Як зробити бовтанку від прищів в домашніх умовах

2690

Зміст:

  • Що входить в склад?
  • Коли використовувати
  • Як зробити в домашніх умовах
  • Бовтанка в аптеках
  • Застосування бовтанки
  • Побічні ефекти
  • Запальні захворювання шкіри обличчя часто проявляються у вигляді прищів. Це призводить до психологічного дискомфорту і може стати причиною розвитку гнійних ускладнень. Для лікування використовують різні лікарські засоби і косметологічні процедури.Популярним методом боротьби з висипаннями є бовтанка від прищів. Її можна купити в аптеці або приготувати вдома. Засіб має високу ефективність і простий склад.

    Що входить в склад?

    Бовтанка від прищів: як зробити і застосовувати

    Бовтанка від прищів включає в себе прості компоненти. Часто туди додають левоміцетин. Це антибактеріальний засіб, знищує бактерії на шкірі та в її глибині. Це дозволяє використовувати левоміцетин для боротьби з прищами і комедонами на шкірному покриві, не побоюючись побічних ефектів від ліків.

    Бовтанки готують з саліцилової кислотою. Вона активно використовується в косметології, так як має ряд позитивних ефектів:

    • гальмує запальну реакцію;
    • призводить до очищення пір, закритих шкірним салом і омертвілими клітинами;
    • знижує вираженість больових відчуттів;
    • очищає шкіру від ороговілих клітин епідермісу;
    • нормалізує кровотік в підшкірній клітковині;
    • знижує кількість шкірного жиру.

    Склади щебетух може відрізнятися. Деякі лікарі радять додавати туди інші антибактеріальні препарати або кислоти.

    Рецепт бовтанки дозволяє комплексно впливати на шкіру, нормалізує виділення шкірного жиру, зменшуючи кількість відмерлих клітин і очищаючи пори. Додавання левоміцетину забезпечує загибель бактерій, підтримують і стимулюють запалення.

    Коли використовувати

    Використання бовтанки від прищів має свої показання та протипоказання, які слід враховувати перед застосуванням. Лікарі рекомендують її в наступних випадках:

    • вугровий висип і комедони;
    • прищі з гнійним вмістом;
    • інфікування ранових дефектів на шкірі;
    • шкірні захворювання з запальними проявами.

    Протипоказання до застосування методу включають в себе період грудного вигодовування і вагітність, а також алергію або індивідуальну непереносимість компонентів. У цьому випадку від використання бовтанки слід відмовитися.

    Як зробити в домашніх умовах

    Болтушку готовят с левомицетиномБовтанку готують з левоміцетином і іншими препаратами

    Бовтанку необов’язково купувати в аптеці. Її легко приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього потрібно заздалегідь придбати необхідні інгредієнти: антибіотик, саліцилову кислоту і воду.

    Таблетки антибактеріального препарату акуратно подрібнюються до порошкоподібного стану з допомогою ступки або кавомолки. Саліцилову кислоту змішують з водою до отримання однорідного розчину. До нього додають левоміцетин і перемішують, домагаючись повного розчинення лікарського засобу. Зберігати готову бовтанку можна в прохолодному місці, захищеному від сонячного світла.

    Бовтанка в аптеках

    Готувати бовтанку необов’язково. Готові розчини продаються в аптеках, однак вони можуть мати ряд відмінностей, які слід враховувати при застосуванні засобу. Основні інгредієнти залишаються незмінними:

    • антисептики у вигляді кислот. Крім саліцилату, продаються бовтанки з борною кислотою. Вона володіє аналогічними властивостями і надає протизапальний ефект;
    • антибіотики різних груп. Найчастіше зустрічаються кошти з левоміцетином, так як він володіє високою ефективністю і безпекою. Ряд щебетух продається зі стрептоцидом, також володіє антибактеріальною дією;
    • водна основа, необхідна для розчинення вказаних речовин до потрібної концентрації.

    Перед покупкою конкретного засобу слід проконсультуватися з лікарем. Він допоможе підібрати препарат з кращими компонентами для конкретного пацієнта.

