Як перемогти білі крапки на обличчі

966

Зміст:

  • Як відрізнити «просянку» від інших видів білих цяток на обличчі
  • Чому виникають білі точки на шкірі
  • Як позбутися від милиумов
  • Профілактика
  • Чиста шкіра – індикатор злагодженої роботи внутрішніх органів. Міліуми – білі крапки на обличчі – по своїй суті є епідермальними кератиновими кістами, які виникають в результаті порушення обміну речовин. Білуваті горбики можна помітити у дорослої людини на скронях, підборідді, щоках, під очима або на крилах носа. Народна назва милиумов – «просянка»: зовні нагадує висип крупинки зерна. Перш ніж займатися самолікуванням, з’ясуйте справжню причину проблеми: лікар-дерматолог допоможе поставити точний діагноз.

    Як відрізнити «просянку» від інших видів білих цяток на обличчі

    Не всі білі висипання на шкірі однакові. Елементи розрізняють за змістом і способом утворення. Наприклад, функціональні кісти сальних залоз з’являються в області Т-зони у людини в будь-якому віці незалежно від статі. Щільні, гладкі, вони підносяться над площиною епідермісу у вигляді невеликого горбка. Микрокисты у дитини проходять самі по собі до молодшого дошкільного віку. Одна або безліч білих точок на обличчі з’являється і після неправильного видалення вугрів. Іноді функціональні кісти болючі при натисканні.

    Білі точки на обличчі, що супроводжують рубці — не міліуми

    Інші види білястих утворень:

    • Псевдомилиумы. Якщо шкіра перенесла травму чи опік, то в дермі – середньому шарі – виникає скупчення шкірного сала, утворюючи цей вид білих точок. Зазвичай вони супроводжують рубці.
    • Білі вугри. Запальний набряк сальних або потових залоз – результат попадання мікробів в пошкоджені зони епідермісу. Розчісування, видавлювання прищів призводить до інфекції сальних або потових залоз. Швидкість відновлення залежить від роботи імунної системи.
    • Закриті комедони. Горбиста поверхня з білими крапками утворюється на шкірі внаслідок закупорки пір сальної пробкою. Мікроскопічне дослідження їх вмісту показує відсутність кератину. За цією ознакою закриті комедони відрізняють від милиумов. Сальні пробки розсмоктуються самі по собі, але при попаданні інфекції перетворюються в прищі.
    • Пігментні плями білого кольору. Відмінність таких білих точок в тому, що вони плоскі, тобто не виділяються над епідермісом; особливо помітні на засмаглій шкірі. Інша назва цих плям – вітиліго.

    Диференціювати висипання досить складно, тому без допомоги фахівця не обійтися. Якщо вони з’явилися в області очей, слід звертатися до офтальмолога.

    Чому виникають білі точки на шкірі

    Епідермальні кератинові кісти – результат неправильного способу життя.

    Витоки проблем зі шкірою:

    • порушення правил догляду;
    • неякісна косметика;
    • раціональна дієта;
    • шкідливі звички;
    • порушення роботи внутрішніх органів.

    Розуміти причини потрібно не тільки для лікування, а й профілактики.

    Як позбутися від милиумов

    Самостійне видалення білих точок загрожує їх інфікуванням. Саме тому не рекомендується займатися цим в домашніх умовах. В кабінеті косметолога пропонується кілька методик, що дозволяють ефективно і безпечно очистити особа:

    • Механічний спосіб. Після обробки спеціальним розчином спеціаліст проколює освіта стерильною голкою. В результаті вміст милиума виходить назовні. Потім ранку дезінфікують. Важливо правильно визначити місце проколу, інакше є ризик шрамів і рубців. За одну процедуру косметолог обробляє не більше десяти точок.
    • Броссаж. Спочатку – вплив вапоризатора, після чого косметолог наносить спеціальний склад для м’якого пілінга. Потім обличчя обробляється апаратом, який м’яко прибирає верхні шари епідермісу.
    • Електрокоагуляція. Високочастотний змінний струм впливає на плями і видаляє їх. Скоринка на шкірі заживає протягом тижня. Всі ці дні сліди електрокоагулятора необхідно обробляти антисептиком. Зазвичай для цієї мети рекомендують неміцний розчин марганцевокислого калію.
    • Вплив лазером. Ефективне і безболісне видалення білих точок вимагає двотижневого відновлення. На цей період забороняються басейн, відкритий сонце і лазня з сауною.

    Способів багато, але кожен з них має протипоказання, визначити які здатний тільки грамотний косметолог.

    Профілактика

    Щоб запобігти запалення шкіри, необхідно правильно за нею доглядати. Поспостерігайте, скільки разів ви доторкаєтеся до обличчя брудними руками. Частіше протирайте антибактеріальними серветками мобільний телефон – розсадник мікробів. Вибирайте відповідні засоби для вмивання і зволоження. Ні в якому разі не використовуйте для очищення обличчя звичайне мило. Скраб також протипоказаний, якщо є запальні елементи, так як він сприяє появи мікротравм і занесенню інфекції.

    как избавитьсяНа питання, як позбутися білих плям на тлі засмаги, може відповісти тільки лікар-дерматолог.

    Здорова дієта покращує роботу шлунково-кишкового тракту. «Їжа для краси» — овочі та фрукти, що містять клітковину. Для збереження балансу мікрофлори корисні кисломолочні несолодкі продукти:

    • нежирний сир;
    • натуральний йогурт;
    • кефір;
    • ряжанка;
    • кисляк.

    Білий цукор, солоності, а також копчену, солону, гостру їжу намагайтеся вживати якомога менше. У пріоритеті – варені або запечені страви.

    Пройдіть обстеження у гастроентеролога або ендокринолога. Шкіра, як дзеркало, відображає функціонування внутрішніх органів.

    Косметичні методи марні в разі проблем з кишечником, печінкою або гормональним дисбалансом.

    Шкідливі звички, поганий сон також не сприяють красі. Регулярні тренування в спортзалі покращують обмін речовин, проте навантаження необхідно підбирати по силам. Корисні походи в лазню і сауну при відсутності протипоказань: розкриваються пори, полегшується оновлення епідермісу.

    Тримайте при собі пляшечку з чистою водою і робіть два-три ковтки кожні півгодини-годину, щоб полегшити виведення токсинів. Намагайтеся дати організму більше рідини. Відчуття сухості в роті означає крайню ступінь спраги, часто маскирующуюся під бажання перекусити.

    Перемога над білими крапками можлива тільки при комплексному підході: причина не одна. Потрібний результат дають правильна діагностика, здоровий спосіб життя, дієта і грамотний догляд за обличчям. Косметолог допоможе впоратися з висипаннями за допомогою своїх методів, а самолікуванням краще не займатися.

    Дивіться далі: білі плями на нігтях