Як вчинити, якщо дитина проковтнула монету

1962

Зміст:

  • Як визначити, що дитина проковтнула монету
  • Що робити, якщо проковтну монетка
  • Що погіршить ситуацію і викличе непередбачувані наслідки
  • Через скільки вийде сторонній предмет
  • Небезпека ковтання монети
  • Якщо дитина проковтнула монету, не поспішайте зневірятися. Розвиток подій може бути різним. До цієї ситуації слід підійти якомога спокійніше, визначити ступінь небезпеки, прийняти необхідні заходи.

    Як визначити, що дитина проковтнула монету

    Малюків не можна ні на хвилину залишати без нагляду, але це не завжди вдається. Вони допитливі, намагаються дістати навіть заховані від них предмети і обов’язково тягнуть їх до рота. Це небезпечно з точки зору гігієни, але ще страшніше ймовірність, що якась дрібниця буде проковтнута. Часто ця ситуація зовні ніяк не проявляється, поведінка дитини не змінюється, але мама раптом помічає зникнення однієї з монет.

    Наскільки небезпечно, якщо дитина проковтнула монету, може сказати тільки лікар

    Якщо дрібниця проскочила відразу в шлунок, є час на прийняття рішення, щоб зрозуміти, чи чекати неприємних наслідків. Терміново необхідно діяти, якщо сторонній предмет потрапив в гортань або застряг в стравоході. Визначити, що це сталося, можна по наступній реакції:

    • Підвищене занепокоєння. Малюк плаче без причини, стає нервовим, роздратованим.
    • Кашель. З’являється задишка, монета тисне на дихальні шляхи, викликає першіння і бажання її видихнути.
    • Сильне слиновиділення. Дитина постійно гикає, відмовляється від їжі. Може проявитися безпричинна блювота.
    • Біль в животі. З’являються скарги на посилюється дискомфорт у черевній порожнині, неприємні відчуття в грудній клітці.
    • Кров у калі. Однорічна дитина не розповість про свої проблеми, але про них сигналізує стан стільця. Поява у випорожненнях червоних вкраплень є підозрілим симптомом і свідчить про внутрішніх пошкодженнях.

    Небезпека залежить від розмірів потрапив в організм предмета, місця його знаходження, віку малюка. Навіть невелика копійка здатна подряпати стінки стравоходу, викликати кровотечу. Слід звертати увагу на будь-які симптоми, своєчасно приймати заходи.

    Що робити, якщо проковтну монетка

    Дії батьків залежать від реакції малюка. До лікаря звертатися доведеться в будь-якому випадку, але якщо з’явилися ознаки ядухи, потрібно це робити якомога швидше. Загляньте в рот, раптом монета застрягла на поверхні, і її легко дістати пінцетом. Викликавши швидку, покладіть дитину на коліна або передпліччя обличчям вниз, злегка похлопывайте по спинці. Якщо дитина синіє або втрачає свідомість, а швидка допомога ще в дорозі можна міцно схопити дитину за ноги і перевернути вниз головою, в такому випадку монета може випасти. Пам’ятайте, що трясти дитини при цьому не можна!

    При заковтуванні великих речей може знадобитися операція, дрібниця або рубль проскакують легше, найчастіше видаляються з організму з калом. Точно визначити, де монета знаходиться, допоможе рентген або ендоскопічне дослідження, в залежності від результатів призначається лікування.

    Якщо небезпечних симптомів немає, дитина відносно спокійний, до звернення в лікарню можна спробувати полегшити його стан і подивитися на подальший розвиток ситуації:

    • Заспокойте дитину. Постарайтеся відвернути його, якщо він вже достатньо дорослий, поясніть, що нічого страшного немає, поговоріть на сторонні теми.
    • Стимулюйте травлення. Запропонуйте йому фрукти, овочі. Їжа повинна містити багато клітковини, добре підійдуть каші, висівки. Спробуйте дати вазелінове масло, чорнослив.

    Постійно слідкуйте за станом малюка, перевіряйте горщик. Але похід до лікарні у будь-якому разі не відкладайте. Всі дії виконуйте тільки під контролем лікаря.

    Що погіршить ситуацію і викличе непередбачувані наслідки

    Зрозуміло бажання батьків якнайшвидше допомогти. Але деякі здаються природними втручання не здатні поліпшити ситуацію, а привести до протилежних результатів. Поки неясно, де знаходиться монета, не можна занадто активно стимулювати роботу шлунка і перевантажувати його. Це може викликати непрохідність і загрожує внутрішніми ушкодженнями.

    что делатьНе потрібно робити чищення шлунка, дочекайтеся природного виходу чужорідного тіла

    Не намагайтеся витрусити чужорідний предмет. Не потрібно вибивати його або проштовхувати, даючи тверду їжу. Такі дії не ефективні і викликають лише погіршення, особливо, якщо монета ще знаходиться в гортані.

    Заборонено використовувати в цій ситуації проносні препарати, ставити клізму, прискорюючи процес дефекації. Все має відбуватися природно, не поспішаючи, з мінімальним впливом на м’язи і стінки стравоходу.

    Через скільки вийде сторонній предмет

    Однозначної відповіді отримати неможливо. Все залежить від індивідуальних особливостей, інтенсивності роботи кишечника, заповнення шлунка. Стежити за стільцем потрібно постійно, випасти монета може в той же день, але іноді процес затягується на кілька тижнів. При нормальному самопочутті допустимо почекати до двох діб, після чого йти на обстеження. На рентгені видно, де вона знаходиться. Якщо вона потрапила в кишечник, то вийде в найближчі дні.

    Лікар дасть рекомендації по харчуванню, скаже, коли прийти на повторне обстеження, якщо вона не знайдена. Тим часом доведеться проводити постійне вивчення калу. Для цього можна застелити горщик целофановим пакетом і кожен раз розглядати вміст дитячих випорожнень, поки не виявиться шуканий предмет. Якщо цього не сталося, доведеться знову відвідувати лікаря.

    Небезпека ковтання монети

    Навіть дорослі діти ковтають сторонні предмети, неприємності чекають у будь-якому віці. В залежності від того, де вони опинилися, виникає різна небезпеку:

    • Дихальні шляхи. Якщо монета потрапила в них, найбільш серйозна ситуація, проявляється відразу після попадання предмета і вимагає негайного втручання.
    • Горло. В ньому затримуються лише великі предмети, викликаючи неприємні відчуття.
    • Стравохід. Навіть дрібна річ, прилипнувши до стінок, швидко викликає негативну реакцію, провокує набряки, некроз, пролежні.
    • Шлунок. Тут монета може затриматися надовго, не викликаючи патологій. Небезпека таїться в оксидах, що утворюються в металі під впливом кислот, здатних призвести до гастриту або виразки.
    • Кишечник. Найчастіше тут весь вміст проскакує швидко, практично гарантовано виводиться, якщо не затримується у вигинах.

    Визначити, наскільки ситуація серйозна, може тільки фахівець, батьки в змозі спостерігати за поведінкою дитини і надати першу допомогу.

    Якщо монета не відрізняється великими розмірами, не містить гострих граней і не заважає диханню, вона не завдасть особливої шкоди здоров’ю. Батькам слід тримати дрібні предмети на відстані від малюків, а хлопцям постарше пояснювати можливі неприємності, пов’язані з їх потраплянням в організм.

    Читайте також: дитина проковтнула батарейку