Які права та пільги мають вагітні на роботі по ТК?

456

Зміст:

  • Права вагітних жінок на роботі
  • Пільги для жінок в положенні
  • Закон стоїть на захисті майбутніх мам. За трудовим кодексом керівник підприємства не може відмовити у влаштуванні на роботу, ні звільнити, ні надавати посаду з випробувальним терміном. Але недобросовісні начальники часто користуються юридичною безграмотністю жінок. Щоб цього уникнути, важливо знати, які пільги передбачені для жінок в положенні.

    Права вагітних жінок на роботі

    У ТК РФ, зокрема, у статтях 64 і 70 чітко розписані можливості керівника підприємства і жінки в положенні.

    Права вагітних жінок на роботі повинна знати кожна майбутня мама

    Так, забороняється:

    • відмовити у працевлаштуванні через очікування малюка;
    • пропонувати кандидатці на посаду випробувальний термін;
    • звільняти за бажанням начальника, навіть по статті 81 ТК РФ, якщо дама порушила розпорядок або прогуляла роботу.

    Не взяти на посаду майбутню матусю можуть, тільки якщо її освіта чи кваліфікація не співвідносяться з вакансією. Наприклад, учитель історії не зможе претендувати на посаду інженера автозаводу, але в школу при наявності вільної ставки повинні взяти.

    Важливо, що в обов’язки вагітних не входить повідомлення майбутньому або поточному керівництву про своє становище.

    Зробити це можна за особистою ініціативою – для того, щоб скористатися пільговими можливостями. В цьому випадку майбутній мамі потрібно пред’явити відповідну медичну довідку.

    Якщо роботодавець намагається ухилитися від працевлаштування жінки в положенні, їй необхідно вимагати письмову мотивовану відмову. З цим документом можна звернутися в трудинспекцию або в суд, щоб довести упереджене ставлення. У ці ж організації слід звертатися тим, кого намагаються звільнити під надуманими приводами.

    Пільги для жінок в положенні

    Працює дама в положенні може розраховувати на певні привілеї. Наприклад, переведення на іншу посаду. При неможливості виконання своїх обов’язків жінці в положенні повинні запропонувати варіанти з полегшеними умовами праці. Прохання про це може виходити і від неї самої.

    Для цього потрібно скласти заяву, приклавши до нього висновок гінеколога, в якому зазначено, яку роботу у зв’язку з вагітністю вона виконувати не може. За законом їй можуть запропонувати нижчу вакансію, що не відповідає кваліфікації, а середній заробіток повинен бути збережений.

    Є в майбутньої мами і інші привілеї:

    • перехід на неповний трудовий день. Кількість годин, які буде працювати вагітна, встановлює керівник, і платять майбутній мамі за те, що вона реально відпрацювала;
    • додаткові перерви. На них майбутня мама має право навіть без переходу на неповний трудовий день. Наприклад, їй потрібен час на відвідування лікаря. Якщо жінка надасть довідку про вагітність, їй не можуть заборонити відвідування консультації в робочий час і зобов’язані при цьому повністю зберегти зарплату;
    • звільнення від праці у вихідні та свята. Майбутню маму не можуть викликати на роботу в нічну зміну або понаднормово, пропонувати вахту або відрядження.

    Також жінці, яка виношує немовляти, покладений щорічний трудовий відпустку авансом перед декретом або після нього, незалежно від того, скільки часу вона відпрацювала в організації.

    Жінка має право піти в оплачувану відпустку по вагітності та пологах. В залежності від обставин, стану здоров’я та екології він може тривати від 140 до 194 днів. Але при бажанні жінка може працювати до пологів і оформити тільки післяпологову частину відпустки. А потім піти у відпустку по догляду до трьох років або за родинним рішенням оформити його на будь-якого працюючого родича.

    Також цікаво почитати: стіл номер 9 при вагітності