з людьми, хворими на туберкульоз легень;
    • епідемічні спалахи в дошкільних закладах, інтернатах і школах;
    • ті, хто заразився в лікарнях і поліклініках.

    Симптоми туберкульозу

    Існує кілька клінічних періодів перебігу туберкульозної інфекції.

    • Початкова фаза – це безсимптомний період, який триває від 1 до 3 місяців з моменту зараження дитини на туберкульоз. На цьому етапі хвороби виділяють відсутність специфічних симптомів, але при проведенні проби Манту виявляється віраж. З’являються перші ознаки – позитивна реакція на туберкулінову пробу, що є обов’язковою умовою для консультації і спостереження фтизіатра один повний рік.
    • Туберкульозна інтоксикація – це одна з форм туберкульозу, яка розвивається у зв’язку з утворенням локального запального процесу, який можна виявити тільки за допомогою інструментальних методів дослідження – рентгенографії та комп’ютерної томографії. Клінічні симптоми даної форми неспецифічні: діти стають млявими, відмовляються від прийому їжі, вага знижується, з’являється головний біль, сонливість, дратівливість, часті простудні захворювання. Специфічною ознакою є субфебрильна температура протягом довгого часу, яка періодично змінюється високими піками на температурної кривої до 39 °С, такий стан супроводжується підвищеним потовиділенням в нічний час доби. При ретельному огляді пацієнта лікар може помітити невелике збільшення периферичних лімфовузлів.
    • Первинний туберкульозний комплекс характеризується запальним процесом, лимфангитом, лімфаденітом. Даний симптоматичний комплекс найчастіше поширюється у легеневої тканини і кишечнику, рідше може розташовуватися в шкірних покривах, мозкових та слизових оболонках, в мигдалинах та інших тканинах. Первинний туберкульозний комплекс клінічно проявляється різким погіршенням загального стану дитини, може маскуватися під грип і пневмонію, з’являються виражена інтоксикація, сильний кашель і задишка.
    • Туберкульозний бронхоаденіт — це поразка паличкою Коха внутрішньогрудних лімфовузлів, характеризується зміною кореня легенів і середостіння. Крім лихоманки та інтоксикації, у дитини з’являється виражена біль на спині між лопаток, сильний коклюшеподобний кашель, під шкірою в області грудей і шиї спостерігається вираженість венозної мережі. Ускладненнями даної форми туберкульозу у дітей можуть бути емфізема або множинні ателектази.

    симптомы

    Перші симптоми туберкульозу неспецифічні, саме тому потрібно вчасно обстежити дитину для встановлення точного діагнозу

    Діагностика

    У своєчасній діагностиці у дітей є деякі труднощі, так як є безліч клінічних «масок» хвороби, тому при підозрі дитина направляється до дитячого фтизіатра.

    Для масового виявлення туберкульозу у дітей використовують пробу Манту, а пізніше з 16 років щорічно виконується флюорографія з профілактичною метою. Для пацієнтів з підозрою на ранній туберкульоз проводиться специфічний метод – Діаскін-тест, проба Коха або Пірке.

    До стандартних методів обстеження відносять:

  • загальний аналіз крові – незначна анемія, підвищення кількості лейкоцитів та збільшення ШОЕ;
  • загальний аналіз сечі – незначне підвищення кетонових тіл і білка з-за вираженої інтоксикації, лейкоцитоз.
  • В протитуберкульозному диспансері здійснюється ретельний збір анамнезу, огляд батьків, виявлення можливих шляхів зараження і джерел інфекції, оцінюється динаміка туберкулінових проб, а також проводяться специфічні лабораторні та інструментальні методи дослідження.

    • Бронхоскопія є специфічним методом дослідження, так як здатна оцінити деформацію тканин трахеї і бронхів, виявити ознаки туберкульозного бронхіту і збільшені лімфатичні вузли, а також отримати змиви.
    • Рентгенографія та комп’ютерна томографія органів грудної клітки візуалізує туберкульозні зміни в легеневій тканині, а також наявність збільшених внутрішньогрудних лімфовузлів.
    • Мікроскопічне і біологічне дослідження харкотиння, промивних бронхіальних вод, плевральної рідини, випорожнень, спинномозкової рідини дозволяє виявити з допомогою бактеріологічного методу наявність мікобактерії туберкульозу, клітинний склад матеріалу.

    диагностика

    Діагностика туберкульозу у дітей починається з раннього віку, коли проводять вакцинацію БЦЖ

    Диференціальна діагностика

    Початковий період туберкульозу має стерту клінічну картину, саме тому досвідчений лікар повинен вміти проводити диференційну діагностику хвороби.

    Коклюш – це дитяче інфекційне захворювання, яке характеризується нападоподібний, спастичним кашлем зі слизом і вираженою інтоксикацією. При ранньому туберкульозі може спостерігатися подібна клінічна картина, але з відсутністю прозорої слизової мокроти.

    Епідемічний паротит проявляється ураженням слинних залоз. Захворювання характеризується збільшенням привушної залози. Цей симптом можна сплутати з збільшенням лімфовузлів при туберкульозі.

    Краснуха має схожу симптоматику. Спостерігаються лихоманка, інтоксикація, що також характерно для туберкульозу, але потім з’являється висип.

    Кір протікає з грипоподібним синдромом, що утруднює постановку діагнозу на початку даної хвороби. Лише в період появи особливих висипань можна виявити справжнє захворювання.

    Дифтерія характеризується поступово наростаючою клінічною картиною, з’являється біль у горлі і підвищення температури тіла, а трохи пізніше приєднується «гавкаючий» кашель.

    Лікування

    Принципи протитуберкульозної терапії у дітей полягає в наступному:

    • дитина повинна перебувати в спеціалізованому протитуберкульозному закладі;
    • суворе дотримання режиму відпочинку, харчування і неспання;
    • висококалорійне збалансоване харчування;
    • застосування немедикаментозних методів лікування;
    • лікарська терапія включає комбінації хіміотерапевтичних препаратів;
    • тривалість терапії – від 3 місяців;
    • постійний діагностичний контроль під час терапії та в період реабілітації;
    • застосування підтримуючої терапії після лікування.

    Прогноз

    Після проведеного лікування може спостерігатися значне поліпшення і навіть повне одужання. Але не варто забувати про те, що туберкульоз легень має здатність давати рецидиви. Саме тому постійний контроль і спостереження лікаря потрібно протягом тривалого часу.

    У запущених випадках поліпшення стану може не спостерігатися навіть при інтенсивної терапії. Важкий прогноз найчастіше спостерігається у дітей раннього віку.

    Профілактика

    • В період новонародженості вперше починають проводити специфічну профілактику туберкульозу за допомогою вакцини БЦЖ.
    • До неспецифічних методів належать раціональне і збалансоване харчування, хороші санітарно-гігієнічні умови, фізично активний відпочинок, загартовування дитини.
    • Систематична туберкулінодіагностика, яка проводиться безкоштовно в медичних установах в дитячих садах і школах з метою виявлення туберкульозу.

    Батькам варто негайно звернутися до фахівця при виявленні перших ознак захворювання у дитини.

    Читайте далі: внутрішньочерепний тиск у новонароджених