Порада дня: не відходили непомітно, завжди попереджайте дитину про це

1332

У ніжному віці діти не любить розлучатися з батьками. І якщо тата вони відносно спокійно відпускають на роботу, кожна спроба мами відлучитися викликає сльози. Тому батьки іноді застосовують такий маневр – зникають непомітно, поки малюка чимось захоплюють бабусі, дідусі, няні, вихователі в дитячому саду.

«Непомітно втекла, поки дитина не плаче», – видихає за порогом схвильована матуся. А чи знає вона, яка буря почнеться в душі малюка, коли він зрозуміє, що мама раптово зникла?..

Психолог Катерина Кес спеціально приурочила розмова на цю тему до початку вересня, коли багато малюки проходять адаптацію в дитячому садку. Проте підкреслила, що це стосується не тільки дитсадка, а будь-яких ситуацій, коли батькам потрібно на час піти і залишити дитину з іншими людьми.

Для дитини найбільший страх — це втратити маму! Навіть якщо 10 добрих людей будуть заспокоювати малюка і пропонувати йому солодощі та іграшки, він буде в розпачі, – розповідає психолог про те, як почуватиметься дитина, якому мама не помахала перед відходом і не поцілувала в носик, щічку або в маківку.

Завжди прощайтеся з дитиною і попереджайте, що йдете, – розповідає психолог. – Якщо піти непомітно, у дитини виникає відчуття, що мама може в будь-який момент раптово зникнути, не попередивши його. Виходить, що маму він може в будь-який момент втратити! Тому потрібно завжди за нею стежити! І малюк буквально «приліплюється» до мами і психологічно і фізично на довгі місяці, боячись втратити її з виду.

У багатьох випадках садок доводиться відкласти як мінімум на півроку, тому що дитина впадає в істерику при найменшій згадці про нього, не кажучи вже про те, щоб туди йти.

Схвильовані матусі в Мережі поцікавилися: «Якщо один раз так зробила, то вже все? Не повернеш довіру?» Психолог Катерина Кес поспішила заспокоїти:

Повернеш, звичайно. Треба запевнити дитину, що ви більше ніколи не будете зникати.

А у вас були випадки, коли йшли непомітно, не прощаючись з дитиною?

Читайте також:

Всі фото: Depositphotos