Як забути колишнього: прості способи для складної ситуації

1241

Зміст:

  • Змініть «полярність» спогадів
  • Виходьте в світ
  • Для драми завжди є місце
  • Замітає сліди
  • Займіть вільний час
  • Що заборонено після розставання з коханим: поради психолога
  • Відпустити і забути — метод, який оцінили багато, що пройшли розставання з коханим. Та оцінили його негативно: неможливо позбутися від почуттів по клацанню пальців. Але є інші, по-справжньому ефективні способи.

    Змініть «полярність» спогадів

    Для цього не потрібно докладати особливих зусиль. Просто скористайтеся природними можливостями мозку, який згадує яку-небудь подію лише одного разу. А вдруге він згадує не подія, а перша згадка про нього. В третій раз — друге «нашарування» пам’яті, і так далі. Через деякий час, під вагою багатьох таких шарів, це подія придбає для вас особливе значення.

    Щоб забути колишнього, потрібно перестати романтизувати відносини з ним

    Саме за цим принципом формується туга по людині, яку любиш. Нескінченно згадуючи його романтичні вчинки, ми серйозно перебільшуємо їх значимість, і в підсумку зводимо чоловіка на п’єдестал, на якому він може залишитися на багато років.

    Тому потрібно згадувати тільки негативні моменти. Навіть якщо вони полягали в тому, що у колишнього хлопця була незнищенна звичка стукати ложкою по чашці, розмішуючи цукор у чаї. «Нашарування» в пам’яті зовсім скоро перетворять це спогад в роздратування: як ви взагалі могли терпіти цю людину поруч.

    Виходьте в світ

    У фільмах і серіалах покинута жінка часто постає перед нами в піжамі, яка сидить на дивані в оточенні носових хусток і порожніх упаковок з-під морозива. Як забути колишнього з допомогою солодощів і добровільного домашнього арешту? Аж ніяк.

    Замість того, щоб повторювати дії кіно-героїнь, змушуйте себе виходити за покупками, не відмовляйтеся від запрошень друзів, користуйтеся кожною нагодою відвідати нові місця, познайомитися з новими людьми.

    Візьміть за правило не говорити про колишнього поза домом. Це ваш час для відпочинку, а не для смутку.

    Свіжі враження допоможуть знизити концентрацію спогадів і навчать сприймати чоловіка або бойфренда як частину свого минулого. І нехай воно було прекрасним, жахливим або ще якимось, але у вас більше не буде бажання залишатися в ньому.

    Для драми завжди є місце

    Принаймні, у вашій уяві. Ви не раз, і навіть не один десяток разів представляли ваше весілля, народження дітей і щасливу старість, убеленную сивиною. Але це було раніше, коли ви були разом.

    бывшего парняДобровільне ув’язнення не допоможе забути колишнього хлопця

    А тепер уявіть, що, якби ви разом, все склалося б не так райдужно. Наприклад, будучи вагітною вашим первістком, ви дізналися б про зраду чоловіка. Або в його житті звідкись з’являється його перша любов, і чоловік починає думати, що, розлучившись з нею, він зробив найбільшу помилку. І, продовжуючи жити з вами, він мріє про Неї….

    Таких сценаріїв можна придумати безліч — все залежить від вашої уяви і ступеня образи на чоловіка, на якого ви покладали надії.

    Така штучна драматизація допоможе перестати жити минулим і продовжувати будувати ілюзії, які виконують функцію якоря, який утримує вас в «спорожнілій гавані».

    Замітає сліди

    Сліди його присутності у вашому житті, звичайно. Це випадково забуті в комоді шкарпетки, його зубна щітка, яку ви пристосували для чищення всяких дрібниць, і навіть статус у соцмережі, за допомогою якого ви оголосили всьому світу про вашу любов.

    Найскладніше буде з фотографіями, на яких зображені разом. Якщо рука не піднімається назавжди видалити їх з телефону або комп’ютера — видаліть після того, як відправите близькій подрузі і попросіть її зберегти фото на майбутнє. Це застрахує вас від випадкових нагадувань про стосунки з цим чоловіком і допоможе перестати про неї думати.

