Як побороти целюліт під час вагітності

2641

Зміст:

  • Чому формується апельсинова кірка
  • Можна сідати на дієту
  • Які вправи допомагають
  • Косметика від целюліту
  • Процедури, дозволені під час вагітності
  • Що заборонено і небезпечно
  • Целюліт під час вагітності є косметичним дефектом, але він доставляє дискомфорт і псує настрій. Його поява очікувано і пов’язане з природними змінами в організмі майбутньої мами. Боротьба з відкладенням жиру не завжди ефективна, тому з ранніх строків потрібно подбати про профілактику.Целюліт під час вагітності посилюється при неправильному харчуванні

    Чому формується апельсинова кірка

    Під шкірою у будь-якої людини розташовується шар жирової клітковини. Її максимальна товщина на стегнах, животі, сідницях. При наборі ваги запасання жиру відбувається за рахунок цієї тканини. У ній повинні прорости судини, щоб забезпечити харчування і лімфодренаж. Але якщо збільшення ваги відбувається стрімко, цей процес не завжди йде рівномірно і стає причиною косметичного дефекту.

    Порушення відтоку міжклітинної рідини призводить до локального набряку. На першому етапі формуються ямки, які помітні тільки при стисненні руками. Якщо не вжити заходів, розвивається наступна стадія – утворюються сполучнотканинні перемички і ущільнення. Лікування на цьому етапі більш складне. Косметичний дефект стає помітним при положенні стоячи. Далі патологія прогресує, розростання фіброзної тканини не дозволяють впоратися з ямками на шкірі без медичного втручання.

    У вагітних є схильність до появи апельсинової кірки » на стегнах і сідницях. Причини зміни будови підшкірної клітковини в цей період такі:

    • гормональні зміни – зі збільшенням терміну зростає концентрація прогестерону в крові, він посилює затримку рідини;
    • стимулюється апетит, вагітні їдять більше;
    • знижується рухова активність, зі збільшенням терміну пересуватися і робити фізичні вправи стає складніше;
    • тиск збільшеної матки на вени в малому тазі сприяє порушенню відтоку крові, її виходу рідкої частини у міжклітинний простір.

    Якщо жінка не дотримується рекомендацій лікаря, переїдає, неправильно харчується, ознаки целюліту з’являться раніше.

    Можна сідати на дієту

    Методи терапії повинні підбиратися з обережністю. Від стану майбутньої мами залежить розвиток дитини, тому під час вагітності будь-які суворі дієти заборонені. Надмірне накопичення жиру є пристосувальною реакцією, яка готує організм жінки до годівлі грудьми. Але набір ваги повинен відбуватися за певними правилами. За весь період жінка не повинна додати більше 16 кг. Точні показники розраховуються індивідуально і залежать від початкової маси тіла і комплекції.

    Якщо у вагітної до зачаття був надлишок жирових відкладень, вона повинна набрати менше, ніж жінка з дефіцитом ваги.

    Корекція харчування необхідна у випадку, якщо при контрольному зважуванні лікар виявив, що маса тіла зростає швидше, ніж треба. Вагітній рекомендують:

    • відмовитися від солодкого;
    • не є борошняне, фаст-фуд;
    • виключити газовані напої;
    • перейти на молочні продукти з низьким вмістом жирів;
    • збільшити кількість овочів і фруктів;
    • віддавати перевагу натуральному м’ясу, рибі, не вживати ковбаси та інші напівфабрикати.

    Раз на тиждень можна робити розвантажувальні дні, коли вживається один з продуктів:

    • яблука;
    • кефір;
    • сир.

    Частіше їх влаштовувати не можна, це призводить до дефіциту білка, мікроелементів і багатьох вітамінів, що небезпечно для плоду.

    Дієтичне харчування дозволяє знизити темпи набору ваги, в організмі не буде накопичуватися надлишок жиру і не з’являться прояви целюліту. Але харчування майбутньої мами повинно при цьому залишатися різноманітним і повноцінним, в ньому не повинно бути переважання певних продуктів.

    причиныПричини целюліту пов’язані зі зниженням фізичної активності

    Які вправи допомагають

    Вагітній треба підбирати фізичне навантаження у відповідності з вихідним рівнем тренованості. Вправи можна виконувати на будь-якому терміні, але обов’язково орієнтуватися на самопочуття і загальний стан.

    Заборонені силові тренування, біг, швидка ходьба. Корисні вправи, які допомагають напружувати певні групи м’язів, стимулюють кровообіг і зміцнюють хребет. Для занять можна відвідувати спеціальні групи для вагітних. В них працюють фахівці, які підкажуть, що робити, щоб не нашкодити собі або дитині.

