Як правильно виховувати дівчаток

1759

Зміст:

  • Поради, як розвинути в дівчинці охайність
  • Як правильно виховувати господарність
  • Гармонійний фізичний розвиток дитини
  • На які якості потрібно звернути увагу
  • Як виховувати дівчаток на прикладі батьків
  • Практичні поради по вихованню дівчаток
  • «Як виховувати дівчаток?» — актуальне питання для батьків, які хочуть виростити не тільки пристосовану до життя дівчину, але й бачити в ній красуню-принцесу. Базовими принципами у вихованні вважаються розвиток жіночності, турботи, господарності, доброти і співчуття.

    Поради, як розвинути в дівчинці охайність

    До 1-2 років дитині важко прищепити навички охайності, для цього віку характерно проходження сенсорно-оральної фази. Вона намагається все обмацати, спробувати на смак, розмазує по обличчю кашу з тарілки, облизує іграшки.

    Як виховувати дівчаток, дитячий психолог може порекомендувати

    В 2 роки можна починати привчати дівчинку до перших елементарним правилам охайності:

    • скласти в одне місце іграшки
    • самостійно одягатися;
    • приводити в порядок волосся і обличчя.

    Не варто дозволяти дівчинці з’являтися за столом не причесаною, в піжамі, коли ліжко не заправлена. Щеплені з дитинства навички охайності знадобляться в майбутньому, коли дівчинка піде в дитячий сад, поїде в оздоровчий табір, а батьки не випробують почуття сорому за її неохайність.

    Важливо навчити дочку наводити чистоту в своїй кімнаті. Ляльок, конструктори, м’ячі та інші іграшки дитина повинна самостійно розкладати по місцях перед нічним відпочинком або тихою годиною. Слід домовлятися з дочкою, що це її речі, і якщо вона не хоче утримувати їх в порядку, значить, не буде з ними грати. Батьки повинні виконувати це правило, а не просто погрожувати тим, що віддадуть ляльок іншій дівчинці, яка більш слухняна».

    Як правильно виховувати господарність

    Основний рід занять малюків у 3-4 роки – гра, але в перервах важливо привчати дитину до виконання домашніх обов’язків. Краще робити це в розважальній формі. Перший час вона буде робити помилки, але мати повинна виявити терпіння, пояснювати, виправляти, замість того, щоб відправляти доньку грати далі і робити все самостійно.

    Під час миття підлог корисно залучити дочка – можна залишати сухі місця на підлозі, щоб вона шваброю «виправила» недоліки у прибиранні. У 3-4 роки дівчинка цілком зможе впоратися з витиранням пилу, прибиранням посуду зі столу після обіду, поливанням квітів, протирання вікон. До 10-12 років зуміє нагодувати близьких нескладним обідом, якщо буде регулярно отримувати ази кулинариных навичок від матері.

    Гармонійний фізичний розвиток дитини

    Оскільки вихованням дівчаток займаються, в основному, мами, це призводить до скоєння класичної помилки – надмірної жалості. Дитини кутають, бережуть від протягів, фізичної активності. Не потрібно боятися загартовувати дочка, дозволяти довше гуляти на свіжому повітрі, грати в рухливі ігри з однолітками без побоювань, що вона розіб’є коліно або впаде, такі моменти неминучі. Корисний контрастний душ, який при відсутності проблем з імунітетом можна практикувати вже в рік.

    Струнка і спортивна фігура, міцне здоров’я в майбутньому стануть запорукою відсутності комплексів, проблем в особистому житті та кар’єрі. Дівчинку вже в 3-4 роки рекомендується віддати на бальні танці, йогу для малюків. Це розвиває мускулатуру, дихальну і серцево-судинну системи, підкреслює жіночність.

    Дівчаткам постарше підійдуть наступні види спорту:

    • фігурне катання;
    • велосипедний спорт;
    • легка атлетика;
    • художня гімнастика.

    Плавання – чудовий спосіб підтримувати здоров’я постави і м’язів, але в результаті тривалих занять у дівчинки формуються чоловічі плечі. Доцільно замінити цей вид спорту бігом і гімнастичними вправами.