    Займіть вільний час

    Вільного часу у вас з’явиться більше, ніж звичайно, і воно не найкращим чином вплине на ваш моральний стан. Ви постійно будете ловити себе на думці про те, що якби ваш чоловік або бойфренд був зараз з вами, то ви б не сиділи, втупившись у стіну, а готували разом сніданок, переписувалися в соцмережі або займалися іншими спільними справами.

    Колишню любов просто так не забути — для цього потрібно докласти зусилля. Згадайте, чим ви цікавилися до зустрічі з цим чоловіком і поверніть це захоплення в своє життя. Відновіть стосунки з друзями, колегами і родичами, яких відсунули на задній план, з-за вашого роману.

    Після розставання з коханим чоловіком вільний час — ваш ворог.

    А ще краще — присвятіть вільний час самій собі. Займіться вивченням іноземної мови або підвищенням кваліфікації: це в майбутньому принесе користь вашій кар’єрі. Запишіться на фітнес або почніть бігати вранці — це допоможе привести в тонус м’язи і позбавить від надмірного емоційного напруження.

    Що заборонено після розставання з коханим: поради психолога

    Скористатися такими порадами недостатньо. Потрібно ще виключити ряд помилок, типових для тільки що расставшихся пар. Вони заважають як забути колишнього чоловіка або бойфренда, так і приводять психіку в критичний стан:

    • Спиртні напої. Алкоголь — найсильніший нейродепрессант, який пригнічує ряд нервових функцій. І він дійсно може полегшити душевні страждання за рахунок того, що тимчасово перериває контакти між нейронами в головному мозку. Але це не лікування, а відстрочка. Якщо ви збираєтеся вдатися до допомоги алкоголю, пам’ятайте: це можна порівняти з компресами на живіт при апендициті, які полегшують біль замість операції, яка рятує життя.
    • Новий роман. Використовувати іншого чоловіка в якості пластиру для душевних ран щонайменше неетично. Крім того, розлука з коханим — не та ситуація, при якій «клин клином вибивають». Новий роман на тлі почуттів, що залишилися на колишньому — це гарантований провал. Замість того, щоб вилікувати рани, ви їх разбередите ще сильніше, і при цьому залишитеся з глибоким почуттям провини перед людиною, якого просто використали у своїх цілях.
    • Помста. Помститися колишньому, який вас кинув або зрадив — перше, що приходить в голову після того, як перша і найбільш гостра біль вщух. Ви вчините мудро, якщо спрямуєте це бажання в конструктивне русло: схуднете, займетеся кар’єрою, станете по-справжньому щасливою. Але якщо ви вирішите переслідувати колишнього, псувати йому репутацію або робити щось подібне, то залишитеся біля розбитого корита. Рано чи пізно прийде усвідомлення власної моральної неохайності, жалю про марно витрачений час і нерви, і починати відновлення доведеться з нуля.

    Майте на увазі, що надія на повернення колишнього завжди приходить на зміну розпачу. Вона особливо сильна, якщо розставання було обопільним рішенням, і ви «відпустили» коханого під тиском якихось обставин. І в якийсь момент після розставання приходить віра, що все можна повернути, оскільки вам здається, що у нього залишилися до вас почуття.

    Як правило, це ілюзія, яка підживлюється тугою за коханому, вимушеним самотністю і відчуттям того, що тільки цей чоловік міг зробити вас щасливою. Якщо відновлення вашої пари не відбулося через 2-3 тижні після розставання — ймовірність того, що одного разу це станеться, близька до нуля.

    Чим більше пройшло часу після розриву, тим вище шанси на те, що він до вас повернеться лише з однієї причини: він просто не зміг знайти собі пару.

    Поради психолога покликані допомогти вийти з відносин максимально гідним і безболісним чином. Але все залежить від вас — від того, наскільки ви готові скористатися рекомендаціями і змінити своє життя на краще.

    Читайте в наступній статті: як зрозуміти що любиш