    Самостійно під час вагітності можна почати відвідувати басейн, займатися аквааеробікою.

    Корисні піші прогулянки по свіжому повітрю, пренатальна йога.

    Косметика від целюліту

    Вагітним потрібно з обережністю вибирати косметичні засоби. Всмоктування компонентів через шкіру мінімальне, але цієї кількості може виявитися достатньо для негативного впливу на плід.

    У жінок з токсикозом іноді змінюється сприйняття запахів. Ті аромати, які до зачаття доставляли задоволення, можуть викликати відразу й напади нудоти. Тому засоби від целюліту краще підбирати без ароматизаторів або орієнтуватися на новий смак.

    До складу кремів, гелів або скрабів може входити екстракт червоного перцю, який посилює кровотік. Вагітним такі препарати не рекомендуються.

    Небезпечні в період виношування дитини великі дози жиророзчинних вітамінів. Їх часто включають до складу косметичних засобів, тому потрібно уважно читати інструкцію.

    Вагітним можна застосовувати скраби, приготовані самостійно на основі дрібної морської солі або кавовій гущі і гелю для душу. Вони допомагають позбутися від перших ознак, так і запобігти їх появі. Важливо при нанесенні будь-якої косметики від целюліту не зачіпати область живота. На нього можна наносити тільки крем від розтяжок.

    методы терапииКраща профілактика целюліту — фізична активність

    Процедури, дозволені під час вагітності

    До вибору косметичних процедур від проявів целюліту також підходять з обережністю. Більшість маніпуляцій, які пропонуються в салонах краси, що пов’язано з агресивним впливом на шкіру, активним масажем, який дозволяє поліпшити лімфодренаж.

    Вагітним необхідно віддати перевагу домашнім процедур. Попередньо у масажиста можна проконсультуватися, як боротися з апельсиновою кіркою на стегнах самостійно. До масажу пред’являють наступні вимоги:

    • всі рухи – плавні і м’які;
    • напрямок масажу – від гомілок до стегон;
    • заборонені глибокі проникаючі натиски, які доставляють біль;
    • можна погладжування, поплескування і легкі розтирання шкіри;
    • процедуру рекомендується проводити у вечірній час;
    • тривалість сеансу 3-5 хвилин.

    Для масажу можна використовувати спеціальний масажний ролик і оливкове масло. Це приємна та безпечна профілактика косметичних дефектів. Деякі воліють дитячий крем або присипку. Вони дозволяють легко ковзати руках і не доставляє неприємних відчуттів. Склад дитячої косметики також безпечний для майбутньої мами.

    Масаж можна робити після прийняття душу, поки шкіра розпарені і достатньо зволожена. Впливати можна на стегна і сідниці, живіт масажувати не можна. Активний тиск, пощипування матки через передню черевну стінку може запустити сутички. Ризик збільшується у жінок з загрозою передчасних пологів.

    Що заборонено і небезпечно

    Для майбутньої мами звичайні салонні процедури можуть бути небезпечні. Перед тим, як боротися з наслідками гормональної перебудови, потрібно порадитися з лікарем. До заборонених процедурами він віднесе будь-теплові впливи. При вагітності небезпечно відвідувати лазню або сауну, які багато жінок застосовують для розпарювання тіла, щоб антицелюлітні засоби подіяли краще.

    Висока температура призводить до перерозподілу крові, її значна частина переходить у підшкірну клітковину для охолодження тіла. При цьому виникає дефіцит кровотоку в судинах плаценти, дитина страждає від гіпоксії.

    Вагітним не можна проводити наступні маніпуляції:

    • обгортання;
    • грязьові процедури;
    • медовий, лімфодренажний масаж;
    • будь-які апаратні процедури;
    • гідромасаж;
    • антицелюлітні ванни.

    Процедури від целюліту часто супроводжуються болем. Майбутнім мамам шкодять неприємні відчуття. Вони не тільки погіршують настрій, але і впливають на викид гормонів стресу, глюкокортикоїдів, адреналіну. Процедури здатні подіяти на процес виношування дитини і призвести до появи ускладнень.

    Целюліт у вагітної є природним способом адаптації організму до виношування та періоду лактації. Але без профілактичних заходів, правильної дієти і фізичних навантажень косметичний дефект збережеться на довгий термін після вагітності і буде потрібно немало зусиль, щоб від нього позбутися.

    Дивіться далі: СПА процедури для вагітних