Як застосовувати чистотіл для видалення папілом

1739

Зміст:

  • Звідки беруться папіломи
  • Цілющі властивості соку чистотілу
  • Чистотіл для видалення бородавок і папілом
  • Видалення шкірних новоутворень соком свіжих стебел чистотілу
  • Настоянка чистотілу спиртова
  • Масло чистотілу
  • Аптечні засоби з чистотілом
  • Протипоказання
  • Папіломи – новоутворення, мають інфекційну природу. Виступають над шкірою коричневі папіломи – косметичний дефект, і прагнення позбутися від них як можна швидше легко зрозуміти. У сучасній дерматокосметології існує кілька методик видалення новоутворень, проте не меншою популярністю користуються і народні способи лікування. Незважаючи на неоднозначне ставлення лікарів, чистотіл для видалення папілом продовжує застосовуватися повсюдно і вважається найбільш дієвим засобом для вирішення цієї проблеми.

    Звідки беруться папіломи

    Папіломи – це об’ємні новоутворення на шкірі, коричневі або тілесного кольору, поява яких обумовлена наявністю папіломавірусу в організмі. Вірусами цієї групи інфіковані понад 80% населення, однак шкірні прояви його виникають при ослабленому імунітеті: після перенесених захворювань, під час вагітності, в літньому та дитячому віці.

    Чистотіл для видалення папілом використовують у свіжому вигляді або у складі лікарських засобів

    Більшість типів папіломавірусу мають доброякісний характер, але є різновиди, що мають онкогенне активність різного ступеня агресивності. Такі віруси викликають розвиток новоутворень, що мають схильність до озлокачествлению, особливо при їх травмуванні. Тому перед тим, як приступати до видалення папілом, необхідно обстежитися і вислухати думку лікарів щодо безпеки застосування народних методів.

    Цілющі властивості соку чистотілу

    Чистотіл – багаторічна трав’яниста рослина родини макових, що цвіте жовтими квітками, поширена переважно в середній смузі і на півдні нашої країни. Всі складові рослини в різній мірі отруйні. У косметичних і медичних цілях використовується переважно сік листя чистотілу – їдка рідина жовто-зеленого кольору.

    Противірусний ефект соку чистотілу обумовлений високим вмістом у ньому активних речовин, таких як:

    • алкалоїди: хелідонін, хелеритрин, протопин, гомохелидонин;
    • органічні кислоти: бурштинова, яблучна, лимонна;
    • флавоноїди;
    • каротиноїди.

    Крім того, в зеленій масі чистотілу містяться гіркоти, смоли, олії, а також аскорбінова кислота.

    Чистотіл для видалення бородавок і папілом

    У народному траволечении для видалення шкірних новоутворень чистотіл використовується саме завдяки своїм токсичним властивостям. Високий вміст алкалоїдів і кислот забезпечують соку рослини противірусну активність. Так як папіломавірус – системне захворювання, чистотіл застосовується як місцево, так і всередину у складі настоянок та відварів.

    эффект чистотелаПротивірусний ефект чистотілу обумовлена вхідними в його склад алколоїди

    Чистотіл – отруйна рослина, тому застосовувати його можна лише після консультації і рекомендації дозування з лікарем.

    Для лікування шкірних новоутворень використовують як сік свіжих стебел і листя, так і аптечні засоби, до складу яких у чітко вивіреному кількості включений екстракт чистотілу.

    Видалення шкірних новоутворень соком свіжих стебел чистотілу

    Один з найбільш відомих в народному цілительстві способів позбавлення від шкірних наростів передбачає нанесення на них соку щойно зібраного чистотілу, не піддавався жодній обробці. Приготування соку в цьому випадку не потрібно, він наноситься на новоутворення прямо зі зрізу стебла рослини.

