Як зрозуміти, що любиш: ознаки справжньої любові

1009

Зміст:

  • Як зрозуміти, що любиш
  • Як відрізнити любов від нездорової одержимості
  • Симпатія, пристрасть, закоханість, одержимість – емоції однієї людини по відношенню до іншого можуть приймати різні форми. Розібратися в них непросто: часто ми помиляємося, приймаючи швидкоплинне захоплення за справжню любов. Щоб визначити, що любиш партнера по-справжньому, необхідно прислухатися до себе і проаналізувати свою поведінку.

    Як зрозуміти, що любиш

    На ранній стадії відносин, хвилюючий цукерково-букетний період, мало хто сумнівається в тому, що знайшов свою справжню любов. Пристрасті киплять, кожна зустріч приносить море позитивних емоцій. Але проходять тижні і місяці, і ми починаємо помічати, як почуття холонуть, а об’єкт пристрасті позбавляється колишньої привабливості. Значить, те, що спочатку здавалося любов’ю на все життя, виявилося коротким закоханістю.

    Як зрозуміти, що любиш? Прислухайтеся до себе!

    У справжнього кохання є ознаки, що дозволяють відрізнити це почуття від інших:

    • Безкорисливість. Все, що б ви не робили для коханої, виконується тільки для того, щоб зробити його щасливим, а не для того, щоб отримати щось для себе. Безкорислива турбота, бажання зробити життя коханого краще – одна з головних ознак істинної любові.
    • Самопожертва. Якщо ви любите щиро, то інтереси улюбленого ставите вище своїх власних. Щирому почуттю притаманна певна жертовність. Якщо ж ви з легкістю зневажаєте інтересами партнера на користь своїх, справжньою любов’ю ваше почуття назвати не можна.
    • Абсолютна прийняття. Якщо ви любите, то приймаєте людину цілком та повністю, з усіма його недоліками. Психологи кажуть: якщо ви захоплюєтеся тільки зовнішністю, значить, охоплені пристрастю. Якщо вас приваблюють зовнішні і внутрішні гідності – ви закохані. Але якщо в особистості приваблює абсолютно все, навіть те, що інші називають недоліками, то ви любите в найповнішому значенні цього слова.
    • Відданість. Справжня любов постійна: любляча особистість не сумнівається в об’єкті своїх емоцій. На її прихильність не здатні вплинути ні суспільна думка, ні негативне ставлення друзів та родичів, ні життєві обставини.
    • Довіра. Бажання довіряти і довірятися – ще один з ключових ознак. По справжньому довірі до партнера і відсутності страху бути самим собою відрізняють любов від закоханості.
    • Сексуальний потяг. Цей пункт деяким може здатися спірним, однак більшість психологів стверджують: якщо немає фізичного тяжіння, почуття можна назвати коханням у повному розумінні слова. Швидше, це дружня симпатія або нестача родинних зв’язків.
    • Перспектива. Ви бачите ваші відносини в перспективі: простіше кажучи, готові пов’язати своє життя з коханим. Ваші плани на майбутнє: місце проживання, сім’я, робота – нерозривно пов’язані з ним. Уявіть себе через 10 років: якщо в уяві ви не бачите партнера поруч, навряд чи таке ставлення щиро.

    Справжня любов – почуття, що володіє потужним творчим початком. Вона робить нас краще, змушуючи прагнути до нових вершин, досягати більшого.

    Якщо ж відносини носять деструктивний характер, руйнуючи особистість, не варто помилятися: ви стали жертвою болючою одержимості.

    Як відрізнити любов від нездорової одержимості

    Часто ми схильні помилятися, беручи за сильну любов психологічну залежність, одержимість, патологічну зацикленість на партнері.

    ЧеловекаЛюбити людину — значить, приймати всі його недоліки

    Ось ті ознаки, які видають одержимість і бажання контролювати супутника життя:

    • Ревнощі. Час від часу почуття ревнощів виникає у кожного, будучи відображенням невпевненості в собі. Однак патологічна необґрунтована ревнощі – головна ознака нелюбові.
    • Зайва вимогливість. Ви вважаєте, що ваш партнер зобов’язаний проводити з вами весь свій вільний час, не мати власних інтересів, задовольняти всім вашим вимогам до зовнішнього вигляду і духовним якостям? Значить, ви – тиран, але ніяк не любляча натура.
    • Егоїзм. Прагнення підкоряти своїм інтересам прагнення партнера – ще одна ознака токсичних відносин.
    • Відсутність загальних інтересів. Вас нестримно тягне один до одного, проте поза стінами спальні вам не про що говорити? Ви стали заручником пристрасті, що має неприємну властивість проходити так само швидко, як спалахувати.
    • Зацикленість. Ви не думаєте і не говорите ні про кого, крім об’єкта своїх почуттів, до такої міри, що не можете нормально працювати, вчитися, їсти і спати? Це психологічна залежність, одержимість, що має мало спільного з істиною любов’ю.

    Психологія особистості — цілий всесвіт, розібратися в хитросплетіннях якої непросто. Зрозуміти, що відчуваєш, не завжди легко. Але якщо ви відчуваєте себе окриленим, готовим на звершення заради другої половини, спрямовані в майбутнє, не відчуваєте страху і сорому за свої емоції, не сумнівайтеся: вас відвідало найкраще з почуттів – справжня, щира і всеосяжна любов.

    Читайте також: як забути колишнього