Як лікувати кашель цибулею з медом

2111

Зміст:

  • Користь цибулі і меду
  • Протипоказання
  • Рецепти засобів від кашлю з цибулею і медом
  • Такий засіб, як цибуля з медом, від кашлю позбавить всього за кілька днів. При цьому подібне поєднання продуктів не тільки ефективне, але також смачне.Приготовлені вдома лікарські засоби на основі меду і ріпчастої цибулі можна вживати при різних видах кашлю та його інтенсивності.

    Користь цибулі і меду

    Ріпчаста цибуля містить в собі вітаміни РР, Е і А. Крім цього, в луці присутні органічні кислоти і особливі ефірні масла, які володіють антибактеріальним ефектом і забезпечують зміцнення імунної системи організму.

    Ріпчасту цибулю з медом від кашлю

    Складові меду також активно допомагають організму боротися з бактеріями. Крім цього, мед має обволікаючі властивості, що забезпечує усунення першіння в горлі і пом’якшує сухий кашель. Також мед має такі корисні властивості:

    • діє расслабляюще і заспокійливо;
    • сприяє розрідженню і виведенню мокротиння;
    • тонізує організм;
    • підвищує рівень гемоглобіну.

    Однак щоб лікування кашлю такими засобами було ефективним і безпечним, перед початком їх використання важливо ознайомитися з існуючими протипоказаннями та особливостями приготування.

    Протипоказання

    Народне засіб має такі протипоказання:

    • цукровий діабет;
    • хвороби шлунково-кишкового тракту;
    • вік дитини менше 1,5–2 років;
    • алергія на продукти бджільництва;
    • індивідуальна непереносимість цибулі;
    • печінкова недостатність.

    Для дітей до 3 років лікарські засоби з медом треба давати виключно маленькими порціями, щоб не спровокувати розвиток алергії на цей продукт.

    З тієї ж причини хворим з алергією на інші збудники, крім продуктів бджільництва, мед також рекомендується давати в малих дозах.

    Небажано також вживати такі компоненти у боротьбі з кашлем вагітним при виникненні у них гестозу.

    Рецепти засобів від кашлю з цибулею і медом

    Суміш, в якій міститься цибулю з медом від кашлю, може заготовляти на кілька днів вперед. Готовий лікарський засіб потрібно тримати в темному прохолодному місці.

    Існує кілька способів, як приготувати дієві ліки:

    • цибулевий настій. Для приготування знадобиться 1 невелика цибулина, 2 ст. л. меду і ½ склянки крутого окропу. В скляну банку або велику чашку висипати дрібно порізану цибулю і залити його медом. Туди ж додати окріп, все ретельно перемішати і накрити, щоб суміш настоялася протягом 1 години. По закінченні відведеного часу настій процідити;
    • цибульно-медовий відвар. Закип’ятити 500 мл води. Висипати в неї очищену і дрібно порізану цибулину середніх розмірів разом з виділився з неї соком. Туди ж додати 5 ч. л. меду. Суміш варити на маленькому вогні, постійно помішуючи, 10 хвилин. Після рідина зняти з вогню, процідити і, перелив в скляну ємність, дати охолонути;
    • цибулевий сироп з медом. Велику цибулину очистити від лушпиння, обполоснути холодною водою і розрізати на 4 частини. На вогонь поставити каструлю з 1,5 літрами води і висипати туди цибулю. Коли вода закипить, зробити невеликий вогонь і продовжувати варити цибулю ще 40 хвилин. Після закінчення часу рідину процідити і налити в скляну ємність. Дати охолонути протягом 5 хвилин, після чого додати в цибульну воду 2,5 ст. л. меду і ретельно розмішати;
    • у невелику ємність, придатну для нагрівання, налити 350 мл молока. Туди ж висипати попередньо очищену від лушпиння і дрібно нарізану цибулину середніх розмірів. Молоко з цибулею довести до кипіння, після чого зробити невеликий вогонь і проварити ще протягом 20 хвилин, постійно помішуючи. Після закінчення часу молоко охолодити до 40-50 градусів С і процідити. Додати в нього 2 ст. л. меду і розмішати до повного розчинення. При сухому кашлі безпосередньо перед прийомом можна додати в засіб невеликий шматочок вершкового масла. Отриманий напій випити протягом дня за 3-4 прийоми. Вечірній прийом лікарського засобу краще проводити за 20-30 хвилин до сну;
    • очистити від лушпиння 1 цибулину середнього розміру і подрібнити за допомогою блендера або натерти на тертці. Кашку, що вийшла, разом з соком, що виділився, перекласти в зручну скляний посуд і додати в неї мед у співвідношенні 1:1. Суміш підігрівати протягом 5 хвилин на водяній бані, постійно помішуючи. Після закінчення часу остудити і вживати за 1 годину до прийому їжі. Такий засіб дозволяє протягом 3-5 днів вилікуватися від сухого кашлю.

    Для досягнення швидкого ефекту кожне з засобів, зроблених в домашніх умовах, потрібно вживати 5-6 разів у протягом дня. При цьому дитяча разова доза ліків становить 1 ч. л., а дорослим за 1 прийом слід вживати по 1 ст. л. Будь-яке з коштів потрібно приймати тільки в теплому вигляді. Розігрівати цибульно-медові суміші бажано на паровій бані, або за 1 годину до передбачуваного прийому залишати порцію кошти в теплому, але затемненому місці.

    У тому випадку, коли використовуються народні засоби не допомагають усунути кашель протягом 1 тижня, важливо звернутися за допомогою до лікаря.

    для детейСмачне засіб від кашлю для дітей і дорослих

    Щоб позбутися від тривалого кашлю, потрібно зробити такий цибульно-медовий відвар:

    • очистити від лушпиння 2 цибулини середніх розмірів, промити їх у прохолодній воді і дрібно порізати або натерти;
    • у невелику каструлю налити 1 л води і закип’ятити її;
    • у закипілу воду висипати підготовлений цибулю, 1 ст. цукру і 2 ст. л. меду;
    • суміш ретельно перемішати і проварити на невеликому вогні протягом 60 хвилин;
    • по закінченні часу рідина зняти з вогню, процідити залишити остигати в скляній ємності.

    Дорослому використовувати цей засіб потрібно 3-5 разів на день по 1 ст. л. Як приймати такий відвар малюкам, краще проконсультуватися у лікаря, оскільки суміш містить в собі велику кількість сахарози.

    При виборі інгредієнтів для лікарського засобу важливо пам’ятати, що ріпчаста цибуля не повинен бути пророслим. Вибираючи мед для приготування засобу від кашлю, краще зупинитись на гречаному сорті. Однак більш важливо, щоб мед не був старше 1 року і він обов’язково повинен бути рідким.

    Також рекомендуємо почитати: молоко з цибулею від кашлю