Розтяжка для дітей: рекомендації для батьків і вправи

2505

Зміст:

  • Заняття та їх вплив на організм
  • Вік і заняття
  • Рекомендації по розтяжці
  • Комплекс вправ
  • Фізичний розвиток дітей в перші роки життя проходить дуже швидко. Багато батьків намагаються віддати дитину в спортивну секцію або організувати фізичну активність в домашніх умовах.Розтяжка для дітей — популярний спорт, дозволяє покращити стан здоров’я і знизити ризик розвитку хвороб кістково-суглобової системи у майбутньому. Батькам важливо знати, як така гімнастика впливає на дитину і які медичні рекомендації необхідно враховувати при її організації будинки.Головний обмежуючий фактор — вік. Діти в дев’ять років можуть займатися тільки загальноукріплюючої розтяжкою.

    Заняття та їх вплив на організм

    Розтяжка для дітей: рекомендації для батьків і вправи

    Гімнастичні вправи для дітей раннього віку мають як позитивні, так і негативні сторони. Основні переваги раннього прилучення до спорту, наприклад у п’ять-шість років, наступні:

    • зміцнюється кістково-суглобовий апарат і нормалізується м’язовий тонус. Діти краще балансують, мають хорошу координацію, що знижує ризик розвитку травм;
    • динамічна розтяжка у віці семи-восьми років зменшує ймовірність розвитку артрозів і артритів, що характеризуються ураженням суглобів рук і ніг;
    • робота органів шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної і дихальної системи поліпшується;
    • попереджається розвиток сколіозу та інших ортопедичних захворювань.

    Перед заняттями спортом батькам необхідно проконсультуватися з лікарем. Спеціаліст огляне дитину і оцінить його готовність до гімнастичним вправам.

    Негативний вплив розтяжки спостерігається при її ранньому початку — в три-чотири роки. Негативний ефект може бути наступним:

    • розтягнення зв’язкового апарату та м’язів;
    • поява больових відчуттів, які можуть призвести до відмови дитини від спорту;
    • неправильний вибір гімнастичних вправ для початківців може призвести до травм різного ступеня тяжкості.

    Якщо дитина займається спортом у віці шести-семи років, то додаткове фізичне навантаження одночасно з навчанням може стати причиною хронічного стресу, безсоння і низької успішності.

    Вік і заняття

    Приступаючи до вправ на розтяжку, важливо знати, з якого віку їх можна виконувати без шкоди для здоров’я дитини. Педіатри та спортивні фізіологи відзначають, що до регулярних навантажень оптимально приступати в чотири-п’ять років. В цей період спостерігається оптимальна гнучкість суглобів, що дозволяє покращувати результати.

    Необхідно пам’ятати, що ранній початок розтяжки в дитячому віці збільшує ризик розвитку несприятливих наслідків. Наприклад, діти в три роки не допускаються в спортивні секції, так як їх опорно-руховий апарат не готовий до регулярних навантажень.

    Рекомендації по розтяжці

    Для начинающих выбирают простые упражненияПри розтяжці важливо підібрати вправи для початківців

    Безпечні заняття розтяжкою вимагають дотримання порад лікарів і тренерів. Загальні рекомендації такі:

    • біль під час вправ — ознака неправильного виконання;
    • перед спортивним навантаженням необхідно добре розім’ятися. Для цього використовують суглобову гімнастику;
    • тренувальний процес роблять регулярним. Якщо дитині шість-сім років або більше і він відвідує школу, то тренування повинні враховувати навчальне навантаження;
    • перед тим як тренуватися вдома, батьки з дитиною відвідують фахівця з лікувальної фізкультури. Він показує правильну техніку виконання вправ і може підібрати індивідуальну програму.

    Гімнастичні заняття у дітей обмежені по інтенсивності і тривалості. Протягом тижня рекомендується 2-3 комплексу розтяжки, тривають 20-30 хвилин. Після того як дитина досягає віку сім-вісім років, тривалість тренувань і їх число поступово збільшують.

    Комплекс вправ

    Вибір вправ для гімнастичного комплексу визначається віком дитини. Діти від трьох років і старше можуть виконувати тільки низькоінтенсивне завдання, які не навантажують кістково-суглобову систему. У віці від п’яти років гімнастичний комплекс розширюється:

    • розтяжка спини — стоячи прямо, кисті змикаються замок за спиною. Повертаючи лікті всередину, потрібно домогтися появи почуття напруги між лопатками і по задній поверхні плечей;
    • вправа «кішка»: дитина стає на коліна й опускає голову вниз, дивлячись на підлогу. Під час вдиху погляд піднімають вгору і тягнуться животом вниз. За рахунок цього спина прогинається. При видиху руху повторюють у зворотному порядку;
    • розтяжка м’язів стегна проводиться стоячи. Дитина займає вертикальне положення, згинає ногу в коліні і утримує стопу в області сідниць. При цьому спостерігається розтяжка передньої групи м’язів. Якщо ногу додатково зігнути в тазостегновому суглобі і обхопити гомілку, притягнувши її до стегна, розтягуються м’язові групи по задній поверхні ноги;
    • для збільшення рухливості і гнучкості кульшових суглобів дитина займає положення сидячи на підлозі. Ноги згинають в суглобах, а стопи з’єднують один з одним підошвами. Легке натиснення на коліна вниз дозволяє розтягнути зв’язки в області суглоба;
    • на завершення гімнастичного комплексу дітям рекомендується лягти на спину, після чого витягнути руки і ноги, напружуючи прес. Подібне закінчення розтяжки рекомендовано після чотирьох років.

    Під час виконання завдань дискомфорт повинен бути помірним, характерним для будь-розтяжки. У дев’ять-десять років в гімнастичний комплекс додають динамічне розтягнення, що характеризується рухами в невеликій амплітуді.

    У віці десяти років спостерігається зниження еластичності зв’язкового-суглобового апарату. У зв’язку з цим, якщо розтяжка починається пізно, вправи повинні бути простими і не призводити до перевантаження дітей.

    Правильна розтяжка дозволяє покращити стан здоров’я і попередити захворювання дитини в подальшому. Перед тим як регулярно проводити гімнастичні комплекси для дитини, батькам необхідно проконсультуватися з лікарем.

    Діти у різному віці реагують на фізичне навантаження неоднаково. Якщо батьки хочуть, що б їх дитина займалася на професійному рівні надалі, то розтяжку регулярно проводять з семи років або раніше. У цьому віці відзначається максимальна еластичність зв’язок і суглобів. Якщо дитині більше дев’яти років, то вибирають легкі гімнастичні комплекси для загального оздоровлюючого ефекту.

    Також цікаво почитати: як загартовувати дитину