    Порядок дій:

  • Шкіру навколо папілом необхідно очистити, області навколо новоутворень змастити жирним кремом, щоб їдкий сік не викликав хімічний опік.
  • Сік зі свіжого зрізу стебла чистотілу слід обережно нанести на новоутворення, уникаючи шкіри навколо них. Процедуру потрібно проводити двічі на день щодня.
  • Для посилення ефекту у підстави папілому можна туго перев’язати ниткою. По мірі зменшення ніжки папіломи нитку потрібно затягувати сильніше.
  • Після того, як папілома відпаде, на її місці утворюється лунка, яку потрібно продовжувати двічі на день змащувати соком не менше 3-4 доби.
  • Як правило, лікування утворень свіжим соком рослини займає від 1 до 2 тижнів.

    Настоянка чистотілу спиртова

    У зимовий час знайти свіжий чистотіл неможливо, тому лікування папілом в холодну пору року можна продовжувати його спиртовою настоянкою. Для її виготовлення влітку необхідно запастися сировиною – свіжими листям рослини, збирати які краще під час або після цвітіння.

    экстрактСпиртовий екстракт чистотілу дозволяє проводити процедури круглий рік

    Порядок приготування засоби:

  • Для виготовлення ліків подрібнити листя рослини – робити це необхідно в рукавичках, щоб не отримати опік шкіри рук.
  • Подрібнену зелену масу укласти в скляну ємність і залити медичним спиртом.
  • Настоянку помістити в темне прохолодне місце на 20-25 днів.
  • Спиртовий екстракт чистотілу наносять на проблемну область 3-4 рази в день до їх зникнення.

    Масло чистотілу

    Для приготування цілющого масла свіжозібраними листям рослини наповнюють скляну банку, а потім заливають оливковою олією так, щоб воно захищало зелену масу на півсантиметра. Заготівлю зберігають у прохолодному місці 2 тижні, щоденно перемішуючи. Готове масло наносять на область папілом під компрес на ніч, курсом 1-2 тижні до їх зникнення.

    Аптечні засоби з чистотілом

    Альтернативою свіжому соку отруйного лікарського рослини є готові лікарські препарати, основним компонентом яких є витяжка чистотілу. Перевагою аптечних засобів є точне дозування діючої речовини і відсутність необхідності спеціально готувати його перед застосуванням. На фармацевтичному ринку найбільш популярними препаратами з екстрактом лікарської рослини можна вважати:

    • Бальзам «Гірський чистотіл» – засіб, до складу якого, крім чистотілу, входять шоломниця байкальська, тирлич і череда;
    • Мазь на основі чистотілу, в складі якої також присутні ефірні масла.

    Окремо варто сказати про засобі під назвою «Суперчистотел». Незважаючи на його найменування, витяжки лікарської рослини в ньому немає, а лікувальний ефект грунтується на дії вхідних у його склад лугів.

    Протипоказання

    Як і будь-лікарсько засіб, використовувати чистотіл для лікування шкірних утворень слід з обережністю, враховуючи думку лікарів. Безконтрольне застосування засобу, а також самолікування не тільки не принесе бажаного результату, але і може завдати серйозної шкоди здоров’ю.

    настойкаНастоянка чистотілу повинна застосовуватися курсами тривалістю 1-2 тижні

    Перед початком лікування слід переконатися, що шкірне освіта є саме папіломою, а не іншою патологією. Також необхідно дослідити новоутворення на предмет його можливої злоякісності.

    Протипоказаннями до застосування чистотілу вважаються:

    • дитячий вік до 16 років,
    • вагітність і лактація,
    • індивідуальна непереносимість,
    • бронхіальна астма,
    • неврологічні захворювання.

    Засіб на основі витяжки отруйної рослини не можна наносити на ушкоджену, роздратовану шкіру.

    На думку медиків відносне лікування папілом чистотілом залишається неоднозначним. Одні фахівці допускають застосування народного кошти, інші пропонують відмовитися від нього на користь сучасних методів видалення новоутворень, таких як кріо — або лазерна коагуляція. Тим не менш, згідно з численних позитивних відгуків та рекомендацій, можна вважати, що при грамотному застосуванні чистотіл є досить ефективним методом позбавлення від небажаних шкірних утворень.

    Читайте також: причини і лікування папілом у дитини