    На які якості потрібно звернути увагу

    Зрозуміло бажання батьків виростити ласкаву, розумну і добру доньку, яка не буде суперечити батькам і зможе знаходити спільну мову з однолітками. Коли дівчинка погоджується з батьками і виконує їх настанови тому, що вона довіряє їм, цінує їх знання і досвід – вона дійсно є розумною. Приховане бажання зробити наперекір і посперечатися веде не до самостійності і розумності в майбутньому, а до внутрішнього саботажу, конфліктності і проблем в організації свого життя.

    как правильноЯк правильно себе вести дівчинці, слід показати на прикладі батьків

    Не можна змусити дочка бути слухняною шляхом покарань або погроз. Вона повинна виконувати обов’язки самостійно, у добровільній формі. Нав’язування дівчинці установки, що вона зобов’язана бути тихою і покірливо, сформує у ній відсутність опору фізичного і психологічного дискомфорту в майбутньому.

    Беззастережне вимушене послух привчить підлітка терпіти, вважаючи, що змінити щось не в її силах. Зайва вимогливість і критичність призведе до заниженої самооцінки маленької дочки. Найкращий підхід – три рази похвалити, один раз насварити.

    Як виховувати дівчаток на прикладі батьків

    Дочка важливо правильно виховувати з народження на власному прикладі. Відносини між матір’ю і батьком стають головними. Гідний тато формує в дочки бачення чоловіка для власної майбутньої сім’ї. Він повинен піклуватися про маму, проявляти турботу і ласку по відношенню до неї і самій дівчинці. Прояв поваги до чоловіка з боку жінки – не менш важлива ланка виховання.

    Щоб дівчинка розвивалася гармонійно, вона повинна відчувати себе красивою. Батькам слід привчати дитину до здорового харчування, частіше робити їй компліменти, не акцентуючи уваги на недоліки. З ранніх років дочки потрібно пояснювати, як доглядати за собою, підбирати одяг, не переїдати, долучати до спорту.

    Практичні поради по вихованню дівчаток

    Оскільки виховання дівчаток і хлопчиків розрізняється більше в психологічному, ніж у фізичному плані, спеціалісти дають такі рекомендації батькам дочок:

    • Розвивати у дівчаток жіночність, співчуття, доброту – на власному прикладі, образах героїнь казок, мультфільмів.
    • Давати дочкам піклуватися про кого-небудь – у віці 4-5 років можна придбати тварину, щоб малятко приучалась доглядати за ним, нести відповідальність.
    • Направляти в потрібне русло гіперактивність і розбійницькі витівки – віддати в спортивну секцію, захопити змагальними іграми.
    • Вибудовувати ніжні і довірчі відносини з батьком, надаючи дочки правильну модель взаємодії з чоловіками.
    • Привчати до слухняності і виконання домашніх обов’язків без фанатизму, інакше дівчина буде прагнути швидше покинути будинок, щоб, нарешті, відпочити.
    • Знайти золоту середину між вимогливістю і недостатнім приділенням уваги дитині.
    • Обмежити нав’язування стереотипів – наприклад, що дівчинка повинна вміти мити підлоги і готувати, але не може стати математиком або шахістом, оскільки це чоловічі професії.

    Не варто переживати, якщо дочка проявляє чоловічі риси характеру – наполегливість і темперамент. Придушення в дівчинці лідерських якостей послужить в майбутньому формуванням комплексів і невпевненості в собі.

    Дівчинка у віці 3-4 років переносить на себе образ своїх ляльок. Слід підбирати їй іграшки з приємною зовнішністю, вчити маленьку господиню розчісувати їх, стирати платтячка, не розкидати по кімнаті.

    Прагнучи досягти успіху у вихованні дочки, важливо прислухатися до неї, виявляти і враховувати її здібності й інтереси. Не потрібно наполягати на заняттях музикою, якщо дочка не схильна до мистецтва, тільки тому, що її мама в дитинстві мріяла стати відомою піаністкою. У боротьбі з неслухняністю і дитячими примхами не можна перестаратися. Якщо, наслухавшись порад, тримати доньку в «їжакових рукавицях», батьки приведуть її до закомплексованості і страх висловлювати свою думку.

    Дивіться далі: як виховувати хлопчиків