    Застосування бовтанки

    Болтушка с салициловой кислотойБовтанка з саліцилової кислотою відрізняється високою ефективністю

    Швидкого ефекту і відсутності побічних реакцій можна домогтися за допомогою правильного використання бовтанки від прищів. Дерматологи і косметологи рекомендують людям дотримуватися наступного алгоритму її застосування:

  • Флакон з базікою слід струсити для повторного перемішування всіх її компонентів. В іншому випадку ефективність засобу знижується.
  • Наносити бовтанку слід у вечірній час, залишаючи на ніч. Для цього використовується ватяна паличка або диск. Заборонено натискати на прищі і будь-які ділянки із запальними змінами. Нанесення повинно бути акуратним і дбайливим. Ні в якому разі не слід втирати лікарську суміш, це може стати причиною прогресування патології.
  • Перед тим як використовувати засіб, очищають шкіру пінками або гелями для вмивання. Використовують косметику, не містить спирт або абразивні частинки. Будь-які пілінги і скраби заборонені.
  • Передбачити алергію або індивідуальну непереносимість бовтанки до першого використання неможливо. Тому людина проводить індивідуальну пробу — завдає кілька крапель засобу на шкіру ліктьового згину. Якщо печіння, почервоніння і набряк відсутні, то воно може використовуватися.
  • Слід уникати потрапляння лікарської суміші в очі і на губи.
  • Використовувати готову суміш можна протягом 10-14 днів, після чого її міняють на нову. Застосування бовтанки непостійне. Після кожних 1-2 днів використання роблять перерву на аналогічний строк.
  • Саліцилова кислота має підсушують ефектом, у зв’язку з чим людина може відчувати дискомфорт і відчуття стягнутості шкіри вранці. Для попередження подібного стану рекомендується використовувати зволожуючий крем, підібраний дерматологом.

    У тих випадках, коли один курс лікування не привів до значимого ефекту, він може бути повторений. Обов’язково роблять двотижневу перерву перед повторним використанням бовтанки.

    Бовтанки з антисептиками та антибіотиками швидко призводять до ефекту — симптоми запалення починають зменшуватися вже з 2-3 дня. Завдяки цьому їх відносять до швидкодіючих засобів. Однак у деяких хворих суміш має низьку ефективність. Пов’язано це з тим, що для усунення прищів потрібні й інші лікувальні заходи.

    Для усунення запальних змін на шкірі необхідно відмовитися на час терапії від декоративної косметики. Будь-які пудри, рум’яна і тональні крему збільшують жирність шкіри і можуть самі закупорювати протоки потових і сальних залоз, викликаючи запалення. Замість них при необхідності можна використовувати дитячу присипку.

    Крім відмови від косметики обов’язково змінюється раціон харчування. З нього видаляють будь-які жирні, смажені, гострі страви, а також кондитерські та хлібобулочні вироби. Обов’язково виключають шкідливі звички — тютюнопаління та вживання спиртних напоїв.

    Побічні ефекти

    Швидкодіюча бовтанка відрізняється від багатьох засобів високою ефективністю і безпекою для людини. Це підтверджують відгуки дерматологів і пацієнтів з запальними захворюваннями шкіри. Неправильне використання може стати причиною розвитку несприятливих наслідків:

    • алергічні реакції різного ступеня вираженості. Найбільш часто спостерігається почервоніння шкіри, її набряк, печіння, посилюються при продовженні лікування;
    • посилення запальних процесів через пошкодження шкірного покриву. Подібний стан спостерігається при неправильному додавання інгредієнтів, а саме їх підвищеному вмісті в суміші.

    Якщо при застосуванні бовтанки виникають неприємні відчуття або зовнішні зміни шкіри, слід відразу змити засіб і звернутися за медичною допомогою. Лікар визначить причину появи симптомів і скоректує проведену терапію, замінивши бовтанку на інші лікарські препарати.

    В Інтернеті існує велика кількість рецептів бовтанки з додаванням сірки, протигрибкових засобів та ін. Їх самостійне застосування без консультації з лікарем неприпустимо.

    Бовтанка від прищів — ефективний засіб, що дозволяє зменшити вираженість запалення при комплексному підході до лікування. У суміш входять прості лікарські препарати, доступні для покупки в аптеці більшості людей.

    Важливо розуміти, що самостійні спроби усунення прищів можуть призвести до ускладнень: прогресування запальних змін і утворення гнійних вогнищ.

    Тому, перед тим як наносити бовтанку на шкіру, слід звернутися до дерматолога. Він обстежує людини, визначить наявні свідчення і протипоказання, після чого запропонує індивідуальну схему усунення висипки.

    Читайте в наступній статті: саліцилова кислота